Fruit Trifle Recipe in Urdu & English

Pakistan is heaven for foodies with a sweet tooth for delectable desserts. There is a huge variety of desserts including traditional sweeteners like sooji ka halwa (semolina), gajar ka halwa, to western and more exquisite desserts like the ...
Read More

Fruit Trifle Recipe in Urdu & English

Pakistan is heaven for foodies with a sweet tooth for delectable desserts. There is a huge variety of desserts including traditional sweeteners like sooji ka halwa (semolina), gajar ka halwa, to western and more exquisite desserts like the molten lava cake and pineapple walnut delight. One of such desserts is a primitive treat, brought to the region during the British raj, the Fruit Trifle. This dessert has an English origin and dates back to the sixteenth century and was prepared by an English chef, Thomas Dawson. Trifle is a delectable creamy delight prepared with a thick cream of custard, added with sponge cake or fruit cake in some variants and then assorted with fruits. These ingredients are prepared in four or five layers and the uppermost layer is garnished with fruit flavored jelly. Fruit trifle recipe is a favorite dessert of Pakistanis and is served at various occasions like Eid and parties etc. Follow Sooperchef.pk to learn the art of preparing this creamy delight and download the complete Fruit Trifle recipe in Urdu.
Less Content
Ingredients
- Milk 1 liter
- Custard powder (mango) 1 cup
- Sugar 3 cup
- Water 1 cup
- Fruit Cake 500 g
- Bananas (slice cutting) 6
- Black Grapes (slice cutting) half kg
- Orange Juice half cup
- Mix Fruits 150 g
Method
1- In a pan, add milk, sugar (2.5 cup) and cook for 2-3 minutes.
2- Now, add custard powder mixed with water in it.
3- In another pan, add orange juice, sugar (2 tbsp) and cook for 2-3 minutes. Orange syrup is ready.
4- Now cut the fruit cake.
5- In a dish, firstly place the fruit cake then orange syrup, mix fruits, banana, black grapes, cooked custard and repeat these steps.
6- Serve before chilled.
Your Fruit Trifle now ready to serve.
Cooking time: one hour
Serve: 3 persons

اجزاء
دودھ ایک لیٹر
چینی تین کپ
مالٹے کا رس آدھا کپ
فروٹ کیک پانچ سوگرام
مکس فروٹ ڈیڑھ سو گرام
کیلے چھ عدد
کالا انگور آدھا کلو
کسٹرڈ پاؤڈر (آم) ایک کپ
پانی ایک کپ

ترکیب
۔ ایک پین میں دودھ اور چینی(ڈھائی کپ ) ڈا ل کر دو سے تین منٹ تک پکا لیں ۔
۔اب اس میں کسٹرڈ پاؤڈرکو پانی میں گھول کر ڈال دیں اورگاڑھا ہونے تک پکا لیں اور ٹھنڈا کر لیں ۔
۔اب ایک پین میں مالٹے کا رس اور چینی (دو کھانے کے چمچ )ڈال کر دو سے تین منٹ تک پکائیں اور ٹھنڈا کر لیں ۔
۔اب فروٹ کیک کو برابر ٹکڑوں میں کاٹ لیں ۔
۔اب ایک برتن میں کٹے ہوئے فروٹ کیک ،مالٹے کا تیار شدہ سیرپ ،مکس فروٹ ،کیلے سلائس کٹنگ ،کالا انگور سلائس کٹنگ اوتیار کیا ہوا کسٹرڈ ا ل لیں اور یہ عمل دہرا لیں ۔
ٹھنڈا کر کے پیش کریں۔
۔آپکا مزیدار فروٹ ٹرائی فل تیار ہے ۔
پکا نے کا وقت: ایک گھنٹہ افراد : تین

  
  

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *