Achar Gosht Recipe, excitement and anticipation of flavors in the first bite. Finger licking Mutton Achari Gosht Recipe is a must try. Make it, enjoy it and share your experience with us. ...
Read More
Achar Gosht Recipe, excitement and anticipation of flavors in the first bite. Finger licking Mutton Achari Gosht Recipe is a must try. Make it, enjoy it and share your experience with us.
Less Content
  • Ingredients for achar gosht masala:
  • 1 tbsp Coriander seeds (crushed)
  • 1 tsp Fennel seeds
  • 1 tsp Cumin powder
  • 1/2 tsp Mustard seeds
  • 1/4 tsp Fenugreek seeds
  • 1/2 Nigella seeds
  • Ingredients for achar gosht:
  • 1 kg Mutton
  • 1/2 cup Oil
  • 1 cup Onion (chopped)
  • 1 cup Tomatoes (chopped)
  • 1 tsp Red chili powder
  • 1 & 1/2 tsp Red chili flakes
  • Salt to taste
  • 1 tbsp Ginger garlic paste
  • 1 tsp Turmeric
  • 1 cup Yogurt
  • 2 tbsp Lemon juice
  • 1/2 tsp Achar masala
  • 2 tbsp Pickle
  • 1 tsp Garam masala
  • 1-2 Cinnamon sticks
  • 5-6 Cloves
  • 5-6 Green chilies
  • Directions for achar gosht masala:
  • In a bowl add coriander seeds, fennel seeds, cumin powder, mustard seeds, fenugreek seeds and nigella seeds.
  • Mix it well and achar gosht masala is ready to use.
  • Directions for achar gosht:
  • Mix lemon juice in achar gosht masala and stuff it in green chilies.
  • In a pot boil water, add mutton, cinnamon sticks, cloves and let it cook until meat is 80% cooked and little stock left. Remove the skim.
  • In a pan heat oil, add onion and cook until translucent. Then add tomatoes, ginger garlic paste and cook it a bit.
  • Add red chili flakes, chili powder, salt, turmeric and cook.
  • Then add mutton, stock, leave it for a while then add achar gosht masala and cook for 4 to 5 minutes on medium flame.
  • Add yogurt, cook it on medium low flame for 4 to 5 minutes.
  • Add pickle, garam masala, stuffed green chilies in dish and let it cook for 4 to 5 minutes.
  • Garnish with coriander leaves and serve hot.

Preparation Time:

20 minutes

Cooking Time:

60 minutes

Serve:

3-4 persons

اچار گوشت مسالحہ اجزاء:
ثابت دھنیا 1کھانے کا چمچ
سونف 1چائے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
مسٹرڈ ساس آدھا چائے کا چمچ
رائی دانہ آدھا چائے کا چمچ
میتھی 1چوتھائی چائے کا چمچ
کلونجی آدھ چائے کا چمچ
اچار گوشت اجزاء:
مٹن 1کلو
کھانے کا تیل آدھا کپ
پیاز 1کپ
ٹماٹر 1کپ
لا ل مرچ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
کٹی لال مرچ 1اور آدھا چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
ہلدی 1چائے کا چمچ
دہی 1کپ
لیموں کا رس 2کھانے کے چمچ
اچار مصالحہ آدھا چائے کا چمچ
اچار 2کھانے کے چمچ
گرم صالحہ 1چائے کا چمچ
دار چینی 1-2عدد
لونگ 5-6عدد
سبز مرچیں 5-6عدد

اچار گوشت مصالحہ ترکیب:
ایک باؤل میں ثابت دھنیا، سونف، ذیرہ پاؤڈر، رائی دانہ، میتھی اور کلونجی ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور اچار گوشت مصالحہ تیار ہے۔
اچار گوشت ترکیب:
لیموں کے رس کو اچار گوشت مصالحہ میں مکس کریں اور سبز مرچوں میں بھر دیں۔
اب پین میں پانی، مٹن، دار چینی اور لونگ ڈال کر پکنے دیں جب تک مٹن اسی فیصد پک جائے اور تھوڑی سی یخنی بچ جائے۔
پھر ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز ڈال کر تھوڑی دیر پکائیں۔
اب اس میں ٹماٹر اور ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر ایک منٹ تک پکائیں۔
پھر اس میں کٹی لال مرچ، لال مرچ پاؤڈر، نمک اور ہلدی ڈال کر اچھی طرح پکائیں۔
اب اس میں مٹن یخنی ڈال کراچار گوشت مصالحہ ڈالیں اور چار سے پانچ منٹ کے لئے درمیانی آنچ پر پکائیں۔
پھر اس میں دہی ڈال کر درمیانی آنچ پر چار سے پانچ منٹ اور پکائیں۔
اب اس میں اچار، گرم مصالحہ اور بھری ہوئی سبز مرچیں ڈال کر چار سے پانچ منٹ پکائیں۔
دھنیے کے ساتھ گارنش کر کے سرو کریں۔

تیاری کا وقت :

20 منٹ

پکانے کا وقت :

60 منٹ

افراد :

افراد 3-4

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *