Chicken Shami Kebab

  • SERVING
    10 People
  • VIEWS
    47631

Research Content

Chicken Shami Kabab Recipe in Urdu & English

Chicken Shami kabab Recipe is one of the most popular varieties of kabab recipes, not only in Pakistan but in the whole Indian subcontinent. The name “Shami” refers to Bilad-al-Sham or the modern Syria. Chicken Shami kababs are basically tender patties of salted or boiled meat, with chickpeas (chanay ki daal) and whole spices like cinnamon, cloves and bay leaves etc. Ground spices like red chili, turmeric, mixed with chopped vegetables like coriander and mint are added in them to give the kabab an aromatic and strong flavor. The cooked meat is ground in such a way that it doesn’t become a paste but retains its fibrous texture. Before serving the shami kebab, it is dipped in beaten eggs and then double fried. Chicken Shami kababs are eaten gleefully with roti, naan and rice alike or taken as snacks along sauce, ketchup and chutney. They are served at festivities like eid with Biryani, chicken manchurian, nihari recipechicken white karahichicken pakora, dahi barayrussian salad, galouti kebab, chicken shawarma and sheer khurma. It may be one of the best of your Ramadan recipes. You can get the complete recipe of this famous Pakistani recipes and learn the preparation technique of the delectable shami kabab recipe in Urdu at sooperchef.pk. Shami Kababs are essential part of Eid recipes.

How to make Chicken Shami Kebab

Ingredients
Chicken boneless 500g
Salt as per taste
Gram Pulse 150g
Green Chili (chopped) 1 tbsp
Cumin Powder 1 tsp
Coriander Powder 1 tsp
Whole Cumin 1 tsp
Whole Red Chili 4 pieces
Whole Hot Spices 5g
Red Chili Crushed 1 tbsp
Ginger (chopped) 1 tbsp
Garlic 3 cloves
Turmeric 1 tsp
Onion (chopped) half
Green Coriander (chopped) 2 tbsp
Egg 2 pieces
Cooking Oil as needed
Water as needed

How to Make Shami Kebab

Cooking Direction
1- In a cooking pot, add water, chicken, salt, gram pulse, green chili, cumin powder, coriander powder, whole cumin, whole red chili, whole hot spices, red chili crushed, ginger, garlic, turmeric and boil it until tender.
2- After that, cook it until dry, then mash it.
3- Now, add onion, green coriander, green chili, egg and make kebab.
4- Now, dip these kebab into egg and shallow fry in the cooking oil.
5- Your tasty Chicken Shami Kebab now ready to serve.
Cooking time: one hour
Serve: 2 persons

اجزاء ۔ چکن بونلیس 500گرام ۔ نمک حسبِ ذائقہ ۔ چنے کی دال 150گرام ۔ ثابت سبز مرچ چار عدد ۔ زیرہ پاؤڈر ایک چائے کا چمچ ۔ دھنیا پاؤڈر ایک چائے کا چمچ ۔ ثابت زیرہ ایک چائے کا چمچ ۔ ثابت لال مرچ چار عدد ۔ ثابت گرم مصالحہ 5گرام ۔ لال مرچ کُٹی ہوئی ایک کھانے کا چمچ ۔ ادرک چوپ کی ہوئی ایک کھانے کا چمچ ۔ ثابت لہسن تین عدد ۔ ہلدی ایک چائے کا چمچ ۔ پیاز چوپ کی ہوئی آدھا پیاز ۔ سبز دھنیاچوپ کیا ہوا دو کھانے کے چمچ ۔ سبز مرچ چوپ کی ہوئی ایک کھانے کا چمچ ۔ انڈا دو عدد ۔ کھانے کا تیل حسبِ ضرورت ۔ پانی حسبِ ضرورت ترکیب ۔ ایک پین میں پانی لیں اور اس میں چکن بونلیس ،نمک،چنے کی دال ،سبز مرچ ،زیرہ پاؤڈر ،دھنیا پاؤڈر ،ثابت زیرہ ،ثابت لال مرچ ،ثابت گرم مصا لحہ ،لال مرچ کُٹی ہوئی ،ادرک چوپ کی ہوئی ،ثابت لہسن اور ہلدی ڈال کر گلنے تک پکائیں اوراسکی بُھو نائی کر کے اسے باریک پیس لیں ۔ ۔ اب اس میں پیاز چوپ کی ہوئی ،سبز دھنیاچوپ کیا ہوا، سبز مرچ اورانڈا ڈ ال کر کباب بنا لیں ۔ ۔ اب تیار کیے ہوئے کباب کو انڈے میں ڈیپ کر کے کھانے کے تیل میں شیلو فرائی کر لیں ۔ پکانے کا وقت : ایک گھنٹہ افراد : دو عدد

LEAVE A REVIEW


 Your Comment has been sent successfully. Thank you!   Refresh
Error: Please try again
  • Social
  • Social
  • Social
  • Social
  • Social
  • Social
  • Social
  • Social