Mutton Chatpata Recipe

Ingredients of Mutton ChatPata

  • Mutton 500g
  • Salt as per taste
  • Ginger & Garlic Paste 2 tbsp
  • Red Chili Powder 1 tbsp
  • Cooking Oil 4 tbsp
  • Onion 4 tbsp
  • Cumin 1 tsp
  • Green Chili 3 pieces
  • Whole Hot Spices 5g
  • Whole Red Chili 4 pieces
  • Turmeric 1tsp
  • Red Chili Crushed 1 tsp
  • Black Pepper Crushed 1 tsp
  • Coriander Powder 1 tsp
  • Cumin Powder 1 tsp
  • Lemon Juice 2 tbsp
  • Coconut Powder 2 tbsp
  • Tomato 3 pieces
  • Yogurt 3 tbsp
  • Hot Water 2 cups
Method In a pot, add mutton, salt, ginger & garlic paste, red chili powder, cooking oil and marinate it. keep in the refrigerator for an hour. In a cooking pot, add cooking oil, onion, cumin, green chili, whole hot spices and fry until light brown. Now add ginger & garlic paste, marinated mutton and cook it for 2-3 minutes. Afterward, add salt, red chili powder, red chili crushed, black pepper crushed, coriander powder, cumin powder, lemon juice, coconut powder, tomato and cook it for 5-7 minutes. After that add yogurt and cook for a while. Now, add hot water and steam it for 30-35 minutes. After that cook it for 2-3 minutes. Yours tasty Mutton Chapata is ready now.

مٹن چٹ پٹا

اجزاء

  • مٹن 500گرام
  • پیاز چار عدد
  • ہری مرچ تین عدد
  • ثا بت گرم مصالحہ 5گرام
  • ثا بت لال مرچ چار عدد
  • نمک حسبِ ذائقہ
  • ٹماٹر تین عدد
  • ثا بت زیرہ ایک چائے کا چمچ
  • کھانے کا تیل چار کھانے کے چمچ
  • ادرک لہسن پیسٹ دو کھانے کے چمچ
  • ہلدی ایک چائے کا چمچ
  • لال مرچ پسی ہوئی ایک کھانے کا چمچ
  • لال مرچ کُٹی ہوئی ایک چائے کا چمچ
  • کالی مرچ کُٹی ہوئی ایک چائے کا چمچ
  • دھنیا پاؤڈر ایک چائے کا چمچ
  • زیرہ پاؤڈر ایک چائے کاچمچ
  • لیموں کا رس دو کھانے کے چمچ
  • کوکو نٹ پاؤڈر دو کھانے کے چمچ
  • دہی تین کھانے کے چمچ
  • گرم پانی دو کپ

ترکیب
ایک برتن میں مٹن لیں اس میں نمک ،ادرک لہسن پیسٹ ،لال مرچ پسی ہوئی اور کھانے کا تیل ڈال کراچھی طرح ملا لیں اور ایک گھنٹے کے لیے فریج میں رکھ دیں ۔
اب ایک دیگچی میں کھانے کا تیل لیں اس میں پیاز ،ثابت زیرہ ،ہری مرچ ،ثابت گرم مصا لحہ اور ثابت لال مرچ ڈا ل کر لائٹ براؤن ہونے تک فرائی کر یں اس کے بعداس میں ادرک لہسن پیسٹ اور تیار کیا ہوا مٹن ڈا ل کر دو سے تین منٹ پکا لیں ۔اب اس میں نمک،ہلدی ،لال مرچ پسی ہوئی ،لال مرچ کُٹی ہوئی ،کالی مرچ کُٹی ہوئی ،دھنیا پاؤڈر ،زیرہ پاؤڈر ،لیموں کا رس ،کوکونٹ پاؤڈراور ٹماٹر ڈا ل کر پانچ سے سات منٹ تک پکائیں اب دہی ڈال کر دو سے تین منٹ پکائیں اور پھر گرم پانی ڈا ل کر تیس سے پینتیس منٹ تک دم دیں ۔گل جانے تک پکائیں۔اب دو سے تین منٹ بھونائی کر لیں ۔آپکا مزیدار مٹن چٹ پٹا تیا ر ہے ۔

Download Now
Download Now
About The Author
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>