Coming up with most requested recipe Namak Paray. Try this instant yet easy salty snacks in Tea Time and share your experience with us.
Ingredients:
1 cup flour
2 tbsp Ghee (melted)
1/4 tsp Salt
1/4 tsp Cumin
50-60 ml water
Directions:
-In a bowl add flour, melted ghee, salt and cumin. Mix all together well.
-Add water and knead a hard dough and rest for 15-20 minutes.
-Divide the dough into two equal portions.
-Roll out the dough about 1cm thick.
-Cut the dough into small diamonds shapes.
-Heat the oil on medium high heat.
-Fry Namak Paray on medium low heat until golden brown.
-Let it cool.
-Can be store in an air-tight jar.
اجزاء:
میدہ 1کپ
گھی(میلٹڈ) 2کھانے کے چمچ
نمک 1چوتھائی چائے کا چمچ
ذیرہ 1چوتھائی چائے کا چمچ
پانی 50-60ml
ترکیب:
ایک باؤل میں میدہ ،میلٹڈ گھی،نمک اور ذیرہِ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
اب پانی ڈال کر سخت ڈو گوندھ لیں اور 15-20منٹ سائیڈ پر رکھ دیں۔
ڈو کو دو برابر حصوں میں تقسیم کر لیں۔
ڈو کو بیل کر 1 سینٹی میٹر تک تک پتلا کر لیں۔
ڈ وکے چھوٹے چھوٹے ڈائمنڈ کی شکل کے پیسیز کاٹ لیں۔
پھر ایک برتن میں درمیانی تیز آنچ پر کھانے کا تیل گرم کریں ۔
اب نمک پارے ہلکی آنچ پر گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کریں اور ٹھنڈا ہونے دیں۔
آپ فرائی کئے ہوئے نمک پارے ہوا بند جار میں سٹور بھی کر سکتے ہیں۔