Recipes

More

Try Bagara Baingan Recipe for a Flavorful Sehri Experience

Try Bagara Baingan Recipe for a Flavorful Sehri Experience

  • PREP TIME
    10
  • COOK TIME
    35
  • SERVING
    5

Kickstart your day with a spicy and nutritious Bagaray Baingan Recipe - the perfect Sehri dish from Punjab!

 Ingredients

Ingredients for Masala:

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a preheated pan add peanuts, sesame seeds, poppy seeds, and roast for 1 min.

2 .
Now add desiccated coconut, dried red whole button chilies, and coriander seeds and roast for another min.

3 .
Now transfer the roasted spices into a jar, add salt, water and blend into smooth paste with a hand blender. Set aside.

4 .
Take eggplants and place deep crisscross cuts on them. Now fill them with prepared masala and set aside.

5 .
In a pot heat oil and onion. Cook for a min. now add mustard seeds, cumin seeds, dried red whole button chilies, curry leaves, ginger garlic paste and cook for another min.

6 .
Now add red chili powder, coriander powder, turmeric powder, salt and mix it well.

7 .
Add leftover prepared masala and mix it again. Add 1 cup of hot water and cook until starts to simmer.

8 .
Now add stuffed eggplants and mix them well. add tamarind pulp, 1/2 cup of hot water and cover and cook for 20-25 mins or until eggplants are fully done.

9 .
Your Bagaray Baingan are ready. Serve and enjoy.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
مصالحہ بنانے کے لئے پہلے سے گرم پین میں مونگ پھلی اورخشخاش ڈال کر ایک منٹ روسٹ کر لیں۔

2 .
اب اس میں خشک ناریل، سوکھی ثابت لال مرچیں اور دھنیا ڈال کر ایک منٹ روسٹ کر لیں۔

3 .
پھر روسٹے کئے ہوئے مصالحے کو ایک جار میں ڈال کر اس میں نمک اورپانی ڈال کر ہینڈ بلینڈر سے پیسٹ میں بلینڈ کرلیں۔

4 .
بھگارے بینگن بنانے کے لئے بینگن لے کر ان پر گہرے کانٹے کی شکل کٹس رکھیں۔ اب ان میں تیار مصالحہ بھر کر سائیڈ پر رکھ دیں۔

5 .
اب ایک برتن میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیازڈال کر ایک منٹ تک پکائیں۔ پھر اس میں رائی دانہ، زیرہ، سوکھی ثابت لال مرچیں،کڑیپتے اور ادرک لہسن کا پیسٹ ڈال کر ایک منٹ تک پکائیں۔

6 .
پھر اس میں لال مرچ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر اور نمک ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔

7 .
اب اس میں بچا ہوا تیار مصالحہ ڈال کر اسے دوبارہ مکس کریں اور ایک کپ گرم پانی ڈال کر اابلنے تک پکائیں۔

8 .
پھر اس میں بھرے ہوئے بینگن ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔اب اس میں املی کا گودا اور آدھا کپ گرم پانی ڈال کر ڈھکن سے ڈھک کربیس سے پچیس منٹ پکائیں۔

9 .
بھگارے بینگن تیار ہیں۔

Recipe Tips