Mutton Roast Masala Recipe in Urdu & English

Roasted meat is one of the many spicy delicacies of Pakistan recipes. There are many variants ranging from beef roast to the exotic quail roast. But the most favorite and lavished roast meat of Pakistan is the mutton roast. The mutton roast also known as the ...
Read More

Mutton Roast Masala Recipe in Urdu & English

Roasted meat is one of the many spicy delicacies of Pakistan recipes. There are many variants ranging from beef roast to the exotic quail roast. But the most favorite and lavished roast meat of Pakistan is the mutton roast. The mutton roast also known as the lamb roast, is an original recipe of the northern areas Pakistan from the KPK province where it was originally made out of sheep’s meat and was known as the “shinwari”. Mutton roast is eaten all over Pakistan with great delight by old and young alike, specially on festivities like Eid and grand family gatherings. Learn the art of preparing a spicy mutton roast and download the complete spicy mutton roast masala recipe in urdu at sooperchef.pk
Read Less
Ingredients
- Mutton 500g
- Ghee 2 tbsp
- Ginger Garlic Paste 1tbsp
- Turmeric 1tsp
- Salt as per taste
- Water 2 cup
- Yogurt 2 tbsp
- Whole Red Chili 5g
- Whole Cumin 1 tsp
- Lemon Juice 1 tbsp
- Whole Black Pepper 1tsp
- Fennel 1 tsp
- Ginger (cube cutting) 5g
- Garlic 5g
- Green Coriander garnishing
Cooking Method
1- In a cooking pan, add ghee, ginger garlic paste, turmeric and sauté it.
2- Now, add salt, mutton and cook for 2-3 minutes.
3- After that, add water and steam for 35-40 minutes or until tender.
4- In a grinder, add yogurt, whole red chili, whole cumin, lemon juice, black pepper, fennel, ginger, garlic and grind it. Roast masala is ready.
5- After steam, add roast masala and cook for 8-10 minutes or until masala remain half.
6- Use green coriander for garnishing.
Your tasty Mutton Roast Masala now ready to serve.
Cooking time: one hour
Serve: 2 persons

اجزا ء
۔ مٹن (نلی والا ) 500گرام
۔ گھی دو کھانے کے چمچ
۔ ادرک لہسن پیسٹ ایک کھانے کا چمچ
۔ ہلدی ایک چائے کا چمچ
۔ نمک حسبِ ذائقہ
۔ پانی دو کپ
۔ دہی دو کھانے کے چمچ
۔ ثا بت لال مرچ 5گرام
۔ ثابت زیر ہ ایک چائے کا چمچ
۔ لیموں کارس ایک کھانے کا چمچ
۔ ثابت کالی مرچ ایک چائے کا چمچ
۔ ثابت سونف ایک چائے کا چمچ
۔ ادرک(کیوب کٹنگ ) 5گرام
۔ ثا بت لہسن 5گرام
۔ ہرا دھنیا بطور گارنش
ترکیب
۔ایک پین میں گھی لیں اوراس میں اد رک لہسن پیسٹ اور ہلدی ڈال کر ہلا لیں اب اس میں نمک اور مٹن ڈا ل کر دو سے تین منٹ تک پکا ئیں ۔
۔ اب اس میں پانی ڈال کر پینتیس سے چالیس منٹ یا گلنے تک دم دیں ۔
۔اب ایک گرائینڈر میں دہی ،لال مرچ ،ثابت زیرہ ،لیموں کارس ،کالی مرچ ،سونف ،ادرک ،لہسن اور پانی ڈال کر گرائینڈ کر لیں ۔
۔اب دم کھول کر اس میں تیار شدہ روسٹ مصا لحہ ڈال دیں اور آٹھ سے دس منٹ تک پکائیں یہاں تک کہ مصا لحہ خشک ہوکر تھوڑا رہ جائے ۔
۔اب ہرا دھنیا کو بطور گارنش استعمال کر لیں ۔
آپکا مزیدار مٹن روسٹ مصا لحہ تیار ہے ۔
پکانے کا وقت: ایک گھنٹہ افراد : دو عدد

  

Mutton Roast Masala

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *