Recipes

More

Chikar Chanay with Khattay Aloo Recipe

Chikar Chanay with Khattay Aloo Recipe

  • PREP TIME
    15
  • COOK TIME
    60
  • SERVING
    5

Supercharge your Sehri with this incredibly delicious and nutritious Chikar Cholay with Khatty Aloo recipe by SooperChef! Packed with protein and fiber, this Sehri  is perfect for fueling your body during Ramadan. Learn the secrets to perfectly cooked chikar cholay and the tangy twist of khatty aloo in this easy-to-follow recipe. 

 Ingredients

Ingredients for Boiled Chickpeas
Ingredients for Paste
Ingredients for Chikar Chanay
Ingredients for Khattay Aloo

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a pot heat water and bring it to a boil. Add soaked chickpeas and boil for 10-15 mins.

2 .
Add meetha soda and boil until chickpeas are 80% done. Reserve the stock for later use and set aside.

3 .
In a blender add boiled lentils, boiled chickpeas, and boiled potatoes and blend them well into a paste. Set aside.

4 .
In a pot heat oil and add onion. Cook until translucent. Add cinnamon stick, garam masala powder, cumin powder, coriander powder, black pepper powder, salt, red chili powder, and turmeric powder and cook for 2-3 mins.

5 .
Add prepared paste and mix it well. Add yogurt and cook until oil separates. Add boiled white chickpeas and mix it well again.

6 .
Add reserved stock and mix it well. Cover and cook for 20-30 mins. Set aside.

7 .
In a pan heat oil tamarind pulp, chaat masala, nigella seeds, cumin powder, salt, red chili flakes, sugar, lemon juice and cook for 3-4 mins.

8 .
Add boiled potatoes and cook for 5-10 mins.

9 .
Your Khattay Aloo are ready. Serve and enjoy.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ابلے ہوئے چنے بنانے کے لئے ایک برتن میں پانی گرم کرکے اسے ابال لیں پھر اس میں بھیگوئے ہوئے چنے ڈال کر دس سے پندرہ منٹ تک ابالیں۔

2 .
اب اس میں میٹھا سوڈا ڈال کر ان چنوں کواسی فیصد پکنے تک ہونے تک ابالیں اور اس کے اسٹاک کو بعد میں استعمال کے لیے محفوظ کرلیں۔

3 .
پیسٹ بنانے کے لئے ایک بلینڈر میں ابلی ہوئی دال، ابلے ہوئے چنے اوراابلے ہوئے آلو ڈال کر اچھی طرح بلینڈ کریں اور پیسٹ بنا لیں۔

4 .
چکر چنے بنانے کے لئی ایک برتن میں کھانے کاتیل گرم کرکے اس میں پیاز ڈال کر رنگ بدلنے تک پکائیں پھراس میں دار چینی سٹکس، گرم مصالحہ پاؤڈر، زیرہ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر، کالی مرچ پاؤڈر، نمک، لال مرچ پاؤڈراورہلدی پاؤڈر ڈال کردو سے تین منٹ تک پکائیں۔

5 .
اب اس میں تیار پیسٹ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں پھر اس میں دہی ڈال کر کھانے کا تیل الگ ہونے تک پکائیں اورابلے ہوئے سفید چنے ڈال کر دوبارہ اچھی طرح مکس کریں۔

6 .
پھرمحفوظ سٹاک ڈال کراسے اچھی طرح مکس کریں اوراسے ڈھکن سے ڈھانپ کربیس سے تیس منٹ تک پکائیں۔

7 .
کھٹے آلوبنانے کے لئے اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکیاس میں املی کا گودا، چاٹ مصالحہ کلونجی، زیرہ پاؤڈر، نمک، کُٹی لال مرچیں، چینی اورلیموں کا رس ڈال کر تین سے چار منٹ تک پکائیں۔

8 .
پھر اس میں ابلے ہوئے آلو ڈال کر دس سے پندرہ منٹ تک پکائیں۔کھٹے آلو تیار ہے

9 .
چکر چنے ودکھٹے آلو تیار ہیں۔

Recipe Tips