Recipes

More

Dum Biryani Recipe

Dum Biryani Recipe

  • PREP TIME
    15
  • COOK TIME
    60
  • SERVING
    4

Embark on a culinary journey to Lahore with our guide to Dum Biryani, a flavorful Pakistani rice dish layered with meat, vegetables, and fragrant spices. Explore its history, variations, and tips for making the perfect Dum Biryani at home.

 Ingredients

Ingredients for Chicken Marination
Ingredients for Boiled Rice
Ingredients for Assembling

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl add chicken, NESTLÉ MILKPAK Yogurt, fried onion, ginger garlic paste, saffron water, cumin seeds, red chili powder, turmeric powder, salt, coriander powder, black pepper powder, garam masala powder, lemon juice, green coriander, oil and mix it well. Marinate for 3-4 hours. Set aside.

2 .
In a pot heat water and add salt, cumin seeds, black cardamom, star anise, cloves, green cardamom and bring it to a boil.

3 .
Now add boiled rice and boil until 50% done. Strain and set aside.

4 .
In a pot add a layer of marinated chicken and add water. Mix it well.

5 .
Then add a layer of boiled rice. Garnish it well lemon slices, green coriander, orange food color, kewra water and cover and cook over low flame for 40-45 mins or until chicken is fully done.

6 .
Your Dum Biryani is ready.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
چکن میرینیٹ کرنے کے لئے ایک باؤل میں چکن، نیسلے ملک پیک دہی، تلی ہوئی پیاز، ادرک لہسن کا پیسٹ، زعفران کا پانی، زیرہ، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر، نمک، دھنیا پاؤڈر، کالی مرچ پاؤڈر، گرم مصالحہ پاؤڈر، لیموں کا رس، ہرا دھنیااورکھانے کاتیل ڈال کرچھی طرح مکس کریں اور تین سے چارگھنٹے کے لئے میرینیٹ کریں۔

2 .
ابلے ہوئے چاول بنانے کے لئے ایک برتن میں پانی گرم کرکے اس میں نمک، زیرہ، کالی الائچی، ستارہ سونف، لونگ اورہری الائچی ڈال کر ابال لیں۔

3 .
پھراس میں چاول ڈال پچاس فیصد پکنے تک ابالیں اورچھان کر ایک طرف رکھ دیں۔

4 .
اسیمبلنگ کے لئے ایک برتن میں میرینیٹ کیے چکن کی ایک تہہ ڈال کر اس میں پانی ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔

5 .
پھراس میں ابلے ہوئے چاول کی ایک تہہ ڈال کر اس میں لیموں کے سلائیس، ہرا دھنیا، اورنج فوڈ کلراورکیوڑا کا پانی ڈال کراسے ڈھک کر ہلکی آنچ پر چالیس سے پیتالیس منٹیاں چکن پوری طرح پکنے تک پکائیں

6 .
دم بریانی تیار ہے۔

Recipe Tips