Aloo Samosa Recipe

Ramadan is just around the corner and the only thing on our minds is a tasty fried snack just like a crispy and crumbly Aloo Samosa recipe. The delectable samosa is another addition to the long list of tasty recipes on the menu of the largest and number one ranking food and cooking recipes network or Pakistan: sooperchef.pk. There has been a wide variety of Iftar recipes on the panel of Sooperchef and all of them can be accessed for free in both Urdu and English languages. Some of the most honorable mentions on the menu right now include the tasty and nutritious ...
Read More

Aloo Samosa Recipe

Ramadan is just around the corner and the only thing on our minds is a tasty fried snack just like a crispy and crumbly Aloo Samosa recipe. The delectable samosa is another addition to the long list of tasty recipes on the menu of the largest and number one ranking food and cooking recipes network or Pakistan: sooperchef.pk. There has been a wide variety of Iftar recipes on the panel of Sooperchef and all of them can be accessed for free in both Urdu and English languages. Some of the most honorable mentions on the menu right now include the tasty and nutritious beef steak recipe, the hearty and in the pink bread roll recipe, the flavorsome Mongolian chicken noodles recipe and the last but not the least, the tasty and saucy Katori chaat recipe. the samosa is one of the most eaten street snack recipes in the Indian subcontinent and goes by many manes including somas, somosa in Bangladesh, samucha, samosa, and samosa etc. this entrée snack is basically the desi version of the dumpling as it has the same characteristics. Most of the time it is made with Maida: a special type of flour that looks very much like the cake flour. This Maida is made into thin slices like a tortilla and known as the samosa Patti. This samosa Patti can be filled with all kinds of ingredients of choice that vary from place to place. Some of the most eaten ingredients in the samosa are spiced potatoes, macaroni, lentils, onions, peas, noodles, cheese, minced meat (beef and chicken mostly) and nuts etc. although the size and consistency vary from place to place, the typical shape of the samosa is triangular or tetrahedral. Samosas are mostly eaten with mint chutney although they can be served with all types of sauces and ketchup etc. find the complete Pakistani samosa recipe on the menu of sooperchef.pk
Less Content

How to make samosa patti step by step

Ingredients for Samosa Patti (sheet):
  • 3 Cup Maida
  • Salt To taste
  • 1 Tsp Cumin
  • 3 Tbsp Cooking Oil
Ingredients for Potato Filling
  • 3 Potatoes (Boiled & Meshed)
  • 2 Tbsp Cooking Oil
  • 1 Tbsp Cumin (Crushed)
  • Salt To Taste
  • 1 Tsp Red Chilies Crushed
  • ½ Tsp Turmeric
  • Onion 1 (small)
  • 2 Tbsp Fresh Coriander
  • 2 Green Chilies
  • ½ Chaat Masal
Direction for Samosa Patti:
  1. In a bowl, add maida, salt, cumin and cooking oil and mix it well
  2. Now knead by adding water gradually.
  3. Dough is ready
  4. Now take a small dough and roll out with the rolling pin
  5. Now cut it from the center. Samosa patti now ready.
Direction for Samosa Filling:
  1. In a cooking pan, add Cooking oil and heat and add cumin, coriander and roast it
  2. Now, add cumin red chili, turmeric and cook for a while
  3. Now, add potatoes and mix it well
  4. Now add green coriander, green chilies, chaat masala and mix it well
  5. Filling is ready now.
Direction for Samosa Assembling:
  1. Take a samosa Patti(sheet) and fold it by using water to the corner
  2. Now fill it with samosa filling and close the edges
  3. Now deep fry in the hot cooking oil
  4. Your tasty Aloo ka Samosa now ready to serve

Cooking Time:

30 Minutes

Serve:

2-3

سموسہ پٹی بنانے کے اجزا
میدہ 3 کپ
نمک 1 چائے کا چمچ
زیرہ 1 چائے کا چمچ
کھانے کا تیل 3کھانے کا چمچ
پانی حسبِ ضرورت

فلنگ بنانے کے اجزاء
آلو(اُبال کے پیس لیں) 3 عدد
کھانے کا تیل 2 کھانے کے چمچ
زیرہ(کُٹا ہوا) 1 چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
لال مرچ کُٹی ہوئی 1 چائے کا چمچ
ہلدی آدھا چائے کا چمچ
پیاز(چھوٹی) ایک عدد
سبز دھنیا 2 کھانے کے چمچ
سبز مرچ 2
چاٹ مصالحہ آدھا چائے کا چمچ

سموسہ پٹی بنانے کی ترکیب ایک برتن میں میدہ، نمک، زہرہ، کھانے کا تیل ڈال کر اچھی طرح ملا لیں۔ اب اس میں تھوڑا تھوڑا پانی ڈال کر گوندھ لیں۔ اب اس کے پیڑے بنا کر بیل لیں اور اس کو آدھا کا ٹ لیں ۔ سموسہ پٹی تیار ہے۔ سموسہ فلنگ بنانے کی ترکیب ایک پین میں تھوڑا سا تیل ڈال کر گرم کر لیں اب اس میں زیرہ، دھنیا ڈال کر ہلکا سا بھون لیں۔ اب اس میں نمک، لال مرچ، ہلد ی ڈال کر تھوڑی دیر پکا لیں۔ اب اس میں پیسے ہوئے آلو ڈال کر اچھی طرح ملا لیں۔ اب اس میں پیاز، سبز دھنیا، ہری مرچ ڈال کر دو منٹ تک پکا لیں سموسہ اسمبلنگ سموسہ پٹی کے کناروں پر ہلکا ہلکا پانی لگا لیں اور اس کو سموہ کی طرح سے بند کر لیں اور اس میں تیار کی ہوئی آلو کے مصا لحہ ڈال کر بند کر دیں۔ اب اس کو گرم تیل میں ڈال کر فرائی کر لیں۔ آپکے مزے دارآلو کے سموہ تیار ہے۔

پکانے کا وقت :

30 Minutes

افراد :

2-3

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *