Recipes

More

Chicken Tikka Biryani Recipe by SooperChef

Chicken Tikka Biryani Recipe by SooperChef

  • PREP TIME
    15
  • COOK TIME
    40
  • SERVING
    5

Chicken Tikka Biryani is a perfect blend of Tikka and Biryani flavors in one bite. Spice up your dinner table with this vibrant Chicken Tikka Biryani and share your feedback with us.

 Ingredients

Ingredients for Chicken Tikka
Ingredients for Boiled Rice
Ingredients for Chicken Tikka Masala
Ingredients for Assembling

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl add chicken pieces, NESTLÉ MILKPAK Yogurt, tikka masala, lemon juice, orange food color, ginger garlic paste and marinate for half an hour.

2 .
In a pan heat oil, marinated chicken and cook for 4-5 mins.

3 .
Now cover and cook until it's fully done. Place heated coal in it. drizzle oil and smoke for 1-2 mins. set aside.

4 .
Add water, cumin seeds, salt, green cardamom, and star anise in a pot. When it starts boiling add soaked rice in it. Cook until 80% done. strain and set aside.

5 .
In a pan heat oil and add green cardamom, star anise, cinnamon sticks, black cardamom, cumin seeds and saute for a few seconds.

6 .
Add onion and cook for a minute. Add tomatoes, ginger garlic paste and cook for 4-5 mins. add red chili powder, tikka masala, coriander powder, salt and mix it well.

7 .
Add NESTLÉ MILKPAK Yogurt and cook for 2-3 mins.

8 .
Add cooked chicken tikka tikka and let it cook in masala for 2-3 mins. your chicken tikka masala is ready.

9 .
In a pot add a layer of chicken tikka masala, boiled rice, chicken tikka masala, boiled rice and garnish it with green coriander, lemon slices and drizzle orange food color at last.

10 .
Now cover and steam the biryani over low flame for 10-15 mins.

11 .
Your Chicken Tikka Biryani is ready to serve.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
چکن مرینیشن کے لئے ایک باؤل میں چکن پیس نیسلے ملک پیک دہی، تکہ مصالحہ، لیموں کا رس، اورنج فوڈ کلر، ادرک اور لہسن کا پیسٹ ڈال کر آدھے گھنٹے کے لیے میرینیٹ کریں۔

2 .
اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کریں اورمیرینیٹ کیا ہواچکن اور چار سے پانچ منٹ تک پکائیں۔

3 .
پھر اسے ڈھک کر پکائیں جب تک اچھی طرح پک نہ جائے اب اس میں گرم کوئلہ رکھیں اور کھانے کا تیل ڈال کر ایک سے دو منٹ تک دھواں دیں۔

4 .
ابلے ہوئے چاول بنانے کے لئے ایک برتن میں پانی، زیرہ، نمک، ہری الائچی اوربادیان کا پھول ڈالیں اور جب یہ ابلنے لگے تو اس میں بھیگوئے ہوئے چاول ڈال کراسی فیصد تک پک جانے تک پکائیں۔

5 .
چکن تکہ مصالحہ بنانے کے لئے ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کریں اور الائچی، بادیان کا پھول، دار چینی سٹکس، کالی الائچی اورزیرہ ڈال کر چند سیکنڈ کے لیے بھونیں۔

6 .
پھرپیاز ڈال کر ایک منٹ تک پکائیں اب ٹماٹر، ادرک اور لہسن کا پیسٹ ڈال کرچار سے پانچ منٹ تک پکائیں پھرلال مرچ پاؤڈر، تکہ مصالحہ، دھنیا پاؤڈراور نمک ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔

7 .
اب اس میں نیسلے ملک پیک دہی ڈال کردو سے تین منٹ تک پکائیں۔

8 .
پھرپکا ہوا چکن تکہ ڈال کر اسے مصالحے میں ڈال کر دو سے تین منٹ تک پکنے دیں۔

9 .
اسیمبلنگ کے لئے ایک برتن میں چکن تکہ مصالحہ، اُبلے ہوئے چاول پھر چکن تکہ مصالحہ پھراُبلے ہوئے چاول کی تہہ ڈالیں اور آخر میں اسے ہرا دھنیا، لیموں کے ٹکڑے اور اور نارنج فوڈ کلر سے گارنش کریں۔

10 .
پھربریانی کو ڈھک کر ہلکی آنچ پر دس سے مندرہ منٹ تک دم دیں۔

11 .
چکن تکہ مصالحہ بریانی تیار ہے۔

Recipe Tips