Recipes

More

Lahori Chikar Cholay Recipe

Lahori Chikar Cholay Recipe

  • PREP TIME
    15
  • COOK TIME
    50
  • SERVING
    5

Delight in the Irresistible Lahori Chikar Cholay Recipe, Crafted Perfectly at Home! Experience the Authentic Tastes and Aromas of this Classic Dish. Step-by-Step Guide for Making Chikar Cholay and Savor the Flavors of Lahore. Prepare a Flavorful Feast Today with Our Foolproof Recipe!

 Ingredients

Ingredients for Boiled Chanay:
Ingredients for Potato Chickpeas Paste:

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a pot heat water and bring it to a boil. Add white chickpeas, salt and boil for 30-35 mins or until chickpeas are 80% done. Reserve the stock for later use.

2 .
In a glass jar add boiled potato, boiled chickpeas, water and blend it well into paste. Set aside.

3 .
In a pot heat oil and add ginger garlic paste. Cook for 30 seconds.

4 .
Add onion paste and cook for 2-3 mins. Add salt, red chili powder, turmeric powder, black pepper powder and mix it well. Add 1/4 cup of water and mix it again.

5 .
Add potato chickpeas paste and mix it well. Add 1/2 cup of water and cook for 2 mins.

6 .
Now add coriander powder, garam masala powder, cumin powder, black cardamom, cinnamon sticks and cook for 1-2 mins. Now add boiled white chickpeas, yogurt and mix it well.

7 .
Add White chickpeas stock and cover and cook for 15-20 mins or until chickpeas are fully done.

8 .
Now dish it out, garnish with onion rings, green chilies and serve with naan. Your Chikar Cholay are ready.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ابلے ہوئے چنے بنانے کے لئے ایک برتن میں پانی ابال لیں اور اس میں سفید چنے اور نمک ڈال کرتیس سے پینتس منٹ تک ابالیں یا جب تک چنے اسی فیصدپک نہ جائیں پھر اس کی یخنی کو بعد میں استعمال کے لیے محفوظ کرلیں۔

2 .
آلو چنے کا پیسٹ بنانے کے لئے بلینڈر میں ابلے ہوئے آلو، ابلے ہوئے چنے،اورپانی ڈال کر پیسٹ بنا لیں اور ایک سائیڈپر رکھ دیں۔

3 .
چکرچھولے بنانے کے لئے ایک برتن میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں ادرک لہسن کا پیسٹ ڈال کرتیس سیکنڈ تک پکائیں۔

4 .
اب اس میں پیاز کا پیسٹ شاڈال کر دو سے تیں منٹ تک پکائیں۔ پھر اس میں نمک، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر، کالی مرچ پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور ایک چوتھائی کپ پانی ڈال کر دوبارہ مکس کریں۔

5 .
پھر اس میں آلو چنے کا پیسٹ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور آدھا کپ پانی ڈال کر دو منٹ تک پکائیں۔

6 .
اب اس میں دھنیا پاؤڈر، گرم مصالحہ پاؤڈر، زیرہ پاؤڈر، کالی الائچی، دار چینی سٹکس ڈال کر ایک سے دو منٹ تک پکائیں۔ پھر اس میں ابلے ہوئے سفید چنے اور دہی ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔

7 .
پھرسفید چنے کی یخنی ڈال کر ڈھکن سے ڈھک کر پندرہ سے بیس منٹ تک پکائیں یا جب تک چنے گل نہ جائیں۔

8 .
اب اسے ڈش میں نکال کر پیاز کےچھلے اور ہری مرچوں سے گارنش کریں اور نان کے ساتھ سرو کریں۔ چکر چھو لے تیار ہیں۔

Recipe Tips