Recipes

More

Gulab Jaman Recipe

Gulab Jaman Recipe

  • PREP TIME
    15
  • COOK TIME
    25
  • SERVING
    8

Research Content

Gulab Jamun Recipe, a mouth watering recipe you won't resist to try. Try out this heaven of sweetness Gulab Jamun recipe and have a better day.


 Ingredients

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl add khoya, flour, semolina, baking powder and cardamom powder. Mix all these ingredients well.

2 .
Shift the mixture onto the rolling mat and knead with your palm. Add lukewarm milk to knead smooth and soft dough if required.

3 .
Divide the dough into two halves and then further into ten equal and make small balls. Note: make sure there’s no crack on the surface of the balls or they’ll crack open while frying.

4 .
Heat oil in a pan, over medium flame. Add prepared dough balls and fry them over low to medium heat for 6 to 7 minutes or until light golden brown. Note: When oil is medium hot add a small ball of dough in hot oil and if it comes upward immediately without changing its color, oil is ready, if it turns brown immediately, ghee is too hot. And if it doesn’t come upward, oil is cold. Take out and transfer them over kitchen napkin and let cool for 5 minutes.

5 .
In a pan add sugar, water, cardamom and bring it to boil on high flame. Then turn low the flame and let it simmer for 10 to 15 minutes until sticky.

6 .
Add lemon juice, rose water and let it cook for 2 minutes then turn off the flame. Add fried balls into warm sugar syrup (not hot syrup) otherwise they’ll shrink.

7 .
Soak them for at least one hour. Serve hot or cold.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ایک باؤل میں کھویا، میدہ، سویاں، بیکنگ پاؤڈر اور الائچی پاؤڈر ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح مکس کریں۔

2 .
اب مکسچر کو رولنگ میٹ پر ڈال کر اچھے سے گوندھ لیں۔پھر اس میں دودھ ڈال کر نرم ڈو گوندھ لیں۔

3 .
اب ڈو کو دو برابر حصوں میں کاٹ کر دوبارہ دس دس حصوں میں کاٹ کر پیڑے بنا لیں۔نوٹ: تیار کئے ہوئے پیڑے صحیح گولائی میں ہوں، کسی قسم کاکریک ہونے کی صورت میں تلتے ہوئے پیڑے ٹوٹ سکتے ہیں۔ (اگر پیڑوں پر کریک آنے کی صورت میں ڈو کو مزید اچھے سے گوندھ لیں)۔

4 .
پھر ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے تیار کئے ہوئے پیڑے گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کر لیں۔نوٹ: (جب تیل ہلکا گرم ہوجائے تو اس میں ایک چھوٹاپیڑا ڈال کر دیکھیں اگر رنگ بدلے بغیر فوراََاوپر آجائے تو تیل تلنے کے لئے تیار ہے۔اگر پیڑا فوراََ براؤن ہوجائے تو اس کا مطلب تیل بہت گرم ہے اور اگر پیڑا اوپر نہ آئے تو اس کا مطلب تیل ٹھنڈا ہے)۔اب پیڑوں کو باہر نکا ل کر ٹشو میں رکھ دیں اور پانچ منٹ کے لئے ٹھنڈا ہونے دیں۔

5 .
پھر ایک پین میں چینی، پانی اور الائچی ڈال کر تیز آنچ پر ابلنے دیں۔اب چولہا ہلکا کر کے دس سے پندرہ منٹ کے لئے دم پر رکھ دیں۔

6 .
پھر لیموں کا رس اور گلاب کا عرق ڈال کر دو منٹ پکائیں اور چولہا بند کر دیں۔اب فرائی کئے ہوئے پیڑوں کوہلکے گرم سیرپ میں ڈال دیں اور ایک گھنٹے کے لئے بھگوئے رکھیں۔

7 .
مزیدار گلاب جامن تیار ہیں۔

Recipe Tips