Recipes

More

Make & Freeze Gravy White Gravy & Red Gravy Recipe

Make & Freeze Gravy White Gravy & Red Gravy Recipe

  • PREP TIME
    20
  • COOK TIME
    30
  • SERVING
    4

This recipe provides a base for two delicious gravies, perfect for topping dishes throughout Ramadan. Choose between a creamy white gravy or a vibrant red gravy, both bursting with flavor and ideal for freezing ahead of time for easy meal prep during the holy month.

 Ingredients

Ingredients for Red Gravy
Ingredients for White Gravy
Ingredients for Aloo Matar with Red Gravy
Ingredients for Kofta with White Gravy

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a pot heat oil and add onion paste. Cook for 2-3 mins. Add ginger garlic paste and mix it well.

2 .
Add tomato paste, coriander powder, red chili powder, turmeric powder, cumin powder, salt and cook for 2-3 mins.Add yogurt and cook until oil separates. Let it cool at room temperature now.

3 .
Transfer the gravy to a cupcake baking tray. Freeze it overnight.

4 .
Now transfer these cubes to an airtight bag and they can be frozen for up to 1 month.

5 .
In a pot heat oil and add onion paste. Cook for 2-3 mins. Add ginger garlic paste and cook for 2-3 mins.

6 .
Add yogurt, black pepper powder, white pepper powder, salt and cook until oil separates. Let it cool at room temperature.

7 .
Transfer the gravy to a cupcake baking tray. Freeze it overnight.

8 .
Now transfer these cubes to an airtight bag and they can be frozen for up to 1 month.

9 .
In a pot heat oil and add peas and potatoes. Cook for 2-3 mins over high flame.

10 .
Add red gravy cubes and mix them well. Add hot water and cook for 2-3 mins.

11 .
Now cover and cook until veggies are fully done. Last add dried fenugreek and garam masala powder. Mix it well and your Aloo Matar with Red Gravy cubes are ready.

12 .
In a pot heat oil and add frozen kofta. Cook for 1-2 mins.

13 .
Now add 3-4 white gravy cubes and mix them well. Add hot water, cream and cook for 2-3 mins.

14 .
Your White Kofta Gravy is ready.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ریڈ گریوی بنانے کے لئے ایک برتن میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز کا پیسٹ ڈال کر دو سے تین منٹ تک پکائیں پھر اس میں ادرک لہسن کا پیسٹ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔

2 .
اب ٹماٹر کا پیسٹ، دھنیا پاؤڈر، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر، زیرہ پاؤڈراورنمک ڈال کر دو سے تین منٹ تک پکائیں پھراس میں دہی ڈال کر کھانے کاتیل الگ ہونے تک پکاکر اسے کمرے کے درجہ حرارت پر ٹھنڈا ہونے دیں۔

3 .
پھراس گریوی کو کپ کیک والے بیکنگ ٹرے میں ڈال کر فریز کر لیں۔

4 .
ان کیوبز کو ایک ایئر ٹائٹ بیگ میں ڈال کرکے ایک ماہ تک کے لئے فریز بھی کیا جا سکتا ہے۔

5 .
وائٹ گریوی بنانے کے لئے ایک برتن میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز کا پیسٹ ڈال کر دو سے تین منٹ تک پکائیں پھر ادرک لہسن کا پیسٹ ڈال کرمزید دو سے تین منٹ تک پکائیں۔

6 .
اب اس میں دہی، کالی مرچ پاؤڈر، سفید مرچ پاؤڈر، نمک ڈال کرکھانے کاتیل الگ ہونے تک پکائیں پھراسے کمرے کے درجہ حرارت پر ٹھنڈا ہونے دیں۔

7 .
پھراس گریوی کو کپ کیک والے بیکنگ ٹرے میں ڈال کر فریز کر لیں۔

8 .
اب ان کیوبز کو ایک ایئر ٹائٹ بیگ میں ڈال کرکے ایک ماہ تک کے لئے فریز بھی کیا جا سکتا ہے۔

9 .
آلومٹر بنانے کے لئے ایک برتن میں کھانے کا تیل گرم کرکر کے اس میں آلو مٹر ڈال کر تیز آنچ پردو سے تینمنٹ تک پکائیں۔

10 .
اب ریڈ گریوی کیوبز ڈال کر اچھی طرح مکس کرکے گرم پانی ڈال کر دو سے تین منٹ تک پکائیں۔

11 .
پھراسے ڈھانپ کر سبزیوں کو پوری طرح پکنے تک پکائیں پھر آخر میں اس میں خشک میتھی اور گرممصالحہ پاؤڈر ڈال کر اسے اچھی طرح مکس کرلیں۔آلومٹر ریڈ گریوی تیار ہے۔

12 .
وائٹ گریوی بنانے کے لئے ایک برتن میں کھانے کاتیل گرم کرکے اس میں فروزن کوفتے ڈال کر ایک سے دومنٹ تک پکائیں۔

13 .
اب اس میں تین سے چار وائٹ گریوی کیوبز ڈال کر اچھی طرح مکس کریں پھراس میں گرم پانی اور کریم ڈال کر دو سے تینمنٹ تک پکائیں۔

14 .
وائٹ کوفتہ گریوی تیار ہے۔

Recipe Tips