Lahori Karahi Recipe in Urdu & English

Lahori Chicken Karahi is one of the most popular and well known Pakistani food recipe and no menu or occasion is complete without it being served. The word Karahi refers to a large, black pot which resembles a Chinese wo ...
Read More

Lahori Karahi Recipe in Urdu & English

Lahori Chicken Karahi is one of the most popular and well known Pakistani food recipe and no menu or occasion is complete without it being served. The word Karahi refers to a large, black pot which resembles a Chinese wok, in which the cuisine is stirred and prepared. The Karahi can be prepared with various kinds of meat like chicken and beef but the most commonly used meat in Karahi is mutton or lamb. Usually a lamb of small size and young age is preferred because it provides more flavor to the dish and its meat is much more tender and healthy. There are many types of Karahi depending on the location and taste, for example Mutton Black Pepper Karahi, Balochi KarahiWhite Chicken Karahi Chicken BBQ  Karahi, Chicken Karahi and the famous Namkeen Karahi. Every variant of Karahi is known for its spicy taste but nothing can be compared to the spicy and tangy taste of the Chicken Lahori Karahi. This scrumptious cuisine is prepared with chicken chunks instead of usual boneless meat. It’s cooked in essential spices like, cumin, turmeric and red chili which give it its strong aroma and spicy taste. You can visit Sooperchef.pk to download the complete recipe and preparation method in Urdu.
Less Content
  • Ingredients

  • 500 gm Chicken(with bones)
  • 3 TBSP Cooking Oil
  • 1 & 1/2 TBSP Ginger (Chopped)
  • 1 & 1/2 TBSP Garlic (Chopped)
  • Salt (As Needed)
  • 1 TSP Red Chili Crushed
  • 1 TSP Coriander Crushed
  • 6 Green Chilies
  • 1 Lemon
  • 1/2 TSP Turmeric Powder
  • 3 Tomatoes
  • 1/2 Cup Yogurt
  • 1/2 Cup Chicken Stock
  • 1 TSP Butter
  • 5 gm Green Coriander
  • 1 TSP Garam Masalah
  • Cooking Method

اجزاء
۔ چکن ہڈی والا 500 گرام
۔ نمک حسبِ ذائقہ
۔ ہلدی آدھاچائے کا چمچ
۔ کُٹا ہوا دھنیا ایک چائے کا چمچ
۔ کُٹا ہوا زیرہ ایک چائے کا چمچ
۔ لہسن چوپ کیا ہوا ڈیڑھ کھانے کا چمچ
۔ ادرک چوپ کیا ہوئی ڈیڑھ کھانے کا چمچ
۔ ٹماٹر تین عدد
۔ دہی آدھا کپ
۔ کھانے کا تیل تین کھانے کا چمچ
۔ مکھن ۱ چائے کا چمچ
۔ لال مرچ کُٹی ہوئی ایک چائے کا چمچ
۔ ہری مرچ چھ عدد
۔ چکن یخنی آدھا کپ
۔ ہرا دھنیا پانچ گرام
۔ لیموں ایک عدد
۔ گرم مصالحہ آدھا چائے کا چمچ
ترکیب
۔ ایک برتن میں کھانے کا تیل لیں اور اس میں ادرک، لہسن ڈال کر لائٹ براؤن ہونے تک فرائی کر لیں۔
۔ اب اس میں چکن ڈال کر دو سے تین منٹ تک پکائیں۔
۔ اب اس میں نمک،ہلدی، دھنیا، زیرہ، گرم مصالحہ، ہری مرچ،لال مرچ کُٹی ہوئی، لیموں، ڈال کر پکائیں۔
اب اس میں۔ چکن یخنی۔ ٹماٹر ڈال کر 4-5 منٹ دم دیں
۔ اب اس میں دہی ڈال کر 3- 2 منٹ تک پکائیں۔
گارنش: ادرک، ہرا دھنیا، ہری مرچ
مکھن ڈال کر پکائیں۔
پکانے کا وقت: تیس منٹ، افراد : دو۔

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *