Nargisi Kofta Recipe in Urdu & English

Koftay is spicy meatballs that is usually prepared with ground beef and added with spices and herbs. However, there are variations where mutton, chicken or even fish meat is used for the preparation. The Koftas are usually accompanied with a spicy curry and eaten with roti, naan or boiled rice. One of the tastiest variants of the kofta is the “Nargisi Kofta”, which is prepared by encasing a hardboiled egg inside a spicy kofta coating. The Nargisi kofta is widely popular Pakistan recipe and is eaten with great delight. It can also be fried or cooked in the usual way, it does not disappoint the taste buds whatsoever. Nargisi koftas are full of protein and a very healthy dish for youngsters and adults alike. You can find the complete recipe and preparation method in Urdu at sooperchef.pk.

Ingredients for Nargisi Kofta

  • Beef 500g
  • Gram pulse 200g
  • Salt 2 tbsp
  • Turmeric 2 tbsp
  • Green chili 6pc
  • Garlic 10g
  • Ginger 20g
  • Whole Red chili 15g
  • Black cardamom 5pc
  • Coriander 1 ½ tbsp
  • Cinnamon 5pc
  • White cumin powder 1 ½ tbsp
  • Egg 8pcs
  • Hot spices ½ tsp
  • Cumin powder ½ tsp
  • Coriander powder 1 tsp
  • Onion 1pc
  • Mint 2 tsp
  • Green coriander 2 tsp
  • Cooking oil 3 tbsp
  • Whole white cumin 1 tsp
  • Tomato paste 200g
  • Red chili powder 1 tsp
  • White cumin powder ½ tsp

Method for Nargisi Kofta


1- Soak Gram pulses in water for half hour.
2- Now put gram pulses in the vessel.
3- Add water, beef, two tablespoon salt, half tablespoons of turmeric,four green pepper, fifteen grams of garlic, ginger fifteen grams, the base Cayenne GM, five large cardamom, coriander half tablespoon, five pieces of cinnamon, one and half tbsp and steam it for thirty to thirty five minutes until beef is properly cooked.white cumin that the white tail and a half to eat five to thirty minutes.
3-Now roast the beef till the water is dried.
4- Add two eggs, spices half tsp, one onion, garlic paste one tbsp, mint paste two tbsp, green coriander two tbsp, and mix it properly.
5- Your kabab masala is ready.
6- Separate it in another pot.
7- Now for the gravy, take three tbsp oil in a pot.
8- Add onion 100 gram, two green peppers, coriander one tbsp and fry it till it gets light brown.
9- Now add tsp ginger and garlic paste, tomato paste 200 grams, salt as per required, turmeric half tbsp, red peppers one tbsp, white coriander half tbsp and cook it for five to seven minutes.
10- Your gravy is prepared. Now take the gravy out and mix it with minced eggs.
11- Your nargisi koftay is prepared.

اجزاء

  • بیف ۵۰۰ گرام
  • چنے کی دال دو سو گرام
  • نمک دو کھانے کے چمچ
  • ہلدی دو کھانے کے چمچ
  • ہری مرچ پا بت چھ عدد
  • لہسن ۱۰ گرام
  • ادرک ۲۰گرام
  • لال مرچ پابت ۱۵گرام
  • بڑی اِلائچی ۵عدد
  • دھنیا پابت ڈیڑھ کھانے کا چمچ
  • دار چینی ۵ عدد
  • سفید زیرہ پابت ڈیڑھ کھانے کے چمچ
  • انڈا آٹھ عدد
  • گرم مصالحہ آدھا چائے کا چمچ
  • زیرہ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
  • دھنیا پاؤڈر ایک چائے کا چمچ
  • پیاز ایک عدد
  • پودینہ دو چائے کے چمچ
  • ہرا دھنیا دو چائے کے چمچ
  • آئل تین کھانے کے چمچ
  • سفید زیرہ ثابت ایک چائے کا چمچ
  • ٹماٹر کا پیسٹ ۲۰۰ گرام
  • لال مرچ پیسی ہوئی ایک چائے کا چمچ
  • سفید زیرہ پیسا ہوا آدھا چائے کا چمچ

ترکیب

چنے کی دال کو آدھا گھنٹہ پانی میں بھگویں۔پکانے والے برتن میں چنے کی دال ،بیف،نمک دو کھانے کے چمچ ،ہلدی ڈیڑھ کھانے کے چمچ،ہری مرچ ثابت چار عدد،لہسن پندرہ گرام،ادرک پندرہ گرام،لال مرچ ثابت بیس گرام،بڑی اِلائچی پانچ عدد،دھنیا ثابت ڈیڑھ کھانے کے چمچ،دار چینی پانچ عدد، اورسفید زیرہ ثابت ڈیڑھ کھانے کے چمچ ڈال کر پچیس سے تیس مِنٹ تک دم دیں یہاں تک کہ بیف گل جائے ۔پھرآنچ تیز کر کے بھُونائی کر یں تاکہ خشک ہو جائے ۔خشک ہونے پراِس کا قیمہ بنا لیں ۔اب انڈا دو عدد ،گرم مصالحہ آدھا چائے کا چمچ، زیرہ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ ،دھنیا پاؤڈرآدھا چائے کا چمچ،پیازایک عدد،ادرک کٹی ہوئی ڈیڑھ کھانے کا چمچ ،پودینہ دو چائے کے چمچ اور ہرا دھنیا دو چائے کے چمچ ڈال کر اچھی طر ح ملا لیں۔کباب مصالحہ تیار ہے۔ اب اُبلے ہوئے انڈوں پر کباب مصالحہ لگائیں اورلائٹ براؤن ہونے تک ڈیپ فرائی کر لیں ۔ الگ برتن میں نکال لیں اور انڈوں کے چُھری سے دو ٹکڑے کر لیں۔
اب گریوی کے لیے۔ ایک برتن میں آئل تین کھانے کے چمچ،پیازسو گرام،ہری مرچ دو عدد، اور زیرہ ثابت ایک چائے کا چمچ ڈال کر لائٹ براؤن ہونے تک فرائی کریں۔اب ادرک لہسن کا پیسٹ دو چائے کا چمچ،ٹماٹرکا پیسٹ ۲۰۰ گرام،نمک حسبِ ذائقہ،ہلدی آدھا چائے کا چمچ،لال مرچ پیسی ہوئی ایک چائے کا چمچ ،اورسفید زیرہ آدھا چائے کا چمچ ڈال کر پانچ سے سات منٹ تک بُھونائی کریں۔ آپکی گریوی تیار ہے ۔ایک برتن میں گریوی نکال کر قیمے والے انڈے ڈال دیں۔آپکے مزے دارنرگسی کو فتہ تیار ہے۔
Download Now

  
Show Recipe

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *