Spicy lovers of Pakistan, especially our female viewers, brace you for the spicy and tangy Gol Gappay recipe is here on Sooperchef. This Pakistani recipe is also known as Pani puri, Pani patasha, and phuckkas elsewhere in the world. This recipe is a common street snack in India, Pakistan, and Bangladesh and now steadily gaining popularity in western countries because of the Diaspora. There are many other snacks recipes on sooperchef.pk like ...
Read More
Spicy lovers of Pakistan, especially our female viewers, brace you for the spicy and tangy Gol Gappay recipe is here on Sooperchef. This Pakistani recipe is also known as Pani puri, Pani patasha, and phuckkas elsewhere in the world. This recipe is a common street snack in India, Pakistan, and Bangladesh and now steadily gaining popularity in western countries because of the Diaspora. There are many other snacks recipes on sooperchef.pk like chicken cheese samosa, cheese nuggets, crispy chicken burgers and potato lollipops, but nothing defines the category of Desi street foods as perfectly as the gol gappay. They can be found all over the country at roadside eateries and snack bars. Gol gappay are prepared and served in a variety of ways, the basic component of the recipe is a crispy hollow puri made out of flour. The phuchkas are a bit larger in size than the puri and much darker in color. The puri is then filled with a filling of potatoes, onions, grams, and chili. In pani puri, the puri is filled with some grams and then dipped in sour water of tamarind or green mint chutney. In some places like Islamabad, gol gappas are topped with hot sauce or tomato ketchup. You can learn the art of preparing this delectable gol gappa recipe from the comfort of your home with the help of sooperchef.pk. Here you can download the complete recipe of Gol Goppay in Urdu and English language and also gain assistance from our two minutes, instant video guide.
Less Content
Ingredients
- 1/2 cup Semolina
- 1/2 cum Maida
- 1 cup Flour
- Salt as per taste
- 100 g Tararind
- Water as needed
- 10 g green coriander
- 4 Green chili
- 10 g Ginger
- 2 cup Cooking Oil
- 1 tsp Baking Soda
- 1 tbsp Sugar
- 1 tbsp Chaat Masala
- 1 tbsp Black Salt
- 1 tbsp Lemon Juice
- 10 g Mint
- 1 cup Yogurt
Cooking Method:
1- in a bowl, add Semolina, maida, flour, salt, baking soda,lukewarm water and mix it well.
2- Now, cover for 30 minutes.
3- Now, make Small Chapati and fry them. Papri now Ready.
4- In an other bowl, add tararind water and soak for an hour after that let the seeds out and grind tararind.
5- in a pan, add tamarind paste, water, sugar and cook for 2 minutes. Sauce is ready.
6- In a grinder, add tamarind water, mint, green coriander, green chili, ginger, salt, chaat masala, ajwain, roaste cumin,black salt and grind it well. green sauce is ready.
7- in a bowl, add yogurt, salt, roaste cumin and mix it well. yogurt sauce is ready.
8- Now fill the Gol Gappay Papri with boiled Potaots, onion, tararind sauce, yogurt sauce, green sauce, boiled chickpea. Gol Gappy Water:
in a bowl, add tararind water, black salt, mint, lemon juice, chaat masala and mix it well.
Your tasty Gol Gappay Now ready to serve.

اجزاء
سوجی آدھا کپ
میدہ آدھا کپ
لا ل آٹا ایک کپ
نمک حسبِ ذائقہ
میٹھا سوڈا ایک چائے کا چمچ
نیم گرم پانی حسبِ ضرورت
کھانے کا تیل دو کپ
املی ایک سو گرام
چینی ایک کھانے کا چمچ
پانی حسبِ ضرورت
سبز دھنیا دس گرام
سبز مرچ چار عدد
ادرک دس گرام
چاٹ مصالحہ ایک کھانے کا چمچ
دہی ایک کپ
کالا نمک ایک کھانے کا چمچ
لیموں کا رس ایک کھانے کا چمچ
پودینہ دس گرام
ترکیب
۔ایک باؤل میں سوجی لیں اور اس میں میدہ ،لال آٹا ،نمک،میٹھا سوڈا اورنیم گرم پانی ڈال کر گوندھیں اور ڈھک کر تیس منٹ تک رکھ دیں ۔
۔اب تیار شدہ آٹے کا پیڑا بنا کر چھوٹی چپاتی بنا لیں ۔
۔اب ایک پین میں کھانے کا تیل لیں اورچپاتی کو اس میں فرائی کر کے گول گپے کی پاپڑی بنا لیں ۔
۔اب ایک باؤل میں املی لیں اور اس میں پانی ڈال کر ایک گھنٹے کیلیے بھگو کر رکھیں اور چھا ن لیں ۔
۔اب اس سے گٹھلیاں الگ کر کے گُدے کو پیس لیں اور پانی کو علیحدہ کر لیں ۔
۔اب ایک پین میں پسی ہوئی املی لیں اور اس میں چینی اور پانی ڈال کر دو سے تین منٹ تک پکا کر تھنڈا کر لیں ۔
۔اب ایک گرائینڈر لیں اور اس میں املی والا پانی،پودینہ ،سبز دھنیا ،سبز مرچ ،ادرک ،نمک،چاٹ مصالحہ ،اجوائن ،بھُناہوا زیرہ اورکالا نمک ڈال کر گرائینڈ کر لیں ۔
۔اب ایک باؤل میں دہی لیں اور اس میں نمک،بھُناہوا ثابت زیرہ ڈال کر اچھی طرح پھینٹ لیں ۔
۔اب گول گپے کے لیے تیار کی گئی پاپڑی لیں اور اس میں انگلی سے سوراخ کر لیں ۔
۔اب اس میں اُبلے ہوئے آلو اوراُبلے ہوئے چنے ڈال کر تیار کی ہوئی املی کی چٹنی ،سبز چٹنی اور دہی ڈال دیں ۔
۔آپکے مزیدار گول گپے تیار ہیں ۔
کھٹا پانی بنانے کا طریقہ :
ایک باؤل میں املی کا بچاہوا پانی لیں اور اس میں کالا نمک چاٹ مصالحہ ،لیموں کا رس اور پودینہ ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں ۔
بنا نے کا وقت: تیس منٹ
افراد: چار

  
  

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *