Kabuli Pulao Recipe in Urdu & English

Kabuli Pulao is a delicious dish from northern Afghanistan which consists of lamb meat, raisins, carrots, and rice. It is one of the popular dishes in Pakistan and claimed to be the national dish of Afghanistan as it is named after the nation’s capital, Kabul. This delectable ...
Read More

Kabuli Pulao Recipe in Urdu & English

Kabuli Pulao is a delicious dish from northern Afghanistan which consists of lamb meat, raisins, carrots, and rice. It is one of the popular dishes in Pakistan and claimed to be the national dish of Afghanistan as it is named after the nation’s capital, Kabul. This delectable rice recipe is gaining popularity in different countries of the world like Pakistan, India and the Arabian Peninsula. In Saudi Arabia, Kabuli rice pulao is known as “Bukharan rice” which is a simpler variant introduced by the Afghan immigrants living in Saudi Arabia. Kabuli Pulao recipe is prepared by cooking long grained basmati rice in a broth which gives it its beautiful brown texture. Although traditional Kabuli pulao is prepared by lamb, chicken and can also be used for the preparation. The meat is usually covered or buried under the rice. Unlike most rice-based recipes, this aromatic Afghan cuisine is baked in an oven and is topped with nicely fried carrots which are sliced into thin pieces, raisins, fine cut orange peel strips and chopped nuts and dry fruits like cashews, walnuts, and almonds. If you want to learn the full preparation method and recipe of this yummy Afghan cuisine then follow Sooperchef and watch our two-minute video that will guide you to perfection!
Read Less
Ingredients: - 600g Mutton - 4 cup Water -Salt As per taste -2 Onion (cube, Slice) -4 Garlic Cloves -2 Carrot -Half cup Sugar -1 tsp Cardamom Powder -10g Raisins -10g Cashew -10g Almond -10g Pistachio -4 tbsp Cooking Oil -1 tbsp Whole Cumin -4 Green Chili -1 tbsp Garlic (chopped) -1 tsp Cumin Powder -1 tsp Coriander Powder -Half cup Yogurt 2 cups Mutton Stock -700g Guard Rice Cooking Method: 1- In a pan, add water (3 cups), mutton, salt, onion cube cutting (half), garlic clove, whole garam masala (5g) and cook until tender. After that remove the foam and separate the mutton stock. 2- In a bow, add water, Guard Rice and set aside for 20-25 minutes. 3- Now in another pan, add water (1 cup), carrot, sugar, cardamom powder, raisin, cashew, pistachio and cook for 2-3 minutes, then stir it. 4- In another pan, add cooking oil, onion slice cutting (1-1/2), whole cumin, whole garam masala (5g), green chili and fry until light brown. 5- Now, add garlic chopped, cooked mutton, salt, cumin powder, coriander powder, yogurt and cook for 5 minutes. 6- Now, add mutton stock, soaked Guard Rice and cook until water remains in little quantity, then add garnish and simmer for 15-20 minutes. Your tasty Kabuli Pulao now ready to serve Cooking Time: 1 hour Serve: 3

اجزا ء

پانی چار کپ

مٹن چھ سو گرام

نمک حسبِ ذائقہ

پیازسلائس ،کیوب دو عدد

ثابت لہسن چار دانے

ثابت گرم مصالحہ دس گرام

گاجر دو عدد

چینی آدھا کپ

اِلائچی پاؤڈر ایک چائے کا چمچ

کشمش دس گرام

کاجو دس گرام

بادام دس گرام

پستہ دس گرام

کھانے کا تیل چار کھانے کے چمچ

ثابت زیرہ ایک کھانے کاچمچ

سبز مرچ چار عدد

لہسن چوپ ایک کھانے کاچمچ

زیرہ پاؤڈر ایک چائے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر ایک چائے کاچمچ

دہی آدھا کپ

مٹن یخنی دو کپ

گارڈ چاول سات سو گرام

ترکیب

۔ایک پین میں پانی(تین کپ ) لیں اور اس میں مٹن ،نمک،پیاز کیوب کٹنگ،ثابت لہسن اور ثابت گرم مصا لحہ ڈال کر گلنے تک پکا کر جھاگ اُتار لیں ۔

۔اب ایک پین میں پانی (ایک کپ )گاجر،چینی ،اِلائچی پاؤڈر ،کشمش،کاجو ،بادام ،پستہ ڈال کر دو سے تین منٹ پکا کر چھان لیں ۔

۔اب ایک پین میں کھانے کا تیل لیں اس میں پیاز سلائس کٹنگ (ڈیڑھ پیاز )ثابت زیرہ ،ثابت گرم مصالحہ اور سبز مرچ ڈال کر لائٹ براؤن کر لیں ۔

۔اب اس میں لہسن چوپ کیا ہوا ڈال کرتیار کیا ہوا چکن ڈ ال کر اس میں نمک،زیرہ پاؤدڑ ،دھنیا پا ؤڈراوردہی ڈا ل کر پانچ منٹ بھونائی کر لیں۔

۔اب اس میں مٹن یخنی اور چاول ڈال کر تھوڑا پانی رہ جانے تک پکا ئیں اور گارنش کر کے پندرہ سے بیس منٹ تک دم دیں ۔

آپکا مزیدار کابلی پُلاؤ تیار ہے ۔

پکانے کا وقت: ایک گھنٹہ افراد: تین عدد

  

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *