Hello and welcome to the largest online food network of Pakistan, sooperchef.pk. Whose team of chefs is presenting the Navratan pulao recipe for all of its fans! There have been some really tasty and easy to prepare rice recipes on the panel of sooperchef that you can find on our website for free. Some of the most honorable mentions that are wor ...
Read More
Hello and welcome to the largest online food network of Pakistan, sooperchef.pk. Whose team of chefs is presenting the Navratan pulao recipe for all of its fans! There have been some really tasty and easy to prepare rice recipes on the panel of sooperchef that you can find on our website for free. Some of the most honorable mentions that are worthy of a check include the traditional and delectable Sindhi biryani recipe , the delightfully aromatic chicken tehari pulao recipe , the soupy and flavorful chicken (murgh) Yakhni pulao recipe , the spicy and delectable keema biryani recipe , the delightfully saccharine gur waly chawal recipe , the saucy and tangy lemon rice recipe and at last but not the least, the palatable and flavorsome mutton pulao recipe . Navratan pulao is a rice-based recipe from the Indian style of cooking and belongs to the Hindi recipes section. The word Navratan comes from the Sanskrit language and it literally translates to “nav” nine and “rattan” gems, owing to the purposeful amount of different vegetables and ingredients for the preparation. It is said that the first Navratan pulao’s ingredients were a total of nine in number, hence the name. In the modern days, this delectable pulao is prepared by an assortment of vegetables like diced carrots, cubed potatoes, green beans, and cauliflower etc while after preparation it is dressed and garnished with nuts like cashews and almonds. You can find the step by step preparation method of the Navratan pulao recipe in Urdu and English for free by logging on to sooperchef.pk.
Less Content
  • Ingredients:

  • 1 Cup Guard Basmati Rice
  • Water (As Needed)
  • 1 Muslin Cloth
  • 2 TBSP Fennel Seeds
  • 10-12 Black Peppers
  • 1 TBSP Coriander
  • 5 Black Cardamoms
  • 5 Green Cardamoms
  • 1 TSP Mace
  • 3 Star Anise
  • 1 Cinnamon Stick
  • 5 Cloves
  • 1 TSP Cumin
  • ½ Cup Peas
  • ½ Cup Carrot
  • ½ Cup Potato
  • ½ Cups Green Beans
  • ½ Cup Cauliflower
  • 1 TSP Sugar
  • 2 TBSP Cooking Oil
  • ½ Cup Green Capsicum
  • 200 gm Cottage Cheese
  • 8 Almonds
  • 8 Cashews
  • 8 Raisins
  • 1 Onion (Slice)
  • 1 TSP Garlic (Chopped)
  • 1 TSP Green Chili (Chopped)
  • 1 TSP Ginger (Chopped)
  • Salt (As Needed)
  • 1 Bay Leaf

  • Preparation:

  • 1. Add water in a bowl, then soak the Guard rice for 30 Minutes
  • 2. Put Fennel Seeds, Black Peppers, Coriander seeds, Black Cardamoms, Green Cardamoms, Mace, Star Anise, Cinnamon, Cloves, & Cumin in a muslin cloth. Fold it make a potli bag.
  • 3. It’s time to prepare vegetable stock. In a pan, then add peas, carrots, Potato, Green beans, Cauliflower, Sugar, & Potli bag (which is filled with ingredients). Boil it until half done
  • 4. Strain the water and separate the vegetables
  • 5. Next, Add Cooking Oil in a Pan. Also add Green Capsicum & fry. Repeat this process for cottage cheese, Almonds, Cashews, Raisins, & Onion,
  • 6. Then fry Garlic, Green Chili, and Ginger in a pan. Also add soaked rice, Boiled vegetables, Fried Onions, Vegetable Stock, and Salt, mix these all & simmer it for 10 Minutes.
  • 7. Spread the fried capsicum, fried Cottage Cheese, fried Dry Fruits (Almond, Cashew, and Raisin) & mix.
  • 8. Your Tasty Navratan Pulao is ready to Serve

Preparation Time:

20 minutes

Cooking Time:

45 minutes

Serve:

3 Persons

اجزاء
گارڈ باسمتی چاول 1کپ
پانی حسبِ ضرورت
سونف 2کھانے کے چمچ
کالی مرچ 10-12عدد
خشک دھنیا 1کھانے کاچمچ
بڑی الائچی 5عدد
چھوٹی الائچی 5عدد
جاوتری 1چائے کاچمچ
بادایا ن کا پھول 3عدد
لونگ 5عدد
زیرہ 1چائے کا چمچ
مٹر 1/2کپ
گاجر 1/2کپ
آلو 1/2کپ
سبز پھلیاں 1/2کپ
پھول گوبھی 1/2کپ
چینی 1چائے کاچمچ
کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ
سبز شملہ مرچ 1/2کپ
کاٹیج چیز 200گرام
تیز پات 1عدد
بادام 8عدد
کاجو 8عدد
دار چینی 1عدد
کشمش 8عدد
پیاز 1عدد
لہسن 1چائے کاچمچ
سبز مر چ 1چائے کاچمچ
ادرک 1کھانے کاچمچ
نمک حسبِ ذائقہ

ترکیب ۔ایک باؤل میں چاول کو تیس منٹ تک پانی میں بھِگو لیں ۔ ۔اب ایک ململ کا کپڑالیں اور اس میں سونف ،کالی مرچ ،خشک دھنیا ،بڑی الائچی ،چھوٹی الائچی ،چاوتری ،بادیا ن کا پھول ،دارچینی ،لونگ اورزیرہ ڈال کر پوٹلی بنا لیں ۔ ۔اب ایک پین میں مٹر ،گاجر ،آلو ،سبز پھلیا ں ،پھول گوبھی ،چینی اور تیار کی ہوئی پوٹلی ڈال کر ہاف بوائل کر یں اور چھان کر سبزیوں کو الگ کر لیں ۔ ۔ اب ایک پین میں کھانے کا تیل لیں اور اس میں سبز شملہ مرچ ڈال کر ہلکا سا پکا ئیں اور اب بادام ،پستہ ،کاجو ،کشمش،پیاز اور کا ٹیج چیز کو باری باری ہلکا سا پکا لیں ۔ ۔اب ایک پین میں لہسن ،سبز مرچ اورادرک کو بھون کر اس میں بھِگوئے ہوئے چاول ،تیار کی ہوئی سبزیاں ،سبز یوں کی یخنی اورنمک ڈال کر دس منٹ تک دم دیں ۔ ۔اب تیار کی ہوئی شملہ مرچ ،کاٹیج چیز، بادام ،کاجو اور کشمش کو اس پر ڈال کر گارنش کرلیں ۔

تیاری کا وقت :

بیس منٹ

پکانے کا وقت :

پینتالیس منٹ

افراد :

افراد دو

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *