Four types of Chutney Recipes in Urdu & English

Chutney recipes have been around the Indian subcontinent since the beginning of time and today sooperchef introduces you to four types of chutney recipes. This recipe provides you with four different types of chutneys that are eaten in Pakistan with great delight. The plum chutney recipe is made with dried plums which are soaked overnight and then the water from the soaked plums are separated from each other. Later on, it is added with 4 maghaz and lemon is used for the garnishing purposes. One of the most beloved chutneys of the Punjabi region of Pakistan is ...
Read More

Four types of Chutney Recipes in Urdu & English

Chutney recipes have been around the Indian subcontinent since the beginning of time and today sooperchef introduces you to four types of chutney recipes. This recipe provides you with four different types of chutneys that are eaten in Pakistan with great delight. The plum chutney recipe is made with dried plums which are soaked overnight and then the water from the soaked plums are separated from each other. Later on, it is added with 4 maghaz and lemon is used for the garnishing purposes. One of the most beloved chutneys of the Punjabi region of Pakistan is mango chutney, which is sometimes also known as Kairi chutney. It is made by unripe mangoes, which are cut into thin slices and then boiled in hot water. They are added with red chili, salt, sugar, and whole garlic. This chutney can be served alongside many Pakistani food like dal chawal, chicken malai boti, Baryani  and curry to make them taste even better. Tamarind chutney is one of the tangiest chutneys you can ask for. For its preparation, tamarinds are rid of their seeds and soaked in water for some four to six hours. It is then poured in a pan and added with sugar during the cooking process. Green chutney is essentially the national chutney of Pakistan as it shares the same color of the nation’s flag and eaten with every Special Pakistani recipe imaginable. It is made by grounding ingredients like green chilies, green coriander, salt, lemon juice, roasted cumin, lemon juice and salt etc. you can find the complete recipe of four types of chutney on sooperchef.pk in Urdu and English language.
Less Content

Mango Chutney

Ingredients

- 1kg Mango (unripe)

- As needed Water

- 10g Mint

- 3 cloves Whole Garlic

- As per taste Salt

- 3 tbsp Sugar

- 4 Whole Red Chili

Cooking Method

1- Peel the mangoes, cut into small pieces and then boil it.

2- Grind the boiled mangoes, mint, whole garlic, salt, sugar,whole red chili

Your tasty Mango Chutney now ready to serve

Plum Chutney

Ingredients

- 200g Plum

- 1 cup Sugar

- 1 tsp Red Chili Powder

- 1 tsp Red chili Crushed

- 100g Almond

- 50g Char Maghz

- 4 cup Water

- For garnishing Lemon

Cooking Method:

1- In a bowl, add water, plum and keep aside for a night

2- Separate the plum from water

3- In a pan, add separated water, sugar, red chili powder, red chili crushed, cumin crushed, soaked plum and cook well until thickened

4- Now, add almond, char maghz until more thickened

5- Use lemon, char maghz for garnish

Your tasty Plum Chutney now ready to serve

Tamarind Chutney

Ingredients

- 500g Tamarind

- 3 cup Water

- 1 cup Sugar

- 1 tsp Red Chili

Cooking Method

1- In a bowl, add water, tamarind and keep aside 4-6 hours then remove its seeds.

2- Now, in a pan, add tamarind, water, sugar and cook for an hour

Your tasty Tamarind Chutney now ready to serve

Green Chutney

Ingredients

- 4 Green Chili

- 20g Mint

- 10g Green Coriander

- As per taste Salt

- 2 tbsp Lemon Juice

- 1 tbsp Roasted Cumin

- 2 cloves Whole Garlic

- 3 tbsp Coconut Powder

- 4 tbsp Coconut Milk

Cooking Method

1- Grind green chili, mint, green coriander, salt, lemon juice, roasted cumin, whole garlic, coconut powder, coconut milk

Your tasty Green Chutney now ready to serve

اجزاء آم کی چٹنی
آم ایک کلو
پانی حسبِ ضرورت
پودینہ آدھی گڈی
ثابت لہسن تین جوّے
نمک حسبِ ذائقہ
چینی تین کھانے کے چمچ
ثابت لال مرچ چار عدد

اجزاء آلو بخارہ چٹنی
آلو بخارہ دو سو گرام
چینی ایک کپ
لال مرچ پاؤڈر ایک چائے کاچمچ
لال مرچ کُٹی ہوئی ایک چائے کا چمچ
بادام سو گرام
چار مغز پچاس گرام
لیموں بطور گارنش
پانی چار کپ

اجزاء املی کی چٹنی
اِملی پانچ سو گرام
پانی تین کپ
چینی ایک کپ
لال مرچ ایک چائے کا چمچ

اجزاء سبز چٹنی
سبز مرچ چار عدد
پودینہ ایک گڈی
سبز دھنیا آدھی گڈی
نمک حسبِ ذائقہ
لیموں کا رس دو کھانے کے چمچ
بھُنا ہوازیرہ ایک کھانے کا چمچ
ثابت لہسن دو جوّئے
کوکو نٹ پاؤڈر تین کھانے کے چمچ
کوکو نٹ ملک چار کھانے کے چمچ
ترکیب :آم کی چٹنی
۔ایک برتن میں آم لیں اور ان کو چھیل کر اُبال لیں اور باریک کاٹ لیں ۔
۔اب ایک گرائینڈر لیں اوراس میں کٹے ہوئے آم ،پودینہ ،ثابت لہسن ،نمک،چینی اور ثابت لال مرچ ڈال کر گرائینڈ کر لیں ۔
۔آپکی مزیدار آم کی چٹنی تیار ہے ۔
ترکیب : آلوبخارے کی چٹنی
۔ایک برتن میں پانی لیں اور اس میں آلو بخارے ڈال کر ایک رات کے لیے بھِگو کر رکھ دیں ۔
۔اب اسے چھان کر پانی کو علیحدہ کر کے پانی میں چینی ،لال مرچ پاؤڈر ،لال مرچ کُٹی ہوئی ،کُٹا ہوا زیرہ اور بھِگویا ہوا آلو بخارہ ڈال کر شیرے کو گاڑھا کر لیں ۔
۔اب اس میں بادام اور چار مغز ڈال کر مزید گاڑھا کر لیں ۔
۔اب اس پر لیموں اور چار مغز کی گارنش کر لیں۔
آپکی مزیدارآلوبخارے کی چٹنی تیار ہے ۔
ترکیب : املی کی چٹنی
۔ایک باؤل میں پانی لیں اور اس میں املی کو چار سے چھ گھنٹے تک بھِگو لیں اور گٹھلی نکال لیں ۔
۔اب املی کے گُدے کو پانی اور چینی میں ڈا ل کر ایک گھنٹہ پکا کر گاڑھا کر لیں ۔
آپکی مزیداراِملی کی چٹنی تیار ہے ۔
ترکیب :سبز چٹنی
۔ایک گرائینڈر میں سبز مرچ ،پودینہ ،سبز دھنیا ،نمک،لیموں کا رس ،بھُنا ہوا زیرہ ،ثابت لہسن ،کوکو نٹ پاؤڈر اور کوکو نٹ ملک ڈال کر گرائینڈ کر لیں ۔
آپکی مزیدار سبز چٹنی تیار ہے

  
  

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *