Ingredients:
600 gm Mutton
4 cup Water
Salt As per taste
2 Onion (cube, Slice)
4 Garlic Cloves
10 gm Whole Hot Spices
2 Carrots
Half cup Sugar
1 TSP Cardamom Powder
10 gm Raisins
10 gm Cashew
10 gm Almond
10 gm Pistachio
4 TBSP Cooking Oil
1 TBSP Whole Cumin
4 Green Chili
1 TBSP Garlic (chopped)
1 TSP Cumin Powder
1 TSP Coriander Powder
4 Green Chilies
Half cup Yogurt
2 cups Mutton Stock
700 gm Guard Rice
Step by step Cooking Method:
1- In a pan, add water (3 cups), mutton, salt, onion cube cutting (half), garlic clove, whole garam masala (5 gm) and cook until tender. After that remove the foam and separate the mutton stock.
2- In a bow, add water, Guard Rice and set aside for 20-25 minutes.
3- Now in another pan, add water (1 cup), carrot, sugar, cardamom powder, raisin, Almonds, cashew, pistachio and cook for 2-3 minutes, then stir it.
4- In another pan, add cooking oil, onion slice cutting (1-1/2), whole cumin, whole garam masala (5 gm), green chili, fry until light brown.
5- Now, add garlic chopped, cooked mutton, salt, cumin powder, coriander powder, yogurt and cook for 5 minutes.
6- Now, add mutton stock, soaked Guard Rice and cook until water remains in little quantity, then add garnish and simmer for
15-20 minutes.
Your tasty Kabuli Pulao now ready to serve
Cooking Time: 1 hour
Serve: 3
اجزا ء پانی چار کپ مٹن چھ سو گرام نمک حسبِ ذائقہ پیازسلائس ،کیوب دو عدد ثابت لہسن چار دانے ثابت گرم مصالحہ دس گرام گاجر دو عدد چینی آدھا کپ اِلائچی پاؤڈر ایک چائے کا چمچ کشمش دس گرام کاجو دس گرام بادام دس گرام پستہ دس گرام کھانے کا تیل چار کھانے کے چمچ ثابت زیرہ ایک کھانے کاچمچ سبز مرچ چار عدد لہسن چوپ ایک کھانے کاچمچ زیرہ پاؤڈر ایک چائے کا چمچ دھنیا پاؤڈر ایک چائے کاچمچ 4 سبز مرچ دہی آدھا کپ مٹن یخنی دو کپ گارڈ چاول سات سو گرام ترکیب ۔ایک پین میں پانی(تین کپ ) لیں اور اس میں مٹن ،نمک،پیاز کیوب کٹنگ،ثابت لہسن اور ثابت گرم مصا لحہ ڈال کر گلنے تک پکا کر جھاگ اُتار لیں ۔ ۔اب ایک پین میں پانی (ایک کپ )گاجر،چینی ،اِلائچی پاؤڈر ،کشمش،کاجو ،بادام ،پستہ ڈال کر دو سے تین منٹ پکا کر چھان لیں ۔ ۔اب ایک پین میں کھانے کا تیل لیں اس میں پیاز سلائس کٹنگ (ڈیڑھ پیاز )ثابت زیرہ ،ثابت گرم مصالحہ اور سبز مرچ ڈال کر لائٹ براؤن کر لیں ۔ ۔اب اس میں لہسن چوپ کیا ہوا ڈال کرتیار کیا ہوا چکن ڈ ال کر اس میں نمک،زیرہ پاؤدڑ ،دھنیا پا ؤڈراوردہی ڈا ل کر پانچ منٹ بھونائی کر لیں۔ ۔اب اس میں مٹن یخنی اور چاول ڈال کر تھوڑا پانی رہ جانے تک پکا ئیں اور گارنش کر کے پندرہ سے بیس منٹ تک دم دیں ۔ آپکا مزیدار کابلی پُلاؤ تیار ہے ۔ پکانے کا وقت: ایک گھنٹہ افراد: تین عدد