Vegetable Biryani Recipe by Sooperchef

Biryani is a classic dish of South Asian cuisine, The name Biryani is originated from the Persian word 'bery?(n)' which means fried or roasted. “Birian” means ‘fried before cooking’. Vegetable Biryani is made with a blend of spices, Basmati rice and vegetables. Alternatively, it can be made with choices of meat: lamb, chicken or fish in a rich sauce named as chicken biryani, BombayBiryani and seasoned in a number of ways. You can download Full Recipe of Vegetable Biryani in Urdu and English by Sooperchef.

Ingredients For Vegetable Biryani Recipe

  • Rice 500g
  • Potato (Boiled) 2 pieces
  • Carrot (Boiled) 2 pieces
  • Peas (Boiled) ½ cup
  • Cooking Oil 3 tbsp
  • Onion half onion
  • Cumin 1 tbsp
  • Coriander Powder 1tbsp
  • Red chili powder 1tbsp
  • Cumin Powder 1 tbsp
  • Yellow color 1 pinch
  • Ginger & Garlic Paste 1 tbsp
  • Green chili 2 pieces
  • Tomato 200 g
  • Salt as per taste
  • Turmeric ½ tsp
  • Hot water ½ cup
  • Hot spices powder as needed
  • Whole hot spices as needed

Method Vegetable Biryani

In a pot, add cooking oil, onion, cumin, green chili and fry until light brown.
Now add ginger & garlic paste, tomato, turmeric, red chili crushed, red chili powder, coriander, cumin powder, hot water and cook for 5-7 minutes.
Now add boiled potato, peas, carrot and add garnish (ginger, green chili, tomato, lemon, mint, coriander) also add whole hot spices. Now cook for 3-5 minutes. Vegetables are ready.
Layering:
1- Now spread a little vegetable gravy in a large pot.
2- Spread a layer of boiled rice over it.
3- Now sprinkle the Hot spice powder and garnish (ginger, green chili, tomato, lemon, mint, coriander).
4- Now spread a little vegetable gravy on it.
5- Finish with last layer of boiled rice over it and also sprinkle the Hot spice powder and garnish (ginger, green chili, tomato, lemon, mint, coriander) on it.
6- Now sprinkle the yellow color mixed with one tsp water.
7- Steam the Biryani over very low heat for 10-12ss minutes.
8- Your tasty Vegitable Biryani is ready to serve.

اجزاء

  • چاول 500گرام
  • آلو (اُبلے ہوئے) دو عدد
  • گاجر(اُبلے ہوئے) دو عدد
  • مٹر(اُبلے ہوئے) آدھا کپ
  • کھانے کا تیل تین کھانے کے چمچ
  • پیاز آدھا پیاز
  • ثابت زیرہ ایک کھانے کا چمچ
  • ہری مرچ دو عدد
  • ادرک لہسن کا پیسٹ ایک کھانے کا چمچ
  • ٹماٹر 200گرام
  • نمک حسبِ ضرورت
  • ہلدی آدھا چائے کا چمچ
  • لال مرچ کُٹی ہوئی ایک کھانے کا چمچ
  • دھنیا پاؤڈر ایک کھانے کا چمچ
  • لال مرچ پیسی ہوئی ایک کھانے کا چمچ
  • زیرہ پاؤڈر ایک کھانے کا چمچ
  • گرم پانی آدھا کپ
  • ثابت گرم مصالحہ حسبِ ضرورت
  • گرم مصالحہ پاؤڈر حسبِ ضرورت
  • پیلا رنگ ایک چٹکی
  • ادرک، ہری مرچ،ٹماٹر، لیموں،پودینہ، ہرا دھنیا گارنش

ترکیب
ایک پین میں کھانے کا تیل ڈال کر اس میں پیاز ،ثابت زیرہ اور ہری مرچ ڈال کر لائیٹ براؤن ہونے تک فرائی کریں اور اس میں ادرک لہسن کا پیسٹ ڈال کر لائیٹ براؤن کر لیں اب اس میں ٹماٹر ،نمک ،ہلدی ،لال مرچ کُٹی ہوئی ،دھنیا پاؤڈر ،لال مرچ پسی ہوئی ،زیرہ پاؤڈر اور گرم پانی ڈال کر پانچ سے سات منٹ تک بُھونائی کریں ۔اب اس میں اُبلے ہوئے آلو ،گاجر اور مٹر ڈال دیں ۔اب اس میں گارنش کے طور پر ٹماٹر، ادرک، ہری مرچ، لیموں، پودینہ، ہرا دھنیا ڈال لیں۔ سبزی مصالحہ تیار ہے۔
اب ایک برتن میں سبزی مصالحہ کی تہہ لگائیں۔
اب اس پر اُبلے ہوئے چاولوں کی تہہ لگا ئیں اور پیسا ہو اگرم مصالحہ، گارنش( ٹماٹر، ادرک، ہری مرچ، لیموں، پودینہ، ہرا دھنیا ) ڈالیں۔
پھر سبزی مصالحہ کی تہہ لگائیں۔
پھر اس پر اُبلے ہوئے چاولوں کی تہہ لگا ئیں اور پیسا ہو اگرم مصالحہ اور گارنش( ٹماٹر، ادرک، ہری مرچ، لیموں، پودینہ، ہرا دھنیا ) ڈال لیں۔
اب اس پر پیلا رنگ پانی میں ملا کر تھوڑا سا ڈال دیں اور گرم پانی کا چھیٹا لگا کر دس سے پندرہ منٹ کے لیے دم دیں۔
آپکی مزے دار ویجیٹیبل بریانی تیار ہے۔

  
  

Vegetable Biryani Recipe

  1. Pingback: pezevenk
  2. Pingback: DMPK

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *