Achar Gosht Recipe in Urdu & English

Pakistani food recipes are known for their masala-daar (spicy) flavors and scrumptious tastes. A variety of spices, herbs and a mastery of skill in cooking are needed when preparing a special Pakistani dish is under consideration. Dishes like ...
Read More

Achar Gosht Recipe in Urdu & English

Pakistani food recipes are known for their masala-daar (spicy) flavors and scrumptious tastes. A variety of spices, herbs and a mastery of skill in cooking are needed when preparing a special Pakistani dish is under consideration. Dishes like lahori karahi, mutton kunna, and chicken kofta are some of the names that are known for their spicy and tangy flavor, but there’s another dish that can top them all, Achar Gosht. There are legends about this tangy dish that once an innovative cook was trying to make some chutney and achar for daily uses and mixed with the main course meal, and thus the Achar Gosht was born. Achar gosht is said to be a dish of the northern Punjabi origin with a tangy twist of achaar (pickle and pickle masala) with the richness and nutrition of meat. Achar gosht is prepared usually with beef but mutton and chicken are also usable and taste equally good. Beef Achar gosht is consumed with roti or you can add it with rice and enjoy a delectable meal that will keep you coming back for more. If you want to learn the complete method and Achar Gosht recipe in Urdu, follow Sooperchef.pk.
Less Content

Ingredients
- Beef (boneless) 500g
- Mehran Mixed Pickle 3 tbsp
- Mehran Garlic Paste 2 tbsp
- Mehran Ginger Paste 2 tbsp
- Mehran Chilli Powder 1-1/2 tbsp
- Mehran Turmeric Powder 1 tbsp
- Tomato (slice cutting) 6
- Cooking Oil 4 tbsp
- Water as needed
- Onion (slice cutting) 2
- Salt as per taste
- Cumin Powder 1 tbsp
- Coriander Crushed 1 tbsp
- Green Chilli 4
- Yogurt half cup
- Butter 1 tbsp
Cooking Method
1- In a cooking pot, add water, onion, tomato, Mehran Garlic Paste (1 tbsp), Mehran Ginger Paste (1 tbsp) and cook for 2-3 minutes.
2- Now, simmer for 5 minutes and then strain and grind it.
3- In a cooking pan, add cooking oil, beef, Mehran Garlic Paste (1 tbsp), Mehran Ginger Paste (1 tbsp), Mehran Red Chilli Powder, Mehran Turmeric Powder, salt, cumin powder, coriander crushed, green chilli and saute them.
4- Now, add grinded paste and cook for 2-3 minutes.
5- Now cover and simmer until tender.
6- Next, add yogurt, Mehran Mixed Pickle and cook for 5 minutes.
7- Now, add the butter and use green coriander, green chilli, ginger for garnishing.
Your tasty Achar Gosht now ready to serve.
Cooking time: one hour
Serve: 3 persons

اجزاء
بیف بونلیس 500گرام
مہران مکس اچار تین کھانے کے چمچ
مہران سُرخ مرچ پاؤڈر ڈیڑھ کھانے کا چمچ
مہران لہسن پیسٹ دو کھانے کے چمچ
مہران ادرک پیسٹ دو کھانے کے چمچ
مہران ہلدی پاوڈر ایک کھانے کا چمچ
پیاز (سلائس کٹنگ) دو عدد
ٹماٹر (سلائس کٹنگ) چھ عدد
کھانے کا تیل چارکھانے کے چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
زیرہ پاؤڈر ایک کھانے کا چمچ
دھنیا کُٹا ہوا ایک کھانے کا چمچ
سبز مرچ چار عدد
دہی آدھا کپ
مکھن ایک کھانے کا چمچ
پانی حسبِ ضرورت
ترکیب
۔ایک پین میں پانی لیں اور اس میں پیاز، ٹماٹر ،مہران لہسن پیسٹ اور مہران ادرک پیسٹ ڈا ل کر دو سے تین منٹ تک پکالیں اور پانچ منٹ کے لیے دم دے کر چھان نیں اور گرائینڈ کر لیں ۔
۔اب ایک برتن میں کھانے کا تیل لیں اس میں بیف ،مہران لہسن پیسٹ ،مہران ادرک پیسٹ ،نمک،مہران سرخ مرچ ،مہران ہلدی پاؤڈر ،زیرہ پاؤڈر ،دھنیا کُٹا ہوا اور سبز مرچ ڈال کرہلکا سا پکا لیں ۔
۔اب اس میں گرائینڈ کیا ہوا پیسٹ ڈال کر دو سے تین منٹ تک پکائیں اور گلنے تک دم دیں ۔
۔اب اس میں دہی او ر مہران مکس اچار ڈال کر پانچ منٹ تک بھُونائی کرلیں اور مکھن ڈال کر گارنش کر لیں ۔
آپکا مزیدار اچار گوشت تیار ہے ۔
پکانے کا وقت : ایک گھنٹہ
افراد : تین عدد

  
  

Achar Gosht

  1. Pingback: kari satilir

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *