Recipes

More

How to Make Dum Pukht Biryani | Dum Pukht

How to Make Dum Pukht Biryani | Dum Pukht

  • PREP TIME
    20
  • COOK TIME
    35
  • SERVING
    4

Research Content

Dum Pukht Biryani: Learn how to make Dum Pukht Biryani step by step and make this week for your special quest to impress them. Easy to make and pleasing to taste buds Dum Pukh Biryani.


 Ingredients

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl add yogurt, ginger garlic paste, oil, brown onion, salt, cumin powder, coriander powder, garam masala powder, red chili powder and mix well. Add chicken in this mixture and marinate for 2 hours.

2 .
In a pan heat oil, add whole spices, whole red chilies, marinated chicken and sauté a bit.

3 .
Now add plums, tomato puree and cook for 10 to 15 minutes on medium low flame. Then add garnish and cook for 3 to 4 minutes.

4 .
In a pan layer cooked chicken and boiled rice. Layer it again with cooked chicken, boiled rice, saffron, garnish, red food color and yellow food color.

5 .
Seal the pot with kneaded flour and let it simmer for 10 to 15 minutes on low flame.

6 .
Your dum pukht biryani is ready to serve.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ایک باؤل میں دہی، ادرک لہسن پیسٹ، کھانے کا تیل، پیاز، نمک، ذیرہ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر، گرم مصالحہ پاؤڈر اور لال مرچ پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔اب چکن کو اس مکسچر میں دو گھنٹے کے لئے میرینیٹ کر لیں۔

2 .
پھر ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں ثابت مصالحے، ثابت لال مرچیںاور میرینیٹ کیا ہوا چکن ڈال کر ایک منٹ کے لئے بھون لیں۔

3 .
اب اس میں آلو بخارہ اور پسے ہوئے ٹماٹر ڈال کر درمیانی آنچ پر دس سے پندرہ منٹ کے لئے پکائیں۔پھر اس میں گارنش کے اجزا ڈالیں اور تین سے چار منٹ پکائیں۔

4 .
اب ایک برتن میں پکے ہوئے چکن او ر ابلے ہوئے چاولوں کی تہہ لگائیں۔پھر دوبارہ پکے ہوئے چکن، ابلے ہوئے چاول، زعفران، گارنش کے اجزا، سرخ کھانے کا رنگ اور پیلا کھانے کے رنگ کی تہہ لگائیں۔

5 .
اب برتن کو گوندھے ہوئے آٹے سے ڈھک کر بریانی کو دس سے پندرہ منٹ کا دم دیں۔

6 .
مزیدار دم پخت بریانی تیار ہے۔

Recipe Tips