Recipes

More

Achari Potli Samosa Recipe (Iftar Recipe)

Achari Potli Samosa Recipe (Iftar Recipe)

  • PREP TIME
    10
  • COOK TIME
    25
  • SERVING
    4

Delight yourself this Ramzan with this innovative Potli Samosa. Made with homemade Achari Masala, this recipe is a best option for your iftar menu. Try out this unique Potli Samosa Recipe and do share your feedback with us.

 Ingredients

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
Now in a bowl add flour, salt, ghee and mix well. Now add water and knead a soft dough. Cover it with cling film and rest for 15-20 minutes.

2 .
In a chopper add fennel seeds, cumin seeds, coriander seeds, red chili flakes, red chili powder, turmeric powder, salt, garam masala powder and chop well into fine powder.

3 .
Now in a bowl add prepared achari powder, fenugreek, nigella seeds and mix well. Your Achari Masala is ready, set aside.

4 .
In a bowl add boiled potatoes, coriander, green chilies, green onion, achari masala and mix well. Your potato mixture is ready, set aside.

5 .
On a mat place the prepared dough and cut it into 2 halves. Now take one half, make the ball shape, roll it down with the help of rolling pin into flat shape.

6 .
With the help of cutter, cut the round shapes on the dough and place the potato mixture in the middle.

7 .
Now with the help of hands, fold the edges give it a potli shape. Cut the strip of dough and wrap it around the samosa like a ribbon.

8 .
Heat oil in a pot and deep fry prepared samosa on low medium flame until light golden in color.

9 .
Your Achari Potli Samosa is ready to serve.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ڈو بنانے کے لئے ایک باؤل میں میدہ، نمک اور گھی ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔اب اس میں پانی ڈال کر نرم ڈو گوندھ لیں اور کلنگ فلم سے ڈھک کر پندرہ سے بیس منٹ رکھ دیں۔

2 .
اچاری مصالحہ بنانے کے لئے ایک چوپر میں سونف، ذیرہ، سوکھا دھنیا، کٹی لال مرچیں، لال مرچیں پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر، نمک اورگرم مصالحہ پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح چوپ کر لیں۔

3 .
اب ایک باؤل میں تیار کیا ہوا مصالحہ، خشک میتھی اور کلونجی ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔اچاری مصالحہ تیار ہے۔

4 .
پٹا ٹو مکسچر بنانے کے لئے ایک باؤل میں ابلے ہوئے ٹماٹر، دھنیا، سبز مرچیں، سبز پیاز اور اچاری مصالحہ ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔

5 .
اسمبلنگ کے لئے ایک میٹ پر تیار کی ہوئی ٖڈو رکھیں اور دو حصوں میں کاٹ لیں۔اب ایک حصہ لے کر پیڑا بنائیں اور بیلنے سے بیل دیں۔

6 .
اب کٹر کی مدد سے ڈو کو گول شکلوں میں کاٹ لیں اور ان کے درمیان مکسچر رکھیں۔

7 .
پھر ہاتھوں کی مدد سے اس کے کناروں کو فولڈ کریں اور پوٹلی کی شکل بنا لیں۔ اب ڈو کو لمبی سٹرپس میں کاٹ کر سموسے کی سائیڈوں پر رِبن کی شکل میں لگائیں۔

8 .
اب ایک برتن میں کھانے کا تیل گرم کرکے سموسوں کو ہلکی آنچ پر لائٹ گولڈن براؤ ن ہونے تک فرائی کر لیں۔

9 .
مزیدار اچاری پوٹلی سموسہ تیار ہے۔

Recipe Tips