Lets try some Desi Food today! Lip smacking Mooli Ka Paratha Recipe is one of the old recipes of rural areas. Try out this Mooli Ka Paratha Recipe and share your experience with us. ...
Read More
Lets try some Desi Food today! Lip smacking Mooli Ka Paratha Recipe is one of the old recipes of rural areas. Try out this Mooli Ka Paratha Recipe and share your experience with us.
Less Content
  • Ingredients:
  • 4 cups Wheat flour
  • 2-3 tbsp. Oil
  • Water as required
  • 2 White Radish (shredded)
  • Salt to taste
  • 1 tbsp. ginger
  • 1 tsp coriander powder
  • 1/2 tsp garam masala
  • 1 tsp cumin powder
  • 2-3 green chilies
  • 1-2 tsp red chili powder
  • 1 tbsp. dries pomegranate seeds
  • 1/2 cup green coriander
  • Oil for frying
  • Directions:
  • In a bowl add flour, oil mix well. then add water gradually. make a soft dough. keep it aside.
  • in another bowl add white radish and salt. Keep it aside for 5 minutes.
  • Now add water in it and squeeze out the water.
  • In on other bowl add white radish, salt, red chili powder, cumin powder, coriander powder, ginger, dried pomegranate seeds, garam masala and mix all together well.
  • Take out small piece of the dough and roll out. Spread Mooli mixture over it.
  • Then apply water on the edges of the dough.
  • Then put a 2nd layer of the dough over it.
  • Now heat Tawa and put prepared Paratha over it.
  • Apply oil and flip it over.
  • Cook both side for 2-3 minutes on medium heat or until it changes its color.

Preparation Time:

10 minutes

Cooking Time:

10 minutes

Serve:

3-4 persons

اجزاء:
گندم کا آٹا 4کپ
کھانے کا تیل 2-3کھانے کے چمچ
پانی حسبِ ضرورت
گاجر 2عدد
نمک حسبِ ذائقہ
ادرک 1کھانے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 1چائے کا چمچ
گرم مصالحہ آدھا چائے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
ہری مرچیں 2-3عدد
لال مرچ پاؤڈر 2-3چائے کے چمچ
انار دانہ 1کھانے کا چمچ
سبز دھنیا آدھا کپ
کھانے کا تیل فرائی کے لئے

ڈوترکیب:
ایک باؤل میں گندم کا آٹا،نمک،کھانے کا تیل اورتھوڑا تھوڑا پانی ڈال کر اچھی طرح ڈو گوندھ لیں ۔
مولی مکسچر ترکیب:
ایک باؤل میں باریک کٹی مولی اورنمک ڈال کر مکس کریں اور 5منٹ کے لئے سائیڈپر رکھ دیں۔
اب اس میں پانی ڈال کر اچھی طرح مولی نچور لیں اور دوسرے باؤل میں ڈال لیں۔
پھر اس میں ادرک، دھنیا پاؤڈر،گرم مصالحہ، نمک، ذیرہ پاؤڈر، ہری مرچ، لال مرچ،ہرا دھنیا اورانار دانہ ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔
اب ڈو کے پیڑے کو بیل کر اس پر مولی مکسچرپھیلا کر سائیڈوں پر تھوڑا تھوڑا پانی لگائیں اوردوسری روٹی رکھ کر اسے بند کر لیں۔
پھر توے پر آئل لگا کر پراٹھا پکا لیں۔

تیاری کا وقت :

10 منٹ

پکانے کا وقت :

10 منٹ

افراد :

افراد 3-4

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *