Now you can make Samosa Patti and Roll Patti at home. No need to worry, try making these Homemade Samosa Patti and Roll Patti yourself and store for months. Enjoy your Ramadan with healthy and clean homemade things. Save this Homemade Samosa Patti ...
Read More
Now you can make Samosa Patti and Roll Patti at home. No need to worry, try making these Homemade Samosa Patti and Roll Patti yourself and store for months. Enjoy your Ramadan with healthy and clean homemade things. Save this Homemade Samosa Patti Recipe and Roll Patti Recipe on your Ramadan Special Recipes list and share your eperience once you try this recipe. This is the easiest samosa patti banane ka tarika.
Less Content
  • Ingredients:
  • 2 cup All purpose flour
  • 1 tsp Salt
  • Water as required
  • Ghee as required
  • Maida for dusting
  • Directions:
  • In a bowl add maida and salt.
  • Gradually add water and knead a medium dough.
  • Rest it for 30 minutes.
  • Divide the dough into 8 to 10 equal portions.
  • Roll out the disc, apply some ghee and dust some flour.
  • Place another disc and repeat the process 3-4 times.
  • Roll out the bunch of discs.
  • Place and cook for 15 to 20 secs from both sides on a heated flat pan.
  • Separate each layer and gather again.
  • Cut the excess and make samosa or roll patti. v Use extra sheets to make papri.
  • Keep roll or samosa patti into zip lock bag and freeze for up to two months.

Preparation Time:

40-45 minutes

Cooking Time:

20-30 seconds

اجزاء:
میدہ 2کپ
نمک 1چائے کا چمچ
پانی حسبِ ضرورت
چیز حسبِ ضرورت
میدہ چھڑکنے کے لئے

ترکیب:
ایک باؤل میں میدہ،نمک ڈال کر تھوڑا تھوڑا کر کے پانی ڈالیں اور ڈو گوندھ کر تیس منٹ کے لئے سائیڈ پر رکھ دیں۔
اب ڈو کو آٹھ سے دس برابر حصوں میں کاٹ لیں۔
پھر ایک پیڑے کو بیل کر اس پر گھی،میدہ لگائیں پھر دوسری روٹی رکھ کر گھی، میدہ لگائیں اور اسی عمل کو تین سے چار بار دہرائیں۔
اب اس کو اچھی طرح بیل کر سائیڈیں کاٹ دیں اور دونوں سائیڈوں کو پندرہ سے بیس سیکنڈ کے لئے توے پر پکائیں۔
پھر اسے ایک پلیٹ میں رکھ کر پٹیوں کو الگ الگ کر کے ٹھنڈا کر لیں۔
باقی بچی ہوئی پٹی سے سموسہ اور رول پٹی بنا لیں۔
آپ بچی ہوئی پٹیوں کی پاپڑی بھی بنا سکتے ہیں۔
رول پٹی اور سموسہ پٹی کو زپ لاک میں بند کر کے دو ماہ تک فریج میں رکھ سکتے ہیں۔

تیاری کا وقت :

40-45 منٹ

پکانے کا وقت :

20-30 سیکنڈز

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *