Simple ingredients and perfect taste, Brain Masala. Try this Eid ul Azha. ...
Read More
Simple ingredients and perfect taste, Brain Masala. Try this Eid ul Azha.
Less Content
  • Brain Masala
  • Brain boiling:
  • Water as needed
  • 3-4 Garlic cloves
  • 4-5 Black pepper
  • Turmeric a pinch
  • Masala ingredients:
  • 3-4 tbsp Oil
  • 1 medium Onion (finely chopped)
  • 1 tbsp Ginger garlic paste
  • 1 large Tomato (chopped)
  • 1 tsp Red chili flakes
  • Salt as per taste
  • ¼ tsp Turmeric
  • 1 tsp Coriander powder
  • ½ tsp Garam masala
  • 3-4 tbsp Yogurt
  • 2-3 Green chilies
  • Coriander leaves
  • Ginger to garnish
  • Direction:
  • Add water in a pan, add turmeric, garlic cloves and black pepper, let it boil for 5-6 minutes.
  • Skin the foam.
  • Take out the boiled brain and clean it properly.
  • Masala Preparation:
  • Heat oil in a pan, add onion, saute it for 2 minutes. Add ginger garlic paste and cook for 2 minutes.
  • Add tomatoes and cook until tomatoes get softer. Add all spices, mix well. Add water and cook for 2 minutes.
  • Add yogurt & mix it well, cook for 2 minutes.
  • Add brain and mix well with the masala.
  • Now add garam masala, green chilies and mix well.
  • Add oil about 1-2 tbsp at the end and mix well.
  • Sprinkle chopped coriander and thinly sliced ginger.
  • Serve with Naan or Khameeri Roti.

Cooking Time:

40 Minutes

Serve:

2-3

مغز ابالنے کے اجزاء:
بکرے کا مغز 3عدد
لہسن کی جویں 3-4
ثابت کالی مرچ 4-5
ہلدی 1 چٹکی
گریوی بنانے کے اجزاء:
کھانے کا تیل 3-4کھانے کے چمچ
پیاز (چوپ) آدھا کپ
ادرک لہسن کا پیسٹ 1کھانے کا چمچ
ٹماٹر (چوپ) آدھا کپ
لال مرچ (کٹی ہوی) 1چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
ہلدی 1چوتھائی چائے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 1چائے کا چمچ
گرم مصالحہ آدھا چائے کا چمچ
دہی 3-4کھانے کے چمچ
سبز مرچ 2-3عدد
ادرک اور دھنیا گارنش

ترکیب:
ایک برتن میں مغز ابالنے کے لئے پانی گرم کریں ، اس میں ہلدی، لہسن کی جویں ، کالی مرچ اور بکرے کا مغزڈال کر ابال لیں ۔
مغز کو ابالتے ہوئے پانی کے اوپر آنے والی جھاگ کو اتارتے رہیں ۔
ابلے ہوئے مغز کو پانی سے نکال کر اچھی طرح صاف کر لیں ۔
مصالحے کی تیاری :
ایک برتن میں کھانے کا تیل گرم کر کے پیاز ، ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر 2منٹ کے لئے پکا لیں ۔
اب اس میں ٹماٹر ڈال کر ٹماٹر نرم ہونے تک پکا لیں ۔
پھر اس میں تمام مصالحے ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں ۔
اور اس میں پانی ڈال کر 2منٹ کے لئے پکائیں ۔
اب اس میں دہی ڈال کر اچھی طرح مکس کر یں اور ابلا ہوا مغز ڈال کر 3-4منٹ تک پکائیں ۔
پھر اس میں گرم مصالحہ ،سبز مرچ 1سے2کھانے کے چمچ کھانے کا تیل ڈال کر بھون لیں ۔
ادرک اور دھنیے کی گارنش کر کے نان یا خمیری روٹی کے ساتھ سرو کردیں۔

پکانے کا وقت :

40 Minutes

افراد :

2-3

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *