Sulemani Mutton Karahi Recipe

  • VIEWS
    582

Research Content

Sulemani mutton karahi recipe is a perfect balance of taste and spices. Enjoy your Eid dinner with this delicious Sulemani mutton karahi recipe and share your feedback with us.

Sulemani Mutton Karahi Recipe
Ingredients:
Mutton 1 kg
Ginger paste 1 tbsp
Garlic chopped 1 tbsp
Oil 3 tbsp
Salt to taste
Yogurt 1 cup
Cumin seeds (crushed) 1 tbsp
Black pepper (crushed) 1 tbsp
Lemon juice 3 tbsp
Coriander seeds (crushed) 1 tbsp
Green chilies 6-7 (sliced)
Ginger julienne for garnish
Green coriander for garnish
Directions:
In a pot add one tablespoon of oil, add ginger paste, and sauté it for a minute.
Add mutton, three cups of water then cover and cook for 15 to 20 minutes until its 80% done.
Take off the meat and save the stock for late use.
In a karahi add oil then add green chilies and fry it for a minute. Take out half of the chilies.
In the other half add garlic and sauté for a minute.
Add meat, stock, salt, cumin, black pepper, lemon juice, coriander seeds and cook for 5 to 6 minutes on high flame for 5 to 6 minutes.
Lastly add yogurt and cook for another 5 to 6 minutes until water dries out.
Garnish with ginger, coriander and fried green chilies.
Your delicious and simple sulemani karahi is ready to serve.
Preparation time: 10-15 minutes
Cooking time: 30-35 minutes
Serving: 3-4 persons

سلیمانی کڑاہی ریسپی
اجزاء:
مٹن 1کلو
ادرک پیسٹ 1کھانے کا چمچ
لہسن 1کھانے کا چمچ
کھانے کا تیل 3کھانے کے چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
دہی 1کپ
ذیرہ 1کھانے کا چمچ
کٹی کالی مرچ 1کھانے کا چمچ
لیموں کا رس 3کھانے کے چمچ
کٹا ہوا دھنیا 1کھانے کا چمچ
سبز مرچیں 6-7عدد
ادرک گارنش کے لئے
سبز دھنیا گارنش کے لئے
ترکیب:
ایک پین میں ایک کھانے کا چمچ ّکھانے کا تیل اور ادرک ڈال کر ایک منٹ بھون لیں۔
اب اس میں مٹن اور تین کپ پانی ڈال کر ڈھک کر پندرہ سے بیس منٹ پکائیں۔
پھر چولہا بند کردیں اور یخنی نکال کر سائیڈ پر رکھ دیں۔
اب ایک کڑاہی میں کھانے کا تیل اور سبز مرچیں ڈال کر ایک منٹ فرائی کر لیں اور آدھی مرچیں نکال کر سائیڈ پر رکھ دیں۔
پھر آ دھی مرچوں میں لہسن ڈال کر ایک منٹ بھون لیں۔
اب اس میں مٹن، یخنی، نمک، ذیرہ، کالی مرچ، لیموں کا رس اورثابت دھنیا ڈال کر پانچ سے چھ منٹ تیز آنچ پر پکائیں۔
پھر اس میں دہی ڈال کر پانچ سے چھ منٹ پانی خشک پونے تک پکائیں۔
اب ادرک، دھنیے اور تلے ہوئے پیاز سے گارنش کریں۔
مزیدار سلیمانی کڑاہی تیار ہے۔
تیاری کا وقت: 10-15منٹ
پکانے کا وقت: 30-35منٹ
افراد: 3-4

LEAVE A REVIEW


 Your Comment has been sent successfully. Thank you!   Refresh
Error: Please try again