Dahi Baray Recipe in Urdu and English

Dahi Baray recipe is so yummy and mouthwatering to be made at the time of Iftar. It is a popular street snack that is served all across the country and is spicy and a pure desi delight. There are various other Pakistani fo ...
Read More

Dahi Baray Recipe in Urdu and English

Dahi Baray recipe is so yummy and mouthwatering to be made at the time of Iftar. It is a popular street snack that is served all across the country and is spicy and a pure desi delight. There are various other
Pakistani food recipes that can be tried at the time of Iftaar but Dahi Baray serves as a perfect appetizer at the time of Iftaar. For making this delicious recipe, you need ingredients to make tamarind sauce, bhallas, preparation of special yogurt for the dahi Bhalla dish and finally the mix of it will make the scrumptious Dahi Baray recipe. You need to add water, tamarind pulp and cook it for fifteen to twenty minutes. Add salt, chat masala, red chili pepper, sugar, jaggery powder and cook the mix with water on a medium low flame for ten to fifteen minutes. Your spicy tamarind sauce will be prepared after blending the mix into the blender to add into bhallas. For making of Bhallas, you need to blend white and yellow lentils by adding water into the blender. Then, add baking soda, salt and stir it well into the mixture of lentils and shape them to deep fry. Let the bhallas cool for fifteen to twenty minutes and then soak them in the salt mix water for ten to fifteen minutes. Now, squeeze the bhallas and drain out the water from them. Put the bhallas in a bowl and prepare a mix of yogurt by adding black salt, chaat masala, green chutney, and tamarind sauce as per your taste and preference. Your spicy and tangling in taste Dahi Baray are ready to serve. Follow SooperChef for easy to make cooking recipes with step by step procedure to prepare the dishes that are covered within one-minute instant videos. Download the Android and iOS apps for free and learn to make new dish every single day as SooperChef is your true kitchen companion.    
Less Content
  • How to make Dahi Baray at home

    Ingredients for Tamarind sauce
  • 4 cup Tamarind Pulp (soaked in the 3 cups of water for 1 hour)
  • 1 cup water
  • 20 Date Palm (Seedless)
  • Salt to Taste
  • 1 Tsp Chaat Masala
  • 1 Tsp Red Chili Powder
  • 1 Tsp Ginger Powder
  • 1 Tsp Crushed Red Chili
  • 1 cup Sugar
  • 1-1/2 cup Jaggery Powder
  • Ingredients for Bhallay
  • 1-1/2 cup White Lentils
  • 1 Cup Split Yellow Lentils
  • 2-3 Tsap Water
  • 1 Pinch Baking Soda
  • ¼ Tsp Salt
  • Ingredients for Yogurt
  • 1 Kg Yogurt
  • 1 Tbsp Corn Flour
  • Salt to Taste
  • 3-4 Tbsp Sugar
  • 1 cup Milk
  • Ingredients for Dahi Baray
  • Prepared Bhally
  • Prepared Yogurt
  • Black Salt to Taste
  • Roasted Cumin as needed
  • Red chili as needed
  • Tamarind sauce as needed
  • Green Chatni as needed
  • Chaat Masala as needed
  • Direction for Tamarind Sauce:
  • In a large skillet add tamarind pulp, water and date palm and cook it for 15-20 minutes
  • Now a blender to blend it, after blending add salt, chaat msala, red chili powder, ginger powder, red chili crushed, sugar, Jaggery Powder and cook it for 12-15 minutes on medium flame.
  • Direction for Bhalla:
  • In a blender blend yellow lentils and white lentils by adding water then let it out in a bowl
  • Now add, salt, baking soda and keep mixing in one direction until the mixture blends well
  • Now leave it for 15-20 minutes
  • Now fry the Bhalla in medium heat cooking oil and then let it cool
  • Now soak these fried Bhalla in the salted water for 10-12 minutes
  • After that, press the Bhalla for drain water
  • Direction for Yogurt
  • In a bowl, add yogurt, salt, corn flour, sugar, milk and blend it well.
  • Direction for Dahi Baray Preparation
  • First of all, put a Bhalla in the plate and add some prepared yogurt on it and use black salt, roasted cumin, red chili powder, chaat masala, green chatni, tamarind sauce to taste.

Preparation Time:

15 Minutes

Cooking Time:

15 Minutes

Serve:

2-3

املی کی چٹنی بنانے کے اجزاء
املی گودھا(تین کپ پانی میں ایک گھنٹہ بھیگو کر گُٹھلی نکال لیں) 4 کپ
پانی 1 کپ
کھجور(بغیر گُٹھلی کے) 20عدد
نمک حسبِ ذائقہ
چاٹ مصالحہ 1 چائے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1 چائے کا چمچ
سونٹھ 1 چائے کا چمچ
کُٹی لال مرچ 1 چائے کا چمچ
چینی 1 کپ
شکر ڈیڑھ کپ

بھلے بنانے کے اجزاء
ماش کی دال (ایک رات پانی میں بھیگو دیں) ڈیڑھ کپ
مونگ کی دال (ایک رات پانی میں بھیگو دیں) 1 کپ
پانی 2-3 کھانے کے چمچ
میٹھا سوڈا 1چٹکی
نمک ایک چوتھائی چائے کا چمچ

دہی بنانے کے اجزاء
دہی 1 کلو
کارن فلور 1کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
چینی 3-4 کھانے کا چمچ
دودھ 1کپ

دہی بھلے بنانے کے اجزا
تیار کیا ہوئے بھلے ایک عدد
دہی حسبِ ضرورت
کالا نمک حسبِ ذائقہ
بھُا زیر حسبِ ضرورت
لال مرچ پاؤڈر حسبِ ذائقہ
املی کی چٹنی حسبِ ذائقہ
ہری چٹنی حسبِ ذائقہ
چاٹ مصالحہ حسبِ ذائقہ

املی کی چٹنی بنانے کے اجزاء ایک برتن میں املی کا گودھا،پانی، کھجور ڈال کر پندرہ منٹ تک پکا لیں۔ اب اس کو بلینڈ کر لیں۔اب اس میں نمک، چاٹ مصالحہ، لال مرچ پاؤڈر، سونٹھ، کُٹی لال مرچ، چینی، شکرڈال کر بارہ سے پندرہ منٹ تک درمیانی آنچ پر پکا لیں۔ بھلے بنانے کی ترکیب ایک گرائینڈر میں مونگ کی دال، ماش کی دال ، پانی ڈال کر گرائینڈ کر لیں۔اب اس کو ایک برتن میں نکال لیں۔ اب اس میں نمک، میٹھا سوڈا ڈال کرہاتھ سے ایک ہی طرف گھوماتے رہیں تاکہ اچھی طرح حل ہو جائے ۔ اب اس کو پندرہ سے بیس منٹ کے لیے رکھ دیں۔ اب اس کو تیل میں بھلے کی شکل میں فرائی کر لیں۔اور فرائی کی ہوئے بھلوں کو ٹھنڈا کر لیں۔ اب ایک برتن میں پانی ، نمک ڈال کر اچھی طرح ملا لیں اور اس میں فرائی کیے ہوئے بھلے ڈال کر دس سے بارہ منٹ تک بھیگو لیں۔بعد میں بھلوں کو دبا کر پانی نکال لیں۔ دہی بنانے کے اجزاء ایک برتن میں دہی لیں اس میں ، کارن فلور، چینی، نمک،دودھ ڈال کر اچھی طرح ملا لیں۔ دہی بھلے مکسنگ اب ایک پلیٹ میں بھلے رکھ کر اس پر تیار کی ہوئی دہی، کالا نمک، بھُا زیرہ، لال مرچ پاؤڈر، املی کی چٹنی، ہری چٹنی، تیار کی ہوئی دہی ،چاٹ مصالحہ، حسبِ ضرورت ڈال کر پیش کریں۔

تیاری کا وقت :

15 Minutes

پکانے کا وقت :

15 Minutes

افراد :

2-3

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *