Special Falooda Recipe, very delicious and yummy beverage dessert that is flavored with Red Syrup. Try out this Rabri Falooda Recipe this summer and share your thoughts with us. ...
Read More
Special Falooda Recipe, very delicious and yummy beverage dessert that is flavored with Red Syrup. Try out this Rabri Falooda Recipe this summer and share your thoughts with us.
Less Content
  • Ingredients for rabri:
  • 4 cup Full cream milk
  • 1 cup condensed milk
  • 1 tbsp Pistachio (crushed)
  • 1 tbsp Almond (crushed)
  • 1 tbsp Corn flour
  • 1 pinch Saffron (optional)
  • 1 tsp Cardamom powder
  • Ingredients for vermicelli:
  • 1/2 cup Corn flour
  • 1 & 1/2 cup Water
  • 1 tbsp Sugar
  • 1/2 tsp Basil seeds
  • 1 cup Water
  • Ingredients for garnish:
  • Red syrup as required
  • Almonds crushed as required
  • Pistachio crushed as required
  • Jelly as required
  • Directions:
  • In a pan boil 3 & 1/2 cup of milk and add saffron.
  • As soon as it starts to leave color add cardamom powder, pistachio and almond in it.
  • Cook on medium heat until the milk left 3 cups. Add condensed milk and cook for 2 to 3 minutes.
  • Mix 1/2 cup of milk with 1 tablespoon of corn flour. Add this mixture in milk and cook for 10 minutes.
  • Turn off the flame, bring rabri to room temperature and refrigerate for 2-3 hours before use.
  • In a pan mix water, corn flour and sugar well. Cook it on medium to low flame.
  • Keep stirring until the mixture becomes transparent.
  • Take nimko maker fill it with vermicelli mixture and make vermicelli in chilled water.
  • Keep them in water and take out when you are about to serve.
  • Note: the vermicelli mixture should be hot while making or else it will become hard.
  • In one cup of water soak basil seeds for about 10 to 15 minutes.

Preparation Time:

10 minutes

Cooking Time:

40 minutes

Serve:

3-4 persons

ربڑی اجزاء:
فل کریم ملک 4کپ
کنڈینسڈ ملک 1کپ
پستہ 1کھانے کا چمچ
بادام 1کھانے کا چمچ
کارن فلار 1کھانے کا چمچ
زعفران 1چٹکی
الائچی پاؤڈر 1چائے کا چمچ
سویاں اجزاء:
کارن فلار آدھا کپ
پانی 1اور آدھا کپ
چینی 1کھانے کا چمچ
تخم ملنگا آدھا چائے کا چمچ
پانی 1کپ
گارنش کے اجزاء:
لال رنگ حسبِ ضرورت
کٹے ہوئے بادام حسبِ ضرورت
کٹا ہوا پستہ حسبِ ضرورت
جیلی حسبِ ضرورت

ترکیب:
ایک پین میں دودھ ابال لیں اور اس میں زعفران ڈال دیں۔
جب دودھ کا رنگ تبدیل ہوتو اس میں الائچی پاؤڈر اور بادام ڈال کر درمیانی آنچ پر اچھی طرح پکائیں۔
اب اس میں کنڈینسڈ ملک ڈال کردو سے تین منٹ کے لئے پکائیں۔
پھر آدھا کپ دودھ میں ایک کھانے کا چمچ کارن فلار ڈال کر مکس کریں اور یہ مکسچر تیارکئے ہوئے دودھ میں ڈال دیں۔
اب چولہا بند کر کے ربڑی کو دوسے تین گھنٹے کے لئے فریج میں رکھ دیں۔
پھر ایک پین میں پانی، کارن فلار اور چینی ڈال کر درمیانی ہلکی آنچ پر تب تک پکائیں جب تک مکسچر گاڑھا ہوجائے۔
اب نمکو میکر میں سویوں کا مکسچر ڈالیں اور ٹھنڈے پانی میں سویاں بنا لیں۔
نوٹ: (نمکو میکر میں سویاں بناتے ہوئے سویوں کا مکسچر گرم ہونا چاہئے ورنہ سویاں سخت اور خراب ہو سکتی ہیں)
اسمبلنگ:
ایک بڑا گلاس لیں اس میں لال رنگ، سویاں، ربڑی، جیلی، تخم ملنگا اور بھگوئی ہوئی سویاں، ربڑی ڈال کر سب کی تہہ لگا لیں۔
پستہ اور بادام کی گارنش کر کے ٹھنڈا ٹھندا سرو کریں۔

تیاری کا وقت :

10 منٹ

پکانے کا وقت :

40 منٹ

افراد :

افراد 3-4

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *