Punjabi Yakhni Pulao Recipe in Urdu & English

Pakistani’s are lovers of different flavors and textures when it comes to their cuisine. Some of the most popular dishes in Pakistan right now are pretty historic and their origins go back to the Mughal dynasty. One of such dishes is the ...

Read More

Punjabi Yakhni Pulao Recipe in Urdu & English

Pakistani’s are lovers of different flavors and textures when it comes to their cuisine. Some of the most popular dishes in Pakistan right now are pretty historic and their origins go back to the Mughal dynasty. One of such dishes is the Yakhni Pulao. Punjabi Yakhni Pulao is a dish made out of rice cooked in a seasoned yakhni (broth). Yakhni first originated in Persia and was brought to India by royal Persian chefs sometimes during Akbar’s rule. The initial documented recipe of Yakhni Pulao is found in Ain-I-Akbar. Usually the broth is made from mutton but chicken and beef can also be used without any problem. In some cases, the rice attains its brown or golden texture by first being lightly browned in oil previous to the toting up of broth. Browned onions and other vegetables as well as a healthy mix of spices is then added. Depending on the local tastes, the serving can also have vegetables, and dried fruits. Follow Sooperchef.pk to download the full Yakhni Pulao recipe in Urdu.


Less Content
Ingredients
- Bony Meat Chicken/Mutton/Beef 750gm
- Yogurt 3/4 cup
- Mehran Basmati Rice (soaked- 30min) 750gm
- Mehran Ginger Paste 2.5 tbsp
- Mehran Garlic Paste 1.5 tbsp
- Onions 3-4 sliced
- Oil/ghee 1 cup
- Mehran Punjabi Yakhni Pullao 1 packet
Cooking Method
1- Heat oil (2 tbsp) and add meat, Mehran Ginger & Garlic paste, Mehran Punjabi Yakhni Pulao Masala and fry for 3 min. Now add 4 glass of water in it. Cover and cook on medium heat until meat becomes tender.
2- When 3 glasses of water remains, take out meat and strain the stock by discarding the whole spices.
3- In a separate pan Heat oil and fry onions till they turn golden, then dish out onion and let it cool down. Crush and keep aside.
4- In the same oil, add meat and yogurt with fried onions and cook it for 5 min. Then add stock, boil on high heat and add rice.
5- Cover and cook (15 min) until rice cooked properly. Remove and mix before serving.
Garnish / serving:
- Garnish with slightly roasted almonds, cashew nuts and fried onions.
- Serving for 6-8 persons.
Preparation time:
- Chicken 45 min- Mutton/Beef 1-2 hours.

اجزاء
۔چکن / بیف / مٹن(ہڈی والا) 750گرام
۔دہی 3/4کپ
۔مہران باسمتی چاول(تیس منٹ پانی میں بھیگو لیں) 750گرام
۔مہران ادرک پیسٹ ڈھائی کھانے کے چمچ
۔مہران لہسن پیسٹ ڈیڑھ کھانے کاچمچ
۔پیاز تین سے چار سلائس
۔کھانے کا تیل /گھی ایک کپ
۔مہران پنجابی یخنی پلاؤ ایک پیکٹ
ترکیب
۔ برتن میں کھانے کا تیل (دو کھانے کے چمچ) لیں اور اس میں گوشت، مہران ادرک پیسٹ، مہران لہسن پیسٹ اور مہران پنجابی یخنی پلاؤ مصالحہ ڈال کر تین منٹ تک فرائی کر لیں۔
۔ اب اس میں چار گلاس پانی ڈالیں اور اس کو ڈھک دیں اور گوشت گل جانے تک درمیانی آنچ پر پکائیں۔
۔ جب پانی تین گلاس رہ جائے تو گوشت باہر نکال لیں اوریخنی کو چھا ن کر الگ کر لیں۔
۔ اب ایک پین میں کھانے کا تیل ڈال کر گرم کر لیں اب اس میں پیا ز ڈال کر گولڈن ہونے تک فرائی کر لیں۔فرائی ہونے کے بعد پیاز کو الگ برتن میں نکال کرٹھنڈاکر لیں اور پیس لیں۔
۔ اب اسی کھانے کے تیل میں گوشت ، دہی، اور فرائی کی ہوئی پیاز ڈال کر پانچ منٹ تک پکا لیں۔
۔ اب اس میں یخنی ڈال کر تیز آنچ پرا اُبال لیں اور پھر چاول ڈال کر ڈھک دیں۔
۔ اب اس کو پندرہ منٹ تک پکا لیں یہاں تک کہ چاول اچھی طرح گل جائیں۔
۔ چاول گل جانے پر چولہے سے اُتار لیں اور پیش کرنے سے پہلے چاولوں کو ملا لیں۔
گارنش : ہلکے بھُنے بادام، کاجو اور فرائی کی ہوئی پیاز۔
آپکامزے دار مہران پنجابی یخنی پلاؤ تیار ہے۔
افراد:چھ سے آٹھ
پکانے کا وقت: چکن پنتالیس منٹ، مٹن اور بیف ایک سے دو گھنٹے

  
  

PUNJABI YAKHNI PULAO

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *