Chicken Mandi recipe in Urdu & English

SooperChef is braining the tasty and aromatic chicken Mandi recipe to you so you can enjoy the great taste and aroma of this delicacy from the comfort of your home. This tasty rice-based recipe is one of the many flavorful recipes from the menu of ...
Read More

Chicken Mandi recipe in Urdu & English

SooperChef is braining the tasty and aromatic chicken Mandi recipe to you so you can enjoy the great taste and aroma of this delicacy from the comfort of your home. This tasty rice-based recipe is one of the many flavorful recipes from the menu of sooperchef.pk which can be accessed for free. Other rice based recipes include the tasty vegetable biryani recipe, the delectable mutton Mandi recipe, the tasty mutton moti pulao recipe and the scrumptious kabab biryani recipe. Mandi is an ancient, traditional recipe which has originates from Yemen but is popular in many Gulf countries, Turkey, Levant, Egypt and many parts of the Arabian Peninsula. It is also popular in Muslim dominated areas in Asian countries like India and Pakistan. The word Mandi originates from the Arabic language and is said to be derived from the word “nada” which translates to “dew” and reflects the soft, dewy and juicy texture of the meat used for preparation. The main ingredients used in the preparation are rice, meat and a mixture of spices that give the recipe its desired flavor. The meat used for the purpose can be lamb, mutton, or chicken. But the best tasting Mandi is said to be made with the meat of a young, small sized lamb which adds extra tenderness and flavor to the recipe. The main thing that differentiates Mandi from other Arabian dishes is that Mandi is traditionally prepared in an earthen clay oven, known as the “taboon”. You can find the complete preparation method of the chicken Mandi recipe on sooperchef.pk.
Less Content

Ingredients
- 3 tbsp Mandi Masala
- 2 tbsp Vinegar
- 3 tbsp Lemon Juice
- 2 tbsp Ginger Garlic Paste
- 1 tbsp Red Chili Crushed
- 1 tbsp Degi Mirch
- 1 Whole Chicken
- 3 tbsp Cooking Oil
- Half Onion
- 20g Raisins
- 20g Cashew
- 6 Green Chili
- As per taste Salt
- 600g Guard Rice
- ¼ tsp Red Food Color
- 1 Ember
Mandi Masala Ingredients
- 15g Whole Coriander
- 15g Whole Black Pepper
- 15g Fennel
- 2 Star Anise
- 15g Whole Cumin
- 6 Black Cardamom
- 8 Cardamom
- 4 Cinnamon
- 4 Javatri
Cooking Method
1- In a bowl, add mandi masala, vinegar, lemon juice, ginger garlic paste, salt, red chili crushed, degi mirch and mix them well. The mixture is ready.
2- Now, in another bowl, add chicken, the mixture and mix them well, then keep in the refrigerator for 6-8 hours.
3- In a pan, add cooking oil, onion and cook until light brown
4- Now, add raisins, cashew, green chili, white cumin, water and bring to boil
5- Now, add salt, rice and simmer for 15 minutes until water remains a little
6- Now, add red food color
7- Now, pan roast the chicken
8- Now, in a pot, add rice, roasted chicken, then place the aluminium foil basket in the center of the pot with ember and cooking oil, then cover it for 2 minutes

Your Chicken Mandi now ready to serve

Cooking Time: One Hour
Serve: 4

اجزا ء
مندی مصالحہ تین کھانے کے چمچ
سرکہ دو کھانے کے چمچ
لیموں کا رس تین کھانے کے چمچ
ادرک لہسن پیسٹ دو کھانے کے چمچ
لال مرچ کُٹی ہوئی ایک کھانے کا چمچ
دیگی مرچ ایک کھانے کا چمچ
چکن ایک مکمل مرغی
کھانے کا تیل تین کھانے کے چمچ
پیاز آدھا پیاز
کشمش بیس گرام
کاجو بیس گرام
سبز مرچ چھ عدد
نمک حسبِ ذائقہ
چاول(گارڈ ) چھ سو گرام
لال رنگ ایک چوتھائی چائے کا چمچ
کوئلہ ایک انگارہ
ترکیب

۔اب ایک باؤل میں مندی مصالحہ لیں اور اس میں سرکہ ،لیموں کا رس ،ادرک لہسن پیسٹ ،نمک،لال مرچ کُٹی ہوئی ،دیگی مرچ ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں ۔
۔اب ایک باؤل میں چکن لیں اور اس میں تیار کیا ہوا مکسچر ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں اور چھ سے آٹھ گھنٹے کے لیے فریج میں رکھ دیں ۔
۔اب ایک برتن میں کھانے کا تیل لیں اور اس میں پیاز ڈال کر لائٹ براؤن کر لیں ۔
۔اب اس میں کشمش، کا جو، سبزمرچ ،ثابت زیرہ اور پانی ڈال کر اُبال لیں ۔
۔اب اس میں نمک اور چاول ڈال کر تھوڑا پانی رہ جانے تک پندرہ منٹ دم دیں ۔
اب دم کھول کر اس میں لال رنگ کی گارنش کر لیں ۔
۔اب تیا رکیے ہوئے چکن کو اسٹیمر ڈال کر سٹیم کر کے پین روسٹ کر لیں ۔
۔اب ایک برتن میں پکائے ہوئے چاول لیں اور اس میں روسٹ کی ہوئی چکن ڈال کر اس میں ایک ایلومنیم کی کٹوری رکھیں اور اس پر جلتا ہوا کوئلہ اورکھانے کا تیل ڈال کر ڈھکنہ بند کر دیں اور دو منٹ بعد ڈھکنا ہٹا دیں ۔
۔آپکی مزیدار چکن مندی تیار ہے ۔
اجزاء مندی مصالحہ بنانے کا طریقہ
ثابت دھنیا پندرہ گرام
ثابت کالی مرچ پندرہ گرام
ثابت سونف پندرہ گرام
بادیان دو عدد
ثابت زیرہ پندرہ گرام
بڑی الائچی چھ عدد
چھوٹی الائچی آٹھ عدد
دار چینی چار عدد
جلوتری چار عدد
۔ایک پین میں ثابت دھنیا لیں اور اس میں ثابت زیرہ ،ثابت کالی مرچ ،ثا بت سونف ،بادیان ،بڑی الائچی ،چھوٹی الائچی ،دار چینی اور جلوتری ڈال کر بھون لیں اور پیس لیں ۔
مندی مصالحہ تیار ہے ۔

پکانے کا وقت : ایک گھنٹہ
افراد: چار عدد

  
  

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *