Dahi chana chaat a deliciously spiced chaat which is everyone’s favorite. Loaded with tangy tamarind sauce, green chutney and chunky veggies makes it an irresistible combo. Top your regular chana chaat with Kurkure to add a burst of spice, flavor, crunch and chaska. Give t ...
Read More
Dahi chana chaat a deliciously spiced chaat which is everyone’s favorite. Loaded with tangy tamarind sauce, green chutney and chunky veggies makes it an irresistible combo. Top your regular chana chaat with Kurkure to add a burst of spice, flavor, crunch and chaska. Give this lip-smacking recipe a try and let us know how it turned out.
Less Content
  • Dahi Channa Chaat Recipe
  • Ingredients for chana chaat:
  • Oil 1 & 1/2 tbsp
  • Onion (chopped) 1 cup
  • Ginger garlic paste 1/2 tbsp
  • Green chilies (chopped) 1 tbsp
  • Salt to taste
  • Chaat masala 1 tbsp
  • Red chili sauce 2 tbsp
  • Sweet chili sauce 3 tbsp
  • Lemon juice 2 tbsp
  • Water as required
  • Chickpea (boiled) 1 cup
  • Curry masala 2 tbsp
  • Ingredients for tamarind date chutney:
  • Tamarind pulp 1 cup
  • Red chili flakes 1 tbsp
  • Brown sugar 1 ½ tbsp
  • Salt to taste
  • Cumin powder 1/2 tsp
  • Sugar 1 tbsp
  • Dates (deseed) 4-5
  • Water as required
  • Mint leaves (fresh) 1/4 cup
  • Ingredients for assembling:
  • Kurkure as topping
  • Potatoes (boiled & diced) as required
  • Onion (diced) as required
  • Tomatoes (chopped) as required
  • Chaat masala for sprinkle
  • Green sauce 2 tbsp
  • Yogurt 1/2 cup
  • Green chilies (chopped) for garnish
  • Chickpea (boiled) for garnish
  • Directions for chana chaat:
  • Heat oil in a pan, add onion and cook for 2 to 3 minutes until translucent.
  • Then add ginger garlic paste, green chilies, salt, chaat masala, red chili sauce, sweet chili sauce, lemon juice and mix it well.
  • Add water as required, boiled chickpea, curry masala and cook for 3 to 4 minutes.
  • Your chana chaat is ready. Set aside.
  • Directions for tamarind date chutney:
  • In a pan add tamarind pulp, chili flakes, brown sugar, salt, cumin powder and sugar.
  • Cook it for 2 to 3 minutes, then add dates and mix it well.
  • Add the mixture in blender, add mint leaves and blend until you get a smooth paste.
  • Your tamarind date chutney is ready. Set aside.
  • Assembling:
  • In a plate add prepared chana chaat, top it with onion, potatoes and tomatoes.
  • Sprinkle chaat masala, drizzle tamarind date chutney, green sauce and yogurt on top.
  • Garnish it with chickpeas, tomatoes and green chilies.
  • Lastly add Kurkure on top to add extra crunch in your chaat.
  • Tasty spicy chana chaat is ready to serve.
  • Preparation time: 15 minutes
  • Cooking time: 20-25 minutes
  • Serving: 2-3 persons

دہی چنا چاٹ ریسپی
چنا چاٹ بنانے کے اجزاء:
کھانے کا تیل 1اور آدھا کھانے کا چمچ
پیاز 1کپ
ادرک لہسن پیسٹ آدھا کھانے کا چمچ
سبز مرچیں 1کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
چاٹ مصالحہ 1کھانے کا چمچ
لال مرچ سوس 2کھانے کے چمچ
سویٹ چِلی سوس 3کھانے کے چمچ
لیمو ں کا رس 2کھانے کے چمچ
پانی حسبِ ضرورت
ابلے ہوئے چنے 1کپ
کڑی مصالحہ 2کھانے کے چمچ
چٹنی بنانے کے اجزاء:
املی کا گودا 1کپ
کٹی لال مرچ 1کھانے کا چمچ
براؤن شوگر 1اورآدھا کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
ذیرہ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
چینی 1کھانے کا چمچ
کھجوریں 4-5عدد
پانی حسبِ ضرورت
پودینے کے پتے 1چوتھائی کپ
اسمبلنگ کے اجزاء:
کُر کُرے ٹوپنگ کے لئے
آلو ابلے اور کٹے ہوئے حسبِ ضرورت
چاٹ مصال چھڑکنے کے لئے
سبز چٹنی 2کھانے کے چمچ
دہی آدھا کپ
سبز مرچیں گارنش کے لئے
ابلے ہوئے چنے گارنش کے لئے
چنا چاٹ بنانے کی ترکیب:
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں پیاز ٖڈالیں اور دو سے تین منٹ پکائیں۔
اب اس میں ادرک لہسن پیسٹ، سبز مرچیں، نمک، چاٹ مصالحہ، لا ل مرچ سوس اور لیموں کا رس ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔
پھر اس میں حسبِ ضرورت پانی، ابلے ہوئے چنے اور کڑی مصالحہ ڈال کر تین سے چار منٹ پکائیں، چنا چاٹ تیار ہے۔
چٹنی ترکیب:
ایک پین میں املی کا گودا، کٹی لال مرچ، براؤن شوگر، نمک، ذیرہ پاؤڈر اور چینی ڈال کردو سے تین منٹ پکائیں۔
اب اس میں کھجوریں ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
پھر اس مکسچر کو اور پودینے کے پتوں کو بلینڈر میں اچھی طرح بلینڈ کر لیں، چٹنی تیار ہے۔
اسمبلنگ:
ایک پلیٹ میں تیار کی ہوئی چنا چاٹ ڈالیں اور اس پر پیاز، آلو، ٹماٹر رکھیں۔
اب اس پر چاٹ مصالحہ چھڑک کر چٹنی ڈال دیں۔
پھر اس پر سبز چٹنی اور دہی ڈالیں۔
اب اس پر چنوں، ٹماٹروں اور سبز مرچوں سے گارنش کر دیں۔
پھر آخر میں اس پر کُرکُر ڈال دیں۔
مزیدار دہی چنا چاٹ تیار ہیں۔
تیاری کا وقت: 15منٹ
پکانے کا وقت: 20-25منٹ
افراد: 2-3

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *