Try out Special Chicken Tikka Roll with Easy Homemade Tikka Masala today in Iftari. Easy to make and store for months. This delight of crunch Special Chicken Tikka is best to have. Make Easy Homemade Tikka Masala and share your thoughts with us. ...
Read More
Try out Special Chicken Tikka Roll with Easy Homemade Tikka Masala today in Iftari. Easy to make and store for months. This delight of crunch Special Chicken Tikka is best to have. Make Easy Homemade Tikka Masala and share your thoughts with us.
Less Content
  • Tikka masala ingredients:
  • 3 tbsp Cumin seeds
  • 3 tbsp Coriander seeds
  • 2 tsp Black pepper corns
  • 15-20 Red Chilies
  • 2-3 Bay leaf
  • 4-5 black cardamom
  • 5-6 Green cardamom
  • 2 Cinnamon sticks
  • 5-6 Cloves
  • 2 tbsp Chaat masala
  • 1 tbsp Red chili powder
  • 1/2 tbsp Ginger powder
  • 1/2 tbsp Garlic powder
  • 1/2 tbsp Turmeric
  • 1/2 tsp Nutmeg
  • 1/2 tsp Mace
  • Chicken tikka roll ingredients:
  • 700g Chicken boneless
  • 1 tbsp Garlic (chopped)
  • 1 tbsp Ginger (chopped)
  • 1 large Onion (finely chopped)
  • 2-3 Green chilies
  • 1-2 tbsp Lemon juice
  • 1-2 tbsp Yogurt
  • Salt to taste
  • 2-3 tbsp Oil
  • 1 large Tomato (thinly sliced)
  • 2 tbsp Tikka masala
  • Tikka masala direction:
  • In a pan add cumin, coriander, black pepper, red chilies, bay leaf and sauté for a minute.
  • Add this in a chopper, add black cardamom, green cardamom, cinnamon sticks, cloves, mace, nutmeg and grind it well.
  • Add chaat masala, red chili powder, ginger powder, garlic powder, turmeric and grind it well again.
  • Tikka masala is ready. Store it in an airtight jar for up to 2 to 3 months.
  • Chicken tikka roll directions:
  • In a bowl add chicken, yogurt, salt, tikka masala, ginger garlic paste, lemon juice, green chilies and marinate it for 1 to 2 hours.
  • In a pan heat oil, add onions and sauté for 2 to 3 minutes.
  • Add marinated chicken and cook for 5 to 6 minutes.
  • Cover the lid until chicken gets tender.
  • Turn off the flame, smoke it for a minute and let it cool.
  • Add some tikka filling in a roll patti and make a roll.
  • Can be freeze in a zip lock bag for up to 3 weeks.
  • Heat oil in a pan and fry until golden brown.
  • Serve with chutney or sauce.

Preparation Time:

30 minutes

Cooking Time:

25-30 minutes

Serve:

7-8 persons

تکہ مصالحہ اجزاء:
ذیرہ 3کھانے کے چمچ
دھنیا 3کھانے کے چمچ
ثابت کالی مرچ 2چائے کے چمچ
لال مرچیں 15-20عدد
کڑی پتا 2-3عدد
کالی الائچی 4-5عدد
سبز الائچی 5-6عدد
دار چینی 2عدد
جویں 5-6عدد
چاٹ مصالحہ 2کھانے کے چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
ادرک پاؤڈر آدھا کھانے کا چمچ
لہسن پاؤڈر آدھا کھانے کا چمچ
ہلدی آدھا کھانے کا چمچ
جائفل آدھا چائے کا چمچ
جاوتری آدھا چائے کا چمچ
چکن تکہ رول اجزاء:
چکن بو ن لیس 700گرام
چوپڈ ادرک 1کھانے کا چمچ
چوپڈ لہسن 1کھانے کا چمچ
چوپڈ پیاز 1عدد
ہری مرچیں 2-3عدد
لیموں کا رس 1-2کھانے کے چمچ
دہی 1-2کھانے کے چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
کھانے کا تیل 2-3کھانے کے چمچ
ٹماٹر 1عدد
تکہ مصالحہ 2کھانے کے چمچ

تکہ مصالحہ ترکیب:
ایک پین میں ذیرہ، دھنیا، کالی مرچ، لال مرچ اور کڑی پتا ڈال کر ایک منٹ کے لئے بھون لیں۔
اب ایک چوپر میں کالی الائچی، سبز الائچی، دار چینی، جویں، جاوتری اور جائفل ڈال کر اچھی طرح گرینڈ کر لیں۔
پھر اس چوپر میں چاٹ مصالحہ، لال مرچ پاؤڈر، ادرک پاؤڈر، لہسن پاؤڈر اور ہلدی ڈال کر پھر اچھی طرحگرینڈ کرلیں۔
تکہ مصالحہ تیار ہے۔
چکن تکہ رول ترکیب:
ایک باؤل میں چکن، دہی، نمک، تکہ مصالحہ، ادرک لہسن پیسٹ، لیموں کا رس اور ہری مرچیں ڈال کر ایک سے دو گھنٹے کے لئے میرینیٹ کر لیں۔
اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز ڈال کر دو سے تین منٹ کے لئے بھون لیں۔
پھر اس میں میرینیٹڈ چکن ڈال کر پانچ سے چھ منٹ کے لئے پکائیں
اب ایک فوئل پیپر میں کوئلہ رکھ کراس میں آئل ڈالیں اور ڈھکن سے ڈھانپ کر چکن گلنے تک پکائیں۔
پھر رول پٹی میں تکہ فلنگ ڈال کر رول بنا لیں۔
اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں رول گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کر لیں۔

تیاری کا وقت :

30 منٹ

پکانے کا وقت :

25-30 منٹ

افراد :

افراد 7-8

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *