Recipes

More

Dhansak Recipe | Bakra Eid Special Recipe

Dhansak Recipe | Bakra Eid Special Recipe

  • PREP TIME
    10
  • COOK TIME
    60
  • SERVING
    6

Research Content

Dhansak: Dhansak Recipe, a delicious and popular Parsi Recipe. Try out this finger licking Dhansak Recipe this Bakra Eid and have a proper amazing meal. Don't forget to share your experience with us.


 Ingredients

Ingredients for dhansak masala:
Ingredients for dhansak:

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
Dry roast coriander seeds, black peppercorn, star anise cardamom, cloves, cumin seeds and fenugreek leaves (dried) in a pan.

2 .
Grind them in a grinder and add red chili flakes in it. Your dhansak masala is ready.

3 .
In a bowl of water sock split pigeon pea, red lentil, yellow lentil and split chickpeas for 4-5 hours.

4 .
In a large pot heat oil, add bay leaf, onion and cook until translucent. Then add ginger, garlic, tomato puree and cook for 2 to 3 minutes.

5 .
Add mutton and cook for 5 to 6 minutes. Now add green chilies, turmeric, red chili powder and mix it well. Add water as required and let mutton simmer on low flame for 40 to 50 minutes or until tender. When muton is tender remove it from pan and set aside.

6 .
Now add soaked lentils in the stock and mix well. Add pumpkin, potatoes, brinjals and salt and cook for 3 to 4 minutes. Then add water, cover the lid and let it cook for 10 to 15 minutes or until lentils and veggies gets tender on low flame.

7 .
Add fenugreek, mint leaves in the pan and mix it well. Cover lid and let it cook for 10 more minutes on medium flame.

8 .
Mash all the lentils and veggies, turn on the flame add dhansak masala in to the pot and stir well. Add cooked mutton in it, mix it well and cook for another 4 to 5 minutes.

9 .
Top it with melted butter and serve with boil rice and kachumar salad.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ایک پین میں ثابت دھنیا، ثابت کالی مر چ، بادیان، الائچی، لونگ، ذیرہ اور میتھی کے پتے ڈال کربھون لیں۔

2 .
اب ان تمام اجزاء کو اچھی طرح گرینڈ کر لیں اور اس میں کٹی لال مرچ ڈال دیں۔

3 .
ایک باؤل میں دال ماش، دال مسور، دال مونگ اور دال چنا ڈال کر پانی میں چار سے پانچ گھنٹے کے لئے بھگو کر رکھ دیں۔

4 .
ایک بڑ ے پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں لونگ اور پیاز ڈال کر بھون لیں۔اب اس میں ادرک لہسن پیسٹ اور پسے ہوئے ٹماٹر ڈال کر دو سے تین منٹ کے لئے پکائیں۔

5 .
پھر اس میں مٹن ڈال کر پانچ سے چھ منٹ کے لئے پکائیں۔اب اس میں سبز مرچیں، ہلدی اور لا ل مرچ پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔پھر اس میں حسبِ ضرورت پانی ڈال کر مٹن کو ہلکی آنچ پر چالیس سے پچاس منٹ تک دم پر رکھ دیں۔جب مٹن اچھی طرح گل جائے تو مٹن کو پین سے نکال کر سائیڈ پر رکھ دیں۔

6 .
اب اس یخنی میں بھگوئی ہوئی دالیں ڈالیں اور اچھی طرح مکس کرلیں۔پھر اس میں کدو، آلو، بینگن اور نمک ڈال کر تین سے چار منٹ کے لئے پکائیں۔اب اس میں پانی ڈال کر ڈھکن سے ڈھانپ دیں اور دس سے پندرہ منٹ کے لئے پکنے دیں یا دالیں اور سبزیاں گلنے تک پکائیں۔

7 .
پھر اس میں میتھی اور پودینے کے پتے ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔اب اسے ڈھکن سے ڈھانپ کر دس منٹ اور پکائیں۔

8 .
پھر چولہا بند کر کے تمام دالیں اور سبزیاں اچھی طرح میش کر لیں اور چولہا چلا کر اس میں دھن ساک مصالحہ ڈالیں اور مکس کریں۔اب اس میں پکا ہوا مٹن ڈال کر چار سے پانچ منٹ اور اچھی طرح پکائیں۔

9 .
پھر اس پر پگھلا ہوا مکھن ڈالیں اور ابلے ہوئے چاولوں کے ساتھ سرو کریں۔

Recipe Tips