Recipes

More

Chicken Kofta Curry Recipe

Chicken Kofta Curry Recipe

Research Content

Chicken Kofta Curry recipe in Urdu & English

Chicken Kofta Curry recipe one of the beloved foodies of Pakistan and it is something that nobody can resist. Chicken kofta recipe is a Pakistani recipe which is prepared by rolling minced chicken meat into small balls and then cooked in a curry. There are many other tasty and aromatic kofta recipes on the sooperchef menu like chicken cheese kofta curry, kofta biryani, fire chickenspicy meatballs in bbq sauce, gola kabab, kabab biryani, palak kofta recipe, nihari recipe, achar gosht, chicken malai boti, cheese stuffed chicken kabab, Sindhi biryani, and seekh kabab paratha roll. Kofta is the desi counterpart of the western meatball but it is way tastier and full of flavor. It is a part of the meatloaf family and is very popular not only in Pakistan but also all over South Asia, middle east, Balkan and Central Asia. Mostly prepared by mutton or beef, koftas can also be prepared with veal, lamb, chicken, shrimps, prawns, and fish. In some places like Calcutta India, kofta is made with paneer. Kofta is prepared in a curry and served hot with roti, naan or boiled rice. In some cases, it is served in pulao, mashed potatoes, and French fries. In Lebanon, kofta is called kafta and is prepared with ground beef, parsley, black pepper, and salt. Another variant which is known as the nargisi kofta recipe which is prepared with hard boiled eggs, coated in minced meat. If you want to learn the art of preparing this delectable chicken kofta recipe then you should follow sooperchef.pk where you can find the complete recipe of kofta curry and preparation method in the Urdu and English recipe.

How to make Chicken Kofta Curry

Ingredients for Chicken Kofta Curry Recipe
1 kG Chicken Mince
Salt (As needed)
2 TBSP Coriander Chopped
2 TBSP Mint Chopped
2 TBSP Green Chili Chopped
2 Onion Chopped
2 TBSP Ginger & garlic paste
1 & 1/2 TBSP Crushed Cashew
1 & 1/2 TBSP Roasted Gram Powder
1 & 1/2 TBSP Nuts(Chaar Maghz)
1 Egg
2 TBSP Cumin Powder
2 TBSP Chopped Coriander
1 TBSP Hot spices
4 Tomato Crushed
1 Cup Yogurt
2 TBSP Red chili powder
1 TSP Turmeric
1 Cup Cooking Oil
3 TBSP Cream
1/2 Cup Hot Water
Method for Chicken Kofta Curry:
1- In a pot, add chicken mince, half onion, ginger & garlic paste 1 tbsp, salt, mint, green coriander, green chili, egg, hot spices ½ tsp, cumin powder 1 tbsp, coriander crushed 1 tbsp, roasted gram powder, nuts (char maghz), red chili powder, cashew crushed and mix well.
2- Now make small balls and keep in the refrigerator for 20-25 minutes.
3- In a cooking pot, add cooking oil and shallow fry these meatballs.
4- In cooking pot, add half cup cooking oil, one and half onion and fry until light brown.
5- Now add ginger & garlic paste, tomato puree, salt, red chili powder 1 tbsp, turmeric, coriander powder 1 tbsp, cumin powder 1 tbsp, hot spices 1 ½ tbsp, yogurt, cream, hot water half cup and cook for 8-10 minutes.
6- Now add meatballs and cook for 3-4 minutes on low flame and spread ginger, green coriander, green chili as a garnish.
Your tasty Chicken Kofta Curry is ready to serve.

اجزاء

    • چکن قیمہ ایک کلو
    • نمک حسبِ ضرورت
    • ہرا دھنیا چوپ کیا ہوا دو کھانے کے چمچ
    • پودینہ چوپ کیا ہوا دو کھانے کے چمچ
    • ہری مرچ چوپ کی ہوئی دو کھانے کے چمچ
    • پیاز چوپ کیا ہوا دو عدد
    • ادرک لہسن کا پیسٹ دو کھانے کے چمچ
    • کاجو پسے ہوئے ڈیڑھ کھانے کے چمچ
    • بھُنے ہوئے چنے کا پاؤڈر ڈیڑھ کھانے کے چمچ
    • چار مغز ڈیڑھ کھانے کے چمچ
    • انڈا ایک عدد
    • زیرہ پاؤڈر دو کھانے کے چمچ
    • دھنیا کُٹا ہوا دو کھانے کے چمچ
    • گرم مصالحہ ایک کھانے کا چمچ
    • ٹماٹرپسے ہوئے چار عدد
    • دہی ایک کپ
    • لال مرچ پسی ہوئی دو کھانے کے چمچ
    • ہلدی ایک چائے کا چمچ
    • آئل ایک کپ
    • کریم تین کھانے کے چمچ
    • گرم پانی آدھا کپ
 

ترکیب

ایک برتن میں چکن قیمہ لیں اس میں آدھا پیازچوپ کیا ہو ا ڈال کر اس میں ادرک لہسن کا پیسٹ ایک کھانے کا چمچ ،نمک ،پودینہ ،ہرا دھنیا ،ہری مرچ ،انڈا ،گرم مصالحہ آدھا کھانے کا چمچ ،زیرہ پاؤڈر ایک کھانے کا چمچ،دھنیا کُٹا ہوا ایک کھانے کا چمچ ،بُھنے ہوئے چنے کا پاؤڈر ،چار مغز،کاجو پسے ہوئے اور لال مرچ پسی ہوئی ڈال کر اچھی طرح ملا لیں۔اب اس کے قوفتے بنا لیں اور بیس سے پچیس مِنٹ کے لیے فریج میں رکھ دیں ۔اب ایک برتن میں آئل آدھا کپ ڈال کر شیلو فرائی کر لیں ۔اب ایک پین میںآدھا کپ آئل لیں اس میں ڈیڑھ پیاز ڈال کر لائیٹ براؤن کر لیں۔اب اس میں ادرک لہسن کا پیسٹ ایک کھانے کا چمچ،ٹماٹو پیوری ،نمک ،لال مرچ پسی ہوئی ایک کھانے کا چمچ ،ہلدی ،دھنیا پسا ہوا ایک کھانے کا چمچ ،زیرہ پسا ہوا ایک کھانے کا چمچ ،گرم مصالحہ آدھا کھانے کا چمچ،دہی ،کر یم اور گرم پانی آدھا کپ ڈال کر آٹھ سے دس منٹ کے لیے بُھنائی کریں ۔اب اس میں قوفتے ڈال کرتین سے چار منٹ کے لیے ہلکی آنچ پر دم دیں ۔اب اوپر سے ہرا دھنیا ،ادرک اور ہری مرچ ڈال دیں آپکی مزیدار مرغ قوفتہ کری تیار ہے ۔

Recipe Tips

Avarage Rating: (5)
Total Reviews:1
03 Feb 2022 08:04 PM
I am very glad to find your website. Thank you Read More