Sindhi Dum Baryani

Sindhi Dum Biryani Recipe

Biryani is an urdu word which is derived from the Persian language word (beriyan), which means to roast or fry. Biryani is a delectable mixed rice dish which is widely popular all over the Indian subcontinent, Middle East and some parts of the Arabian Peninsula. The taste and texture of the dish varies from place to place for example, Bombay is famous for its Bombay biryani and Middle Eastern biryani is famous for being prepared in a tandoor or in a large metal pan called the “degh”. Baryani is essential part of Pakistani food and eaten all over at various occasions from a wedding ceremony being incomplete without its serving to Eid festivities. Today we will be talking about the delectable Sindhi Dam Biryani. The sindhi dam biryani is a beautifully textured variant which is prepared by mixing spices like cumin, pepper and fenugreek with layered rice and chicken meat. Follow Sooperchef.pk to download the complete Sindhi Biryani aa well as other Biryani recipes and preparation method in Urdu.

Ingredients for Sindhi Dum Baryani

  • Chicken 250g
  • Rice 300g
  • Boiled potatoes 1pc
  • Salt as required
  • Cooking oil 2 tbsp
  • Ginger garlic paste 1 tbsp
  • Tomato paste 200g
  • Cumin powder 1 tsp
  • Coriander powder 1 tsp
  • Hot spices powder 1 tsp
  • Red chili powder 2 tbsp
  • Black pepper crushed 1 tsp
  • Turmeric 1 tsp
  • Butter 1 tsp
  • Dry fenugreek 1 tsp
  • Hot spices 1 tsp
  • Brown onion 1 tbsp
  • Saffron water 1 tsp
  • Butter and cooking oil 1 tsp
  • Maida flour 50g
  • Yeast 5g
  • Milk ½ cup
  • Sugar 10g

Method for Sindhi Dum Baryani:


1-In a cooking pot add oil and ginger garlic paste and fry for 2-3 minutes then add tomato paste, salt, white cumin powder, coriander powder, hot spices, red pepper powder, black pepper crushed and turmeric and cook well.
2- Now add chicken and butter and leave it on steam for 5-7 minutes.
3- Add ginger, green coriander, green chili crushed and boiled potato. Masala is ready.
4- In a cooking pot add a layer of masala then add layer of boiled rice then sprinkle hot spices, fenugreek, brown onion, tomato, green coriander, green chili, ginger and lemon then add layer of already prepared masala then add layer of rice then sprinkle hot spices, fenugreek, brown onion, tomato, green coriander, green chili, lemon and ginger, pour saffron water and place aluminium foil and place burning coal in center of it.
In a pot take maida flour, butter, milk, sugar, yeast and salt and rinse it and spread with rolling pin and place it on cooking pot.
5- Bake it in oven at 375 degrees for 4-5 minutes.
6- Your tasty sindhi baryani is ready.

سِندھی دَم بریانی

اجزاء

  • چکن ۲۵۰ گرام
  • چاول ۳۰۰ گرام
  • اُبلے ہوئے آلو ایک عدد
  • نمک حسبِ ذائقہ
  • آئل دو کھانے کے چمچ
  • ادرک لہسن کا پیسٹ ایک کھانے کا چمچ
  • ٹما ٹر کا پیسٹ ۲۰۰ گرام
  • زیرہ پیساہوا ایک چائے کا چمچ
  • دھنیا پیسا ہوا ایک چائے کا چمچ
  • گرم مصالحہ پیسا ہوا ایک چائے کا چمچ
  • لال مرچ پیسی ہوئی دو کھانے کے چمچ
  • کالی مرچ کُٹی ہوئی ایک چائے کا چمچ
  • ہلدی ایک چائے کا چمچ
  • مکھن ایک چائے کا چمچ
  • سوکھی میتھی ایک چائے کا چمچ
  • گرم مصالحہ ایک چائے کا چمچ
  • براؤن پیاز ایک کھانے کا چمچ
  • زعفران کا پانی ایک چائے کا چمچ
  • مکھن یا آئل ایک چائے کا چمچ
  • میدہ ۵۰ گرام
  • ایسٹ ۵ گرام
  • دودھ آدھا کپ
  • چینی ۱۰ گرام
  • ٹماٹر،ہرادھنیا،ادرک،ہری مرچ،لیموں

تر کیب

پکانے والے برتن میں آئل، ادرک لہسن کا پیسٹ ڈال کر دو سے تین منٹ کے لیے فرائی کریں۔پھر ٹما ٹر پیسٹ،نمک، سفید زیرہ پیسا ہوا، دھنیا پیسا ہوا،گرم مصالحہ،لال مرچ پیسی ہوئی ،کالی مرچ کُٹی ہوئی اورہلدی ڈال کر اچھی طرح بھونائی کریں۔اچھی طرح بھونائی کر کے چکن،مکھن ڈال کر پانچ سے سات منٹ تک دم پر رکھ دیں۔ادرک، ہرا دھنیا، ہری مرچ کٹی ہوئی،اُبلے ہوئے آلو ڈال لیں۔مصالحہ تیار ہے۔ایک ہانڈی میں تیارکیا ہوا مصالحہ کی تہہ لگائیں پھر اُبلے ہوئے چاول کی تہہ لگائیں پھر گرم مصالحہ ،ر میتھی ، براؤن پیاز،ٹما ٹر،ہرا دھنیا ،ہری مرچ ،ادرک ،لیموں،چھڑک دیں پھر تیار کیا ہوا امصالحہ کی تہہ لگائیں پھر چاول کی تہہ لگائیں پھر گرم مصالحہ ،ر میتھی ، براؤن پیاز،ٹما ٹر،ہرا دھنیا ،ہری مرچ ،لیموں،ادرک،چھڑک دیں اور زعفران کا پانی ڈال کرایلو منیم فوئل رکھ کر جلتا ہوا انگارہ رکھ دیں۔پھر ایک برتن میں میدہ،مکھن ،دودھ، چینی،ایسٹ،نمک ڈال کر گوند لیں اور بیلن سے پھیلا لیں اور ہانڈی پر لگا لیں او 375 ڈگری ٹمپریچرپر رکھ کر ر چار سے چھ منٹ کے لیے اوون بیک کر لیں۔آپکی مزے دار سِندھی دَم بریانی تیار ہیں
Download Now

Download Now
About The Author
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>