Mutton Jalfrezi REcipe

  • VIEWS
    423

Research Content

Mutton jalfrezi is a perfect combo of veggies and sauce which is served with rice to make it a complete meal. Try this simply delicious mutton jalfrezi recipe and let us know your feedback.

Mutton Jalfrezi
Ingredients for mutton:
Mutton (boneless) 1/2 kg
Oil 2 tbsp
Ginger garlic paste 1 tbsp
Cloves 4-5
Cinnamon stick 1
Ingredients for gravy:
Oil 2 tbsp
Ginger garlic paste 1 tbsp
Red chili powder 1 tbsp
Coriander powder 1 tsp
Turmeric powder 1 tsp
Cumin powder 1 tsp
Garam masala 1/4 tsp
Soy sauce 2 tbsp
Ketchup 1 cup
Salt to taste
Mutton stock 2 cups
Green chilies 2-3
Onion (cube cut) 1 cup
Capsicum (cube cut) 1 cup
Tomatoes (cube cut) 1 cup
Directions for mutton:
In a pan heat oil add ginger garlic paste, cinnamon stick, cloves and sauté for 1 to 2 minutes.
Add mutton then give it a good mix. Add water as required, cover and cook for 20 to 25 minutes or until meat is tender. Save stock for later use.
Directions for gravy:
In a pan heat oil, add ginger garlic paste and sauté for a minute.
Add boiled meat, salt, turmeric, red chili powder, coriander powder mutton stock and cook for 3 to 4 minutes.
Now add ketchup, green chilies, soy sauce, cumin powder, garam masala and cook for 3 to 4 minutes more.
Lastly add capsicum, onion, tomatoes and mix it well.
Garnish with green onion and serve with rice and enjoy tasty jalfrezi.
Preparation time: 10-15 minutes
Cooking time: 30-35 minutes
Serving: 3-4

مٹن جلفریزی ر یسپی
مٹن اجزاء:
بون لیس مٹن آدھا کلو
کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
لونگ 4-5عدد
دار چینی اسٹک 1عدد
گریوی بنانے کے اجزاء:
کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 1چائے کا چمچ
ہلدی پاؤڈر 1چائے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
گرم مصالحہ 1چوتھائی چائے کا چمچ
سویا سوس 2کھانے کے چمچ
کیچپ 1کپ
نمک حسبِ ذائقہ
مٹن یخنی 2کپ
سبز مرچیں 2-3عدد
پیاز 1کپ
شملا مرچ 1کپ
ٹماٹر 1کپ
مٹن ترکیب:
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں ادرک لہسن پیسٹ، دار چینی اور لونگ ڈال کر ایک سے دو منٹ بھون لیں۔
اب اس میں مٹن ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور حسبِ ضرورت پانی ڈال کر ڈھکن سے ڈھک کر بیس سے پچیس منٹ پکائیں۔
گریوی ترکیب:
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں ادرک لہسن پیسٹ ڈالیں اور ایک منٹ بھون لیں۔
اب اس میں ابلا ہوا گوشت، نمک، ہلدی، لال مرچ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر اور مٹن یخنی ڈال کر تین سے چار منٹ پکائیں۔
پھر اس میں کیچپ، سبز مرچیں، سویا سوس، ذیرہ پاؤڈر اور گرم مصالحہ ڈال کر تین سے چار منٹ پکائیں۔
اب آخر میں شملا مرچ، پیاز اور ٹماٹر ڈا ل کر اچھی طرح مکس کریں۔
سبز پیاز کے ساتھ گارنش کر یں اور جلفریزی چاولوں کے ساتھ سرو کریں۔
تیاری کا وقت: 10-15منٹ
پکانے کا وقت: 30-35منٹ
افراد: 3-4

LEAVE A REVIEW


 Your Comment has been sent successfully. Thank you!   Refresh
Error: Please try again