A tempting Kofta recipe with a unique Malai flavor.Malai Kofta Recipe By SooperChef is a great delight to taste bud. Try this and share your experience with us. ...
Read More
A tempting Kofta recipe with a unique Malai flavor.Malai Kofta Recipe By SooperChef is a great delight to taste bud. Try this and share your experience with us.
Less Content
  • Ingredients of Kofta:
  • 1 cup Onion
  • 1 cup Paneer
  • 1/2 Kg Chicken Boneless
  • 3-4 Green Chilies
  • 1 cup Coriander
  • 3 Bread Slices
  • 4 tbsp roasted chickpea powder
  • 1 tsp Ginger garlic paste
  • 1 tsp Coriander powder
  • 1/2 tsp Turmeric
  • 1/2 tsp Garam Masala
  • 1 tsp Cumin powder
  • Salt to taste
  • Oil for frying
  • Ingredients for Gravy:
  • 1/2 cup Oil
  • 1 cup Tomato puree
  • 1 cup Onion Paste
  • 1 tsp ginger Garlic paste
  • 2-3 green chilies
  • 2 tbsp Cashew nut powder
  • 1/2 tsp Garam Masala
  • 1/2 tsp Turmeric
  • 1-2 tsp Red chili powder
  • Salt to taste
  • 1 cup Yogurt
  • 1/2 cup Cream
  • 1/4 cup water
  • 1-2 tbsp Coriander for garnishing
  • Direction:
  • In a chopper add all kofta ingredients and mix all together well.
  • Grease your hand with oil and make a ball of kofta mixture.
  • Heat oil in a pan and cook koftas on medium low flame until light golden brown.
  • In a pan heat oil add onion paste and cook for 2 minutes. Now add ginger garlic paste then green chilies and cook for a minute.
  • Add tomato puree and cook for 2-3 minutes.
  • All spices and cook for a minute. Now add water. Mix it well.
  • Add yogurt and cook for about -4 minutes. Add cream and mix it well.
  • Add fried Kofta in the gravy.
  • Cover the lid and let it simmer for 2-3 minutes.
  • Garnish with cream and coriander.
  • Serve with Naan or roti.

Preparation Time:

10-12 minutes

Cooking Time:

20 minutes

Serve:

4-5 persons

اجزاء:
پیاز 1کپ
پنیر (چیڈر چیز) 1کپ
چکن بون لیس آدھا کلو
سبز مرچیں 3-4
دھنیا 1کپ
بریڈ سلائیسیز 3
بھنیچنوں کا پاؤڈر 4کھانے کے چمچ
ادرک لہسن پیسٹ 1چائے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 1چائے کا چمچ
ہلدی آدھا چائے کا چمچ
گرم مصالحہ آدھا چائے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
کھانے کا تیل فرائی کے لئے
گریوی کے اجزاء:
کھانے کا تیل آدھا کپ
پسے ہوئے ٹماٹر 1کپ
پیاز پیسٹ 1کپ
ادرک لہسن پیسٹ 1چائے کا چمچ
سبز مرچیں 2-3
کاجو پاؤڈر 2کھانے کے چمچ
گرم مصالحہ آدھا چائے کا چمچ
ہلدی آدھا چائے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1-2چائے کے چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
دہی 1کپ
کریم آدھا کپ
پانی 1چوتھائی کپ
دھنیا 1-2کھانے کے چمچ (گارنش کے لئے)

ترکیب:
ایک چوپر میں کوفتے کے تمام اجزاء ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔
ہاتھوں پر آئل لگا کر کوفتے کے مکسچر سے گول کوفتہ بنا لیں۔
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر یں اور کوفتے ہلکی درمیانی آنچ پر گولڈن براؤن ہونے تک پکائیں۔
پھر ایک برتن میں کھانے کا تیل گرم کریں اس میں پیاز پیسٹ ڈال کر 2منٹ کے لئے پکائیں۔
اب ادرک لہسن پیسٹ اور سبز مرچیں ڈال کر 1منٹ کے لئے پکالیں۔
پھر پسے ہوئے ٹماٹر ڈال کر 2-3منٹ کے لئے پکائیں۔
اب گریوی کے تمام اجزاء اور پانی ڈال کر 1منٹ کے لئے اچھی طرح پکائیں۔
پھردہی اور ڈال کر 4منٹ کے لئے پکائیں اور کریم ڈال کر 1منٹ مزید پکائیں۔
اب گریوی میں فرائیڈ کوفتہ ڈالیں اور ڈھانپ کر 4-5منٹ کے لئے دم پر رکھ دیں۔
دھنیا اور کریم کے ساتھ گارنش کر کے نان یا روٹی کے ساتھ سرو کریں۔

تیاری کا وقت :

10-12 منٹ

پکانے کا وقت :

20 منٹ

افراد :

افراد 4-5

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *