Recipes

More

Dum Pukht Pulao Recipe

Dum Pukht Pulao Recipe

  • PREP TIME
    10
  • COOK TIME
    180
  • SERVING
    5

Dum Pukht Pulao Recipe made with guard rice is an aromatic blend of spices and meat. Give this traditionally cooked dum pukht pulao recipe a try this week and let us know how it turned out.
You can find more similar recipes like Dum Pukht and Dum Pukht Biryani on SooperChef 

 Ingredients

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a pot add mutton fat, potatoes, mutton meat, onion, tomato, garlic cloves, ginger, salt, black pepper and lemon juice.

2 .
Take kneaded wheat dough and spread it around the rim of your pot. Place the lid on top and gently press it to seal the lid. Cook on very low flame for about 2 hours 30 minutes.

3 .
Open the lid, take out all the ingredients and add about four cups of water in the stock which is left in pot.

4 .
Bring this mutton stock to a boil and then strain the stock. Set aside.

5 .
Now add 3 cups of Guard rice in a bowl and soak them in water for 20-25 minutes.

6 .
In a separate pan heat ghee and sauté cumin seeds, green cardamom, black cardamom, cloves, cinnamon stick, bay leaves and star anise in it for 1 to 2 minutes. Now add green chili paste and give it a good mix. Now add prepared mutton stock and bring it to a boil.

7 .
Add soaked rice, salt and let it simmer. Then add cooked dum pukht cover with lid and let it steam on very low flame for 10 to 15 minutes.

8 .
Your tasty dum pukht pulao is ready to serve.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ایک برتن میں مٹن چربی، آلو، مٹن گوشت، پیاز، ٹماٹر، لہسن کی جویں، ادرک، نمک، کالی مرچ اور لیموں کا رس ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔

2 .
اب اس برتن کی اوپر والی سائیڈوں پر گوندھا ہوا گندم کا آٹا پھیلا دیں اور ڈھکن رکھ کر تھوڑا سا دبائیں تاکہ ڈھکن اچھی طرح بند ہوجائے اور دو گھنٹے ہلکی آنچ پر پکائیں۔

3 .
پھر اس کا ڈھکن اتار کر تمام اجزا نکال لیں اور اس میں چار کپ پانی ڈال دیں۔

4 .
اب اس یخنی کو ابلنے دیں اور چھان کر سائیڈ پر رکھ دیں۔

5 .
پھر ایک برتن میں تین کپ چاول پچیس منٹ بھگو کر رکھ دیں۔

6 .
اب ایک پین میں گھی گرم کرکے ذیرہ، سبز الائچی، کالی الائچی، لونگ، دار چینی، تیز پات اور بادیان ڈال کر ایک سے دو منٹ بھون لیں۔پھر اس میں سبز مرچ پیسٹ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔ پھر اس میں تیار کی ہوئی مٹن یخنی ڈال کر ابلنے دیں۔

7 .
اب اس میں بھگوئے ہوئے چاول اور نمک ڈال کر ابلنے دیں۔ پھر اس میں پکا ہوا دم پخت ڈالیں اور ڈھکن سے ڈھک کر ہلکی آنچ پر دس سے پندرہ منٹ سٹیم کر لیں۔

8 .
مزیدار دم پخت مٹن پلاؤ ریسپی تیار ہے۔

Recipe Tips