Daal Chawal Recipe

Daal Chawal Recipe in Urdu & English

The most fascinating, fabulously fantastic and simple lightweight Pakistan’s most favorite dish, Daal Chawal Recipe (Daal Rice) is here at Sooperchef.pk. It’s simple, fast and delicious Pakistani Recipe. Just follow few steps and it's ready for serving. It’s the most famous and important part of Pakistani, Bangladesh, Siri Lankan, Nepalese and Indian cuisines. Many people try it differently along with various toppings. So if you are feeling bore or want to make something lite and healthy food for your family, Daal aur Chawal is definitely the best choice. It includes all the healthy ingredients and it's indeed a protein rich diet. We’ve used tradition ‘Handi’ for the serving of this tasty dish you may serve as you like.

Ingredients for Daal Chawal

  • Dal Mung 200g
  • Dal Masoor 200g
  • Rice 300g
  • Water as needed
  • Salt as per taste
  • Cooking Oil 3 tbsp
  • Cumin 1 tbsp
  • Turmeric 1 tsp
  • Red Chili Powder 2 tbsp
  • Green Chili 2 pieces
  • Garlic 4 pieces
  • Coriander Powder 1 tsp
  • Cumin Powder 1 tsp
  • Onion half
  • Garlic Chopped 1 tbsp
  • Whole Red Chili 3 pieces
  • Red Chili Powder 2 tbsp
Cooking Method
  1. In a bowl, add water and rice. Keep rice in the water for 15-20 minutes.
  2. In a cooking pot, add water, rice, salt, whole cumin and boil it.
  3. In a bowl, add dal masoor and dal mung. Keep them in the water for 15-20 minutes.
  4. Now boil dal masoor, dal mung in the water. After that add, salt, red chili powder, green chili, turmeric, garlic, coriander powder and cumin powder.
  5. Steam it for 15-20 minutes on low flame. After that add Tarka.
  6. Tarka: In a cooking pan, add cooking oil, onion, cumin and fry it until light brown.
  7. Now add garlic chopped, whole red chili, red chili powder and cook for a while.
  8. Your tasty Daal Chawal recipe is ready to serve.

دال چاول

اجزاء

  • دال مونگ 200گرام
  • دال مسو ر 200گرام
  • چاول 300گرام
  • پانی حسبِ ضرورت
  • نمک حسبِ ذائقہ
  • ہری مرچ دو عدد
  • لہسن چار عدد
  • کھانے کا تیل تین کھانے کے چمچ
  • ہلدی ایک چائے کا چمچ
  • لال مرچ پسی ہوئی دو کھانے کے چمچ
  • لہسن چوپ ایک کھانے کاچمچ
  • دھنیا پاؤڈر ایک چائے کا چمچ
  • زیرہ پاؤڈر ایک چائے کا چمچ
  • پیاز آدھا پیاز
  • ثابت زیرہ ایک کھانے کا چمچ
  • ثابت لا ل مرچ تین عدد

ترکیب
چاولوں کوپانی میں پندرہ سے بیس منٹ تک بھِگو لیں ۔
اب ایک برتن میں پانی ،نمک،کھانے کا تیل ،زیرہ اور چاول ڈال کرچاولوں کو اُبا ل لیں ۔
اب دال مونگ ،دال مسورکو پانی میں پندرہ سے بیس منٹ تک بھِگو لیں ۔
اب دالوں کو پانی میں ڈال کر اُبال لیں۔ اب اس میں نمک،ہلدی ،لال مرچ پسی ہوئی ،ہری مرچ،لہسن ،دھنیا پاؤڈر اور زیرہ پاؤڈر ڈ ال کر پندرہ سے بیس منٹ تک ہلکی آنچ پر دم دیں ۔
جب دالیں اچھی طرح گل جائیں تو اس میں تڑکہ ڈال دیں۔
تڑکہ : ایک پین میں کھانے کا تیل لیں اس میں پیاز اور ثابت زیرہ ڈال کر لائٹ براؤن ہونے تک فرائی کر یں پھر اس میں لہسن چوپ کیا ہوا ،ثابت لال مرچ اور لا مرچ پسی ہوئی ڈال کر تھوڑا پکا نے کے بعد اُتا ر لیں آپکاتڑ کہ تیار ہے ۔

Download Now
Download Now
About The Author
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>