Recipes

More

Chanay Ki Daal Ka Halwa Recipe

Chanay Ki Daal Ka Halwa Recipe

Research Content

Indeed a wonderful dessert, Chanay Ki Daal Ka Halwa. Make, eat and share your feedback.

Ingredients:
Split Chickpeas 2 Cups
Milk 3 Cups
Ghee 1 Cup
Condensed Milk 1 Cup
Almond 2 Tbsp
Pistachio 2 Tbsp
Crushed Coconut 2 Tbsp
Yellow Food Color 1 Tsp
Cardamom Powder 1 Tsp

Directions:
1- Add milk in a pan and soaked split chickpeas. Bring it to boil and cover the lid. Cook it until the split chickpeas gets tender. Set it aside and let it cool. The split chickpeas paste is ready.
2- In another pan, add ghee and wait until the oil separates. Add the split chickpeas paste that was made earlier. Stir and cook the paste in the oil for 20-25 minutes. Later, add condensed milk to the concoction. Stir and cook for another 15-20 minutes. Do add a cup of milk in the mixture during the stir.
3- Add yellow food color and stir for few moments until the color changes.
4- Pour cardamom powder, almonds, pistachio and crushed coconut in the mixture and stir and cook until the mixture do not stick to the sides of the pan.
5- Spoon the mixture from pan into a well-rounded dish. Shape the mixture to the dish by pressing the mixture with the help of a spoon or spatula.
6- Garnish the mixture with almonds and pistachio.
7- Put the dish into the refrigerator for 2-3 hours.
8- Cut into any shapes you like and serve it well.

اجزاء:
چنے کی دال( بھیگی ہوئی ) 2 کپ
دودھ 3کپ
گھی 1کپ
کنڈینسڈملک 1کپ
بادام 2کھانے کے چمچ
پستہ 2کھانے کے چمچ
کھوپرا 2کھانے کے چمچ
زردہ رنگ 1چائے کا چمچ
الائچی 1چائے کا چمچ

ترکیب:
ایک برتن میں دودھ اور چنے کی بھیگی ہوئی دال ڈال کر گلنے تک پکائیں اور ڈھکن سے ڈھانپ دیں۔
اب اس دال کو چوپر میں ڈال کر اچھی طرح باریک کرلیں ۔
اب ایک برتن میں گھی ڈال کر گرم کریں اور اس میں پسا ہوا دال کا مکسچر ڈال کر20-25 دیرمنٹ پکائیں۔
پھر اس میں کنڈینسڈ ملک ڈال کر15-20 منٹ پکائیں۔
پھر اس میں زردہ رنگ ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں ۔
اب اس میں الائچی پاؤڈر، بادام، پستہ اور کھوپرا ڈال کر گھی نکلنے تک پکالیں۔
اب ایک برتن میں بٹر پیپر رکھ کے آئل سے گریس کر لیں اور اس میں پکا ہوا دال کا حلوہ ڈال کر برابر کرلیں۔
پستہ بادام کی گارنش کرکے 2-3گھنٹے کے لئے فریج میں رکھ دیں۔

Recipe Tips