Mutton Mandi Recipe in Urdu & English

Mutton Mandi  is a traditional meat and rice dish from the Middle East and is fondly eaten all over the Arabian Peninsula. The word Mandi comes from the Arabic word, nada, it means dew and reflects the dewy flavor of the meat used in preparing the dish. Its precise origin is Yemen, but now it is eaten in many parts of the Asian subcontinent including Pakistan and some parts of India. The traditional Mutton Mandi recipe is prepared by roasting mutton from a small sized and young lamb, to further enhance its flavor. Sometimes Mandi is also prepared using chicken, but the traditional Mandi dish consists of mutton prepared in a tandoor. Raisins, almonds, cashews and nuts are also added for garnishing. Follow Sooperchef.pk to learn the art of preparing this delectable cuisine and download the complete method and Mandi recipe in Urdu. Learn more Pakistani recipes with us.
Ingredients for Mutton Mandi Recipe
  • Rice 400g
  • Mutton 500g
  • Salt as per taste
  • Mandi Masala 1-1/2 tbsp
  • Seasons Canola Oil 6 tbsp
  • Onion 1 piece
  • Cumin 1tsp
  • Whole Hot Spices 1 tbsp
  • Green Chili 2 pieces
  • Garlic Chopped 1 tbsp
  • Red Chili Powder 1 tsp
  • Dry Ginger Powder (sonth) 1 tsp
  • Coriander Powder 1 tsp
  • Cumin Powder 1 tsp
  • Hot Water 2-1/2 glasses
  • Turmeric 1 tsp
Mandi Masala ingredients
  • Bay leaf powder
  • Cloves powder
  • Cardamom powder
  • Black Cardamom powder
  • Cinnamon powder
  • Black Pepper powder
  • Nutmeg powder
  • Roasted Coriander powder
  • Roasted Cumin powder
Method of Mutton Mandi Recipe
1- In a pot, add and marinate the mutton, salt, Mandi Masala, turmeric, Seasons Canola Oil. Keep in the refrigerator for 30 minutes.
2- In a cooking pot, add Seasons Canola Oil, onion, cumin, hot spices, salt, green chili and fry it until light brown.
3- Now add, garlic chopped, marinated mutton, red chili powder, ginger powder (sonth), coriander powder, cumin powder and cook it for 5 minutes.
4- Now add, hot water in it and steam for 30-40 minutes on low flame.
5- After steam let the mutton out and add rice in the pot and cook for a while.
6- Afterward, add mutton on the surface of rice and steam.
7- In the end place a foil paper in the middle of rice with ember and butter and cover it for a while.
8- Now your tasty Mutton Mandi dish is ready to serve.

اجزاء

  • سیزنز کنولا آئل چھ کھانے کے چمچ
  • منڈی مصالحہ(پاؤڈر) ڈیڑھ کھانے کا چمچ
  • مٹن نلی والا 500گرام
  • ادرک پاؤر(سونٹھ ) ایک چائے کاچمچ
  • چاول 400گرام
  • لال مرچ پسی ہوئی ایک چائے کا چمچ
  • نمک حسبِ ذائقہ
  • گرم مصالحہ ثابت ایک کھانے کا چمچ
  • پیاز ایک عدد
  • ہلدی ایک چائے کاچمچ
  • ہری مرچ دو عدد
  • زیرہ ثابت ایک چائے کا چمچ
  • دھنیا پاؤڈر ایک چائے کا چمچ
  • لہسن چوپ ایک کھانے کا چمچ
  • گرم پانی ڈھائی گلا س
  • زیرہ پاؤڈر ایک چائے کا چمچ
  • مکھن ۱یک چائے کا چمچ
  • منڈی مصالحہ(تیز پات ،لونگ،چھوٹی اِلائچی،بڑی اِلائچی ،دار چینی ،کالی مرچ ،بھُنا ہوا ثابت دھنیا ،بھُنا ہوا زیرہ ،جیفل)

ترکیب
ایک برتن میں مٹن لیں اس میں نمک ،منڈی مصالحہ ،ہلدی اورسیزنز کنولا آئل ڈال کر اچھی طرح ملا لیں اور تیس منٹ کے لیے فریج میں رکھ دیں ۔اب ایک دیگچی میں سیزنز کنولا آئل تین کھانے کے چمچ،پیاز،ثابت زیرہ ،گرم مصالحہ ثابت ،نمک اور ہری مرچ ڈال کر لائٹ براؤن ہونے تک فرائی کریں۔اب اس میں لہسن چوپ کیا ہوا،تیارکیا ہوا مٹن ،نمک ،لال مرچ پسی ہوئی ،ادرک پاؤڈر (سونٹھ)،دھنیا پاؤڈر اور زیرہ پاؤڈر ڈال کر پانچ منٹ تک بھُونائی کریں ۔اب اس میں گرم پانی ڈال کر پینتیس سے چالیس منٹ تک ہلکی آنچ پر دم دیں ۔درمیان میں چیک کرتے رہیں گل جانے کے بعد بعد بوٹیاں الگ برتن میں نکال لیں اور چاول ڈال کر تھوڑا پانی رہنے تک پکائیں اب اس میں بوٹیاں رکھ کر دم دیں ۔دم دینے کے بعد اس میں ایک فوئل پرجلتا کوئلہ اور مکھن رکھ دیں اور تھوری دیر ڈھک کررکھ دیں ۔آپکی مزیدار مٹن منڈی تیار ہے ۔

  
Show Recipe

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *