Bombay Baryani

Ingredients for Bombay Baryani:

  • Chicken 400g
  • Rice super basmati 500g
  • Tomato 200g
  • Yogurt 150g
  • Green chili 6pcs
  • Mint chopped ½ bunches
  • Green coriander chopped ½ bunches
  • Ginger 20g
  • Salt as per taste
  • Hot spices powder 1 tsp
  • Coriander powder 1 tbsp
  • Cumin powder 1 tbsp
  • Star anise 4 flower
  • Bay leaf 1 pc
  • Mace 4 pcs
  • Cinnamon 4pcs
  • Black pepper 20 pcs
  • Prune 25g
  • Lemon 2 pcs
  • Oil ½ cup
  • Yellow color ½ tsp
  • Whole cumin 1tbsp
  • Red pepper powder 2 tbsp
  • Black pepper powder 1 tsp

Method for Bombay Baryani:

Take water in a pot and add oil, salt, star anise, mace, bay leaf, black pepper, cinnamon, and large cardamom and boil it. Now screen the hot spices and rice in that water and boil it leaving the mining. Now in a cooking pot take ¼ cup oil and add ginger garlic paste 2 tbsp, whole cumin 1 tbsp, chicken, salt, red pepper powder 2 tbsp, turmeric 1 tsp, coriander powder 1 tbsp, cumin powder 1 tbsp, hot spices powder 1 tsp, black pepper powder 1 tsp, star anise, mace, bay leaf, cinnamon, large cardamom, prune 25g, green chili crushed 6pcs and tomato 200g crushed and cook for 4-5 minutes. Now add yogurt ½ cup and cook for 2-3 minutes then add hot water ½ cup and leave it on a steam on low flame for 8-10 minutes. For garnishing add ginger, lemon, tomato, mint, green coriander, green chili. Your chicken masala is ready. Now in a cooking pot add one layer of already made chicken masala and then add one layer of boiled rice then garnish with hot spices, tomato, ginger, mint, green chili and green coriander. Now add one more layer of chicken masala and add another layer of boiled rice and garnish again with hot spices, tomato, ginger, mint, green chili and green coriander. Mix yellow color in water and pour a little bit of it on rice and sprinkle hot water and leave it on steam for 12-15 minutes on low flame. Your tasty Bombay biryani is ready.

بمبئی بریانی

اجزاء

  • چکن ۴۰۰ گرام
  • چاول کچی بناسپتی ۵۰۰ گرام
  • ٹماٹر ۲۰۰ گرام
  • دہی ۱۵۰ گرام
  • ہری مرچ چھ عدد
  • پودینہ چوپ آدھی گٹھی
  • ہرا دھنیا چوپ آدھی گٹھی
  • ادرک جولین ۲۰ گرام
  • نمک حسبِ ضرورت
  • گرم مصالحہ پاؤڈر ایک چائے کا چمچ
  • دھنیا پاؤڈر ایک کھانے کا چمچ
  • زیرہ پاؤڈر ایک کھانے کا چمچ
  • بادیان چار پھول
  • تیز پتہ ایک عدد
  • جلوتری چار عدد
  • دار چینی چار عدد
  • کالی مرچ ۲۰ دانے
  • آلو بخارہ ۲۵ گرام
  • لیموں دو عدد
  • آئل آدھا کپ
  • پیلا رنگ آدھا چائے کا چمچ
  • ثابت زیرہ ایک کھانے کا چمچ
  • لال مرچ پاؤڈر دوکھانے کے چمچ
  • کالی مرچ پسی ہوئی ایک چائے کا چمچ

ترکیب

ایک برتن میں پانی لیں اس میں آئل ، نمک،بادیان کا پھول ،جلوتری ،تیز پات،کالی مرچ ،دار چینی اور بڑی اِلائچی ڈال کر اُبال لیں
اب گرم مصالحہ کو چھان لیں اور اس پانی میں چاول ڈال لیں اور ایک کنی چھوڑ کر کر اُبال لیں ۔
اب پکانے والے برتن میں ایک چوتھا ئی کپ آئل لیں اس میں ادرک لہسن کا پیسٹ دو کھانے کے چمچ ، ثابت زیرہ ایک کھانے کا چمچ ،چکن ،نمک ،لال مرچ پسی ہوئی دو کھانے کے چمچ ،ہلدی ایک چائے کا چمچ ،دھنیا پاؤڈر ایک کھانے کا چمچ،زیرہ پاؤڈر ایک کھانے کا چمچ،گرم مصالحہ پاؤڈر ایک چائے کا چمچ ،کالی مرچ پاؤڈر ایک چائے کا چمچ ،بادیان کا پھول، جلوتری، تیز پات،دار چینی، بڑی اِلائچی،آلو بخارہ ۲۵ گرام، ہری مرچ کٹی ہوئی چھ عدد، ٹماٹر ۲۰۰ گرام کٹے ہوئے ڈال کر چار سے پانچ منٹ پکائیں۔ اب اس میں دہی آدھا کپ ڈال کر دو سے تین منٹ پکائیں پھر گرم پانی آدھا کپ ڈال کر آٹھ سے دس منٹ کے لیے ہلکی آنچ پر دم دیں۔گارنش کے طور پر ادرک، لیموں، ٹماٹر، پودینہ، ہرا دھنیا، ہری مرچ ڈالیں۔آپکا چکن مصالحہ تیار ہے۔
اب پکانے والے برتن میں تیار کیا ہوا چکن مصالحہ کی ایک تہہ لگائیں پھر اُبلے ہوئے چاول کی ایک تہہ لگائیں پھر اس پھر گرم مصالحہ،ٹماٹر ،ادرک، پودینہ، ہری مرچ،ہرا دھنیا کی گارنش کریں۔
پھر چکن مصالحہ کی دوسری تہہ لگائیں پھر اُبلے ہوئے چاول کی تہہ لگائیں پھر گرم مصالحہ،ٹماٹر ،ادرک، پودینہ، ہری مرچ،ہرا دھنیا کی گارنش کریں۔
پیلا رنگ پانی میں ملا کر تھوڑا سا ڈالیں اور گرم پانی کا چھیٹا لگا کر بارہ سے پندرہ منٹ کے لیے ہلکی آنچ پر دم دیں۔آپکی مزے دار بمبئی بریانی تیار ہے۔

Download Now
About The Author
-

1 Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>