Chana Biryani Recipe

  • VIEWS
    168

Research Content

Chana biryani recipe is a must try if you are looking for something new in your biryani. Amazing in flavor that you will ditch regular chicken biryani. Give this chana biryani recipe a try and share your feedback with us.

Chana Biryani
Ingredients for chickpea masala:
Chickpea white 1 cup
Salt to taste
Oil 1/2 cup
Onion (sliced) 1/2 cup
Tomato puree 1 cup
Yogurt 1/4 cup
Ginger garlic paste 1 tbsp
Bay leaves 2
Red chili powder 1 tbsp
Red chili flakes 1 tsp
Coriander powder 1/2 tbsp
Turmeric powder 1/4 tsp
Cumin seeds 1 tsp
Onion paste 1 cup
Tamarind 1/4 cup
Dry plums 5-6
Ingredients for boiling rice:
Rice (soaked) 2 cups
Salt to taste
Cumin seeds 1 tsp
Cinnamon sticks 2
Black peppercorn 7-8
Black cardamoms 3
Star anise 2
Ingredients for layering:
Fried onion as required
Mint leaves as required
Coriander leaves as required
Lemon slices as required
Yellow food color 1 pinch
Directions for chickpea boiling:
In a bowl add chickpea, water and soak it for overnight.
Simmer water in a pan, add 1 tablespoon salt, soaked chickpea and boil until chickpeas are fully tender. Set aside. Directions for chickpea masala:
In a bowl add tamarind, water and soak it for 5 to 10 minutes.
Then deseed the soaked tamarind and separate the pulp for later use.
Heat oil in a pan, add sliced onion and fry until golden brown. Then take out fried onion from pan.
Add fried onion in a blender, add yogurt and blend until you get a smooth paste.
In the same oil add ginger garlic paste and sauté it for a minute.
Then add tomato puree, onion paste, salt, red chili flakes, red chili powder, coriander powder, cumin seeds, turmeric and bay leaves.
Mix all these ingredients well and cook for 4 to 5 minutes on medium low flame.
Then add tamarind pulp, dry plums and cook for one more minute.
Lastly add boiled chickpeas and cook until oil appears.
Directions for rice boiling:
In a pan simmer water; add salt, cumin seeds, cinnamon sticks, black cardamoms, black peppercorn and star anise. Lastly add soaked rice in it and boil until rice is 80% cooked. Strain and set aside.
Directions for layering:
Grease a pot with oil, add boiled rice, top it with chickpea masala and sprinkle fried onion, coriander leaves, mint leaves and lemon slices on top.
Repeat the same layering process and lastly drizzle food color (mixed in water), green chilies on oil on top. Cover and cook on low flame for 15 minute. Your tasty chana biryani is ready to serve.
Preparation time: 15 minutes
Cooking time: 45 minutes
Serving: 3-4

چنا بریانی ریسپی
چنا مصالحہ بنانے کے اجزاء:
سفید چنے 1کپ
نمک حسبِ ذائقہ
کھانے کا تیل آدھا کپ
پیاز آدھا کپ
پسے ہوئے ٹماٹر 1کپ
دہی 1چوتھائی کپ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
کڑی پتا 2عدد
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
کٹی لال مرچیں 1چائے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر آدھا کھانے کا چمچ
ہلدی پاؤڈر 1چوتھائی چائے کا چمچ
ذیرہ 1چائے کا چمچ
پیاز پیسٹ 1کپ
املی 1چوتھائی کپ
خشک آلو بخارا 5-6عدد
چاول ابالنے کے اجزاء:
بھگوئے ہوئے چاول 2کپ
نمک حسبِ ذائقہ
ذیرہ 1چائے کا چمچ
دارچینی 2عدد
ثابت کالی مرچ 7-8عدد
کالی الائچی 3عدد
بادیان 2عدد
لئیرنگ کے اجزاء:
تلا ہوا پیاز حسبِ ضرورت
پودینہ کے پتے حسبِ ضرورت
دھنیے کے پتے حسبِ ضرورت
لیمن سلائس حسبِ ضرورت
پیلا کھانے کا رنگ 1چٹکی
چنے ابالنے کی ترکیب:
ایک باؤل میں چنے اور پانی ڈال کر رات بھر بھگو کر رکھیں۔
اب ایک برتن میں پانی ابلنے دیں اور اس میں ایک کھانے کا چمچ نمک اور بھگوئے ہوئے چنے ڈال کر اچھی طرح گلنے تک ابلنے دیں۔
چنا مصالحہ ترکیب:
ایک باؤل میں املی اور پانی ڈال کر بھگو کر رکھ دیں۔
اب بھگوئی ہوئی املی سے گھٹلی نکال کر گودا سائیڈ پر رکھ دیں۔
پھر ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں سلائس کیا ہوا پیاز ڈال کر گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کر لیں۔
اب ایک بلینڈر میں فرائی کیا ہوا پیاز اور دہی ڈال کر اچھی طرح بلینڈ کر لیں۔
پھر اسی آئل میں ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر ایک منٹ بھون لیں۔
اب اس میں پسے ہوئے ٹماٹر، پیاز پیسٹ، نمک، کٹی لال مرچیں، لال مر چ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر، ذیرہ،ہلدی اور کڑی پتا ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح مکس کرلیں اور چار سے پانچ منٹ درمیانی ہلکی آنچ پر پکا لیں۔
پھر اس میں املی کا گودا اور خشک آلو بخارا ڈال کر ایک منٹ اور پکائیں۔
اب اس میں ابلے ہوئے چنے ڈال کر آئل اوپر آنے تک پکائیں۔
چاول ابالنے کی ترکیب:
ایک برتن میں پانی، نمک، ذیرہ، دارچینی، کالی الائچی، ثابت کالی مرچ،بادیان اور چاول ڈال کراسی فیصد پکنے تک پکائیں۔
لئیرنگ ترکیب:
ایک برتن کو آئل سے گریس کرکے اس میں ابلے ہوئے چاول، چنا مصالحہ ڈا ل کر، تلے ہوئے پیاز، دھنیے کے پتے، پودینے کے پتے اور لیموں سلائس ڈال کر چھڑک دیں۔
اب اسی طرح کی ایک اور تہہ گاکر اس پر کھانے کا رنگ، سبز مرچیں اور آئل ڈال دیں۔
پھر ڈھکن سے ڈھک کر ہلکی آنچ پر پندرہ منٹ پکائیں، مزیدار چنا بریانی ریسپی تیار ہے۔
تیاری کا وقت: 15منٹ
پکانے کا وقت: 45منٹ
افراد: 3-4

LEAVE A REVIEW


 Your Comment has been sent successfully. Thank you!   Refresh
Error: Please try again