Halwa Poori Channay Recipe in Urdu

Halwa Poori is one of the traditional Indian cuisines that our ancestors brought from across the border, after the partition. The origin of Halwa Poori is said to be Uttar Pradesh, India but it is widely eaten and known as one of the most popular Pakistani dishes. The poori is a flatbread which is deep-fried in oil and served with a curry of chickpeas which is locally known as (cholay or channay). Another sweet addition to this delectable dish is the ...
Read More

Halwa Poori Channay Recipe in Urdu

Halwa Poori is one of the traditional Indian cuisines that our ancestors brought from across the border, after the partition. The origin of Halwa Poori is said to be Uttar Pradesh, India but it is widely eaten and known as one of the most popular Pakistani dishes. The poori is a flatbread which is deep-fried in oil and served with a curry of chickpeas which is locally known as (cholay or channay). Another sweet addition to this delectable dish is the sooji ka halwa that it is served with. Sooji ka halwa is a sweet dish made out of semolina and dressed with dried fruits like almonds and sometimes pistachios (get the complete recipe for sooji ka halwa here). Additionally, the halwa poori is served with some traditional aam ka achar (mango pickle) and a fresh serving of yoghurt. Halwa Poori has become a popular street food among Pakistani's and many roadside stalls are set up to serve hot and steamy portions of this delectable dish mostly on weekends and festive occasions like eid and Ramadan. Follow sooperchef.pk to download the complete recipe and preparation method of this desi delight!
Less Content

Ingredients for Halwa Pori Channa(Gram):

  • Oil ¼
  • Gram boiled 200g
  • Semolina 250g
  • Sugar 500g
  • Onion 1 piece
  • Cumin ½ tsp
  • Fenugreek 1 tsp
  • Red pepper powder 1 tbsp
  • Coriander powder 1 tsp
  • Ginger garlic paste 1 tsp
  • Ghee 1 cup
  • Yellow color 1 pinch
  • Coconut 20g
  • Raisins 20g
  • Cashew 20g
  • Pistachio 20g
  • Almonds 20g
  • Superfine flour 1kg
  • Salt as required

Method for Halwa Pori Channa(Gram):

Gram (Channay)

Take ¼ cup of oil in a pan and add onion, cumin ½ tsp, fenugreek, ginger garlic paste, red pepper powder, coriander powder, cumin powder, boiled grams and water and leave it at dum for 3-4 minutes. Grams are ready.

Halwa

In a pan add ghee ½ cup and semolina 250g and fry it then add in water add food color yellow, sugar, coconut, raisins, cashew, pistachio and almonds and cook for 5-7 minutes.

Pori

Take 1 kg superfine flour, salt as required, ghee ½ cup and water and knead it well. Leave it for 15-20 minutes then make medium size balls and make Pori by using rolling pin. Now in a pot add oil and fry it till it gets lite brown. Pori is ready now.

اجزاء

  • آئل ایک چو تھائی
  • چنے(اُبلے ہوئے) ۲۰۰ گرام
  • سوجی ۲۵۰گرام
  • چینی ۵۰۰ گرام
  • پیاز ایک عدد
  • زیرہ(ثابت) آدھا چائے کا چمچ
  • ہلدی ایک چائے کا چمچ
  • لال مرچ پیسی ہوئی ایک کھانے کا چمچ
  • دھنیا پاؤڈر ایک چائے کا چمچ
  • زیرہ پاؤڈر ایک چائے کا چمچ
  • ادرک لہسن کا پیسٹ ایک چائے کا چمچ
  • گھی ایک کپ
  • پیلا رنگ ایک چُٹکی
  • کھوپرا ۲۰ گرام
  • کشمش ۲۰ گرام
  • کاجو ۲۰ گرام
  • پستہ ۲۰ گرام
  • بادام ۲۰ گرام
  • میدہ ایک کلو
  • نمک حسبِ ذائقہ

ترکیب

چنے

ایک پین میں آئل ایک چوتھائی کپ ڈالیں، پیاز،ثابت زیرہ آدھا چائے کا چمچ ، ہلدی،ادرک لہسن کا پیسٹ، لال مرچ پیسی ہوئی،دھنیا پاؤڈر،زیرہ پاؤڈر، اُبلے ہوئے چنے پانی ڈال کر ہلکی آنچ پر تین سے چار منٹ تک دم پر رکھ دیں۔چنے تیار ہیں۔

حلوہ

ایک پین میں گھی آدھا کپ،سوجی۲۵۰ گرام ڈال کر بھون لیں،پھر پانی میں فوڈ کلرپیلا ڈال کر،چینی، کھوپرہ ، کشمش،کاجو، پستہ ،بادام ڈال کر پانچ سے سات منٹ پکائیں۔

پوری

ایک کلو میدہ،نمک حسبِ ذائقہ ،گھی آدھا کپ اور پانی ڈال کر گوندھ لیں۔پندرہ سے بیس منٹ کے لیے رکھ دیں۔پھر پیڑے بنا لیں اور بیلن سے پھیلا کر پوری بنا لیں۔ اب ایک برتن میں آئل ڈال کر لائٹ براؤن ہونے تک ڈیپ فرائی کر لیں۔

  
  

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *