Ingredients for Halwa Pori Channa(Gram):

  • Oil ¼
  • Gram boiled 200g
  • Semolina 250g
  • Sugar 500g
  • Onion 1 piece
  • Cumin ½ tsp
  • Fenugreek 1 tsp
  • Red pepper powder 1 tbsp
  • Coriander powder 1 tsp
  • Ginger garlic paste 1 tsp
  • Ghee 1 cup
  • Yellow color 1 pinch
  • Coconut 20g
  • Raisins 20g
  • Cashew 20g
  • Pistachio 20g
  • Almonds 20g
  • Superfine flour 1kg
  • Salt as required

Method for Halwa Pori Channa(Gram):

Gram (Channay)

Take ¼ cup of oil in a pan and add onion, cumin ½ tsp, fenugreek, ginger garlic paste, red pepper powder, coriander powder, cumin powder, boiled grams and water and leave it at dum for 3-4 minutes. Grams are ready.

Halwa

In a pan add ghee ½ cup and semolina 250g and fry it then add in water add food color yellow, sugar, coconut, raisins, cashew, pistachio and almonds and cook for 5-7 minutes.

Pori

Take 1 kg superfine flour, salt as required, ghee ½ cup and water and knead it well. Leave it for 15-20 minutes then make medium size balls and make Pori by using rolling pin. Now in a pot add oil and fry it till it gets lite brown. Pori is ready now.

حلوہ پوری چنا

اجزاء

  • آئل ایک چو تھائی
  • چنے(اُبلے ہوئے) ۲۰۰ گرام
  • سوجی ۲۵۰گرام
  • چینی ۵۰۰ گرام
  • پیاز ایک عدد
  • زیرہ(ثابت) آدھا چائے کا چمچ
  • ہلدی ایک چائے کا چمچ
  • لال مرچ پیسی ہوئی ایک کھانے کا چمچ
  • دھنیا پاؤڈر ایک چائے کا چمچ
  • زیرہ پاؤڈر ایک چائے کا چمچ
  • ادرک لہسن کا پیسٹ ایک چائے کا چمچ
  • گھی ایک کپ
  • پیلا رنگ ایک چُٹکی
  • کھوپرا ۲۰ گرام
  • کشمش ۲۰ گرام
  • کاجو ۲۰ گرام
  • پستہ ۲۰ گرام
  • بادام ۲۰ گرام
  • میدہ ایک کلو
  • نمک حسبِ ذائقہ

ترکیب

چنے

ایک پین میں آئل ایک چوتھائی کپ ڈالیں، پیاز،ثابت زیرہ آدھا چائے کا چمچ ، ہلدی،ادرک لہسن کا پیسٹ، لال مرچ پیسی ہوئی،دھنیا پاؤڈر،زیرہ پاؤڈر، اُبلے ہوئے چنے پانی ڈال کر ہلکی آنچ پر تین سے چار منٹ تک دم پر رکھ دیں۔چنے تیار ہیں۔

حلوہ

ایک پین میں گھی آدھا کپ،سوجی۲۵۰ گرام ڈال کر بھون لیں،پھر پانی میں فوڈ کلرپیلا ڈال کر،چینی، کھوپرہ ، کشمش،کاجو، پستہ ،بادام ڈال کر پانچ سے سات منٹ پکائیں۔

پوری

ایک کلو میدہ،نمک حسبِ ذائقہ ،گھی آدھا کپ اور پانی ڈال کر گوندھ لیں۔پندرہ سے بیس منٹ کے لیے رکھ دیں۔پھر پیڑے بنا لیں اور بیلن سے پھیلا کر پوری بنا لیں۔ اب ایک برتن میں آئل ڈال کر لائٹ براؤن ہونے تک ڈیپ فرائی کر لیں۔

Download Now
About The Author
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>