Chana Daal Recipe for Desi Food lover. Try this Chana Daal Recipe with Paratha to enhance your love for Pakistani Food. ...
Read More
Chana Daal Recipe for Desi Food lover. Try this Chana Daal Recipe with Paratha to enhance your love for Pakistani Food.
Less Content
  • Ingredients:
  • 1 & 1/2 cup Split Chickpeas (Boild & Soaked)
  • 2-3 tbsp oil
  • 1 large Onion
  • 1 tsp Whole spices
  • 1 tbsp ginger garlic paste
  • 2 large tomato
  • 3-4 green chilies
  • 1-2 tsp red chili powder
  • 1/2 tsp Turmeric
  • 1 tsp coriander powder
  • Salt to taste
  • Water as required
  • 1/2 tsp Garam masala
  • Tarka ingredients:
  • 1/4 cup Oil
  • 1 tsp Cumin
  • 6-8 Curry leaves
  • 1/4 tsp Mustard seeds
  • Directions:
  • In a pan heat oil, add whole spices, ginger garlic paste and saute for a minute.
  • Add onion, green chilies and cook for 2-3 minutes on high flame.
  • Add tomatoes, cook for 2 minutes.
  • Add salt, turmeric, red chili, coriander powder and cook for 2 minutes. Add water to mix it well.
  • Add boiled Split chickpea and cook for 3-4 minutes. Add water and cover the lid, let it cook for 6-8 minutes on medium flame.
  • Turn off the flame.
  • Add garam masla and cover with the lid.
  • In a pan heat oil, add cumin, curry leaves, mustard leaves and pour it over the cooked Daal.

Preparation Time:

10 minutes

Cooking Time:

30-35 minutes

Serve:

5-6 persons

اجزاء:
ابلی ہوئی دال چنا 1اور آدھا کپ
کھانے کا تیل 2-3کھانے کے چمچ
پیاز 1عدد
ثابت مصالحے 1چائے کا چمچ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
ٹماٹر 2عدد
ہری مرچیں 3-4عدد
ہلدی آدھا چائے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 1چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
پانی حسبِ ضرورت
گرم مصالحہ آدھا چائے کا چمچ
ترکہ اجزاء:
کھانے کا تیل 1چوتھائی کپ
کڑی پتا 6-8عدد
سرسوں کے بیج 1چوتھائی چائے کا چمچ

ترکیب:
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کریں اس میں ثابت مصالحے اور ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر ایک منٹ کے لئے بھون لیں۔
اب پیاز اور ہری مرچیں ڈال کر 2-3منٹ کے لئے تیز آنچ پر پکائیں۔
پھر اس میں ٹماٹر ڈال کر 2منٹ کے لئے پکائیں۔
اب نمک، ہلدی ، لال مرچ، دھنیا پاؤڈر اور پانی ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور دو منٹ پکائیں۔
پھر ابلی ہوئی دال چنا ڈال کر 3-4منٹ پکا ئیں۔
ا ب پانی ڈال کر ڈھکن سے ڈھانپ کر رکھ دیں اور 06-08منٹ درمیانی آنچ پر پکنے دیں۔
پھر چولہا بند کر کے گرم مصالحہ ڈالیں اور ڈھکن سے ڈھانپ دیں۔
اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں ذیرہ ،کڑی پتا اور سرسوں کے بیج ڈال کر پکی ہوئی دال پر ڈال دیں۔

تیاری کا وقت :

10 منٹ

پکانے کا وقت :

30-35 منٹ

افراد :

افراد 5-6

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *