Chicken Qeema Paratha Recipe

Parathas are the national breakfast of Pakistan and SooperChef is proud to present the delectable chicken qeema paratha recipe for its beloved users all around the world. This delectable dish is a traditional Pakistani recipes which is prevalent all over Pakistan, especially the Punjab province. Other than that, the paratha is eaten all over India and Burma too. There are many other ...
Read More

Chicken Qeema Paratha Recipe

Parathas are the national breakfast of Pakistan and SooperChef is proud to present the delectable chicken qeema paratha recipe for its beloved users all around the world. This delectable dish is a traditional Pakistani recipes which is prevalent all over Pakistan, especially the Punjab province. Other than that, the paratha is eaten all over India and Burma too. There are many other tasty paratha recipes on the SooperChef menu like the tasty and innovative pizza paratha recipe, the tasty and the flavorsome seekh kabab paratha roll recipe. Other traditional recipes include mutton kunna recipe and mutton roast recipe. Paratha is a staple food almost everywhere where wheat is grown. The word paratha is a join up of two words “parat’’ which means layer and “atta” which means flour, literally referring to a multi-layered bread made out of wheat flours. Sometimes these layers of flour are filled with a stuffing of vegetables and meat. The most popularly eaten filled parathas are made out of potatoes, radish, and cauliflower, minced meat which includes chicken, mutton, lamb, veal, and beef. These types of parathas are traditionally served at breakfast tables along with servings of lassi and green mint chutney and are prevalent in the Punjab provinces of Pakistan and India. Apart from chutney, the paratha is delightfully eaten alongside pickles, ketchup, paneer, cheese, and dahi raita etc. you can find the complete chicken qeema paratha recipe on sooperchef.pk in Urdu and English for free. You can also learn to prepare the delectable paratha recipe with the help of our video guide.
Less Content

Chicken Qeema Paratha
Ingredient
1-1/2 cup Maida
1 cup Wheat Flour
As per taste Mehran Salt
2 tbsp Ghee
2 tbsp Lukewarm Water
1 tbsp Cooking Oil
1 tbsp Mehran Garlic Paste
1 tbsp Mehran Ginger Paste
600g Chicken Mince
2 tbsp Mehran Qeema Masala
1 Onion
5g Green Coriander
5g Mint
2 Green Chili
1 tbsp Mehran Kasoori Methi
1 tbsp Pomegranate Seeds Powder
Cooking Method
1. In a bowl, add maida, wheat flour, salt, ghee (1 tbsp), lukewarm water and mix them well.
2. Prepare doughs from the mixture and cover it for 30 minutes
3. Now, in a pan, add ghee (1 tbsp), Mehran Ginger Paste, Mehran Garlic Paste, Chicken Mince and cook for 2-3 minutes
4. Now, add Mehran Qeema Masala and cook for 5 minutes
5. Now, add onion, green coriander, mint, green chili, Mehran Kasoori Methi, pomegranate seeds powder and cook for 2-3 minutes
6. Roll out with rolling pin and make the shape of chapatti
7. Now spread qeema on chapatti and cover it with another chapatti and again roll out
8. In a pan, add cooking oil and cook chapatti until light brown
Your tasty Chicken Qeema Paratha now ready to serve

Cooking Time: 30 minutes
Serve: 1

اجزاء
میدہ ڈیڑھ کپ
لال آٹا ایک کپ
مہران نمک حسبِ ذائقہ
گھی دو کھانے کے چمچ
نیم گرم پانی دو کھانے کے چمچ
کھانے کا تیل ایک کھانے کا چمچ
مہران لہسن پیسٹ ٰٓایک کھانے کا چمچ
مہران ادرک پیسٹ ایک کھانے کا چمچ
چکن قیمہ چھ سو گرام
مہران قیمہ مصالحہ دو کھانے کے چمچ
پیاز ایک عدد
سبز دھنیا پانچ گرام
پودینہ پانچ گرام
سبز مرچ دو عدد
مہران قصو ری میتھی ایک کھانے کا چمچ
پسا ہوا انار دانہ ایک کھانے کا چمچ

ترکیب
۔ایک باؤل میں میدہ لیں اور اس میں لا ل آٹا ،نمک،گھی( ایک کھانے کا چمچ) اورنیم گرم پانی ڈال کر مکس کر کے اچھی طرح گوندھ لیں ۔
۔اب تیار شدہ آٹے کے پیڑے بنا کر تیس منٹ کے لیے ڈھانپ کر رکھ دیں ۔
۔اب ایک پین میں گھی ( ایک کھانے کا چمچ) لیں اور اس میں مہران لہسن پیسٹ ،مہران ادرک پیسٹ اور چکن قیمہ ڈال کر دو سے تین منٹ تک پکا لیں ۔
۔اب اس میں مہران قیمہ مصالحہ ڈال کر پانچ منٹ تک بھونائی کر لیں ۔
۔اب اس میں پیاز ،سبز دھنیا ،پودینہ ،سبز مرچ ،مہران قصوری میتھی اور پسا ہوا اناردانہ ڈال کر دو سے تین منٹ تک پکا لیں ۔
۔اب تیار شدہ پیڑوں کو بیلنے کی مدد سے بیل لیں۔
اب تیار شدہ قیمہ چپاتی پر پھیلا لیں اور دوسرے پیڑے کو بیل کر اس پر رکھ دیں اور سائیڈوں سے دبا کر بیل لیں ۔
۔اب ایک پین میں کھانے کا تیل لیں اور اس میں تیار شدہ چپاتی رکھ کر لائٹ براؤن ہونے تک پکا لیں ۔
آپکا مزیدار چکن قیمہ پراٹھا تیار ہے ۔
پکا نے کا وقت : تیس منٹ
افراد: ایک عدد

  
  

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *