Palak Paneer Kofta : Palak paneer kofta recipe will give your taste buds an appealing taste. This creamy texture dish is perfect for your next dawat. Do give this palak paneer kofta recipe a try and share your feedback with us. ...
Read More
Palak Paneer Kofta : Palak paneer kofta recipe will give your taste buds an appealing taste. This creamy texture dish is perfect for your next dawat. Do give this palak paneer kofta recipe a try and share your feedback with us.
Less Content
  • Palak Paneer Kofta
  • Ingredients for koftay:
  • 1/2 kg Beef mince
  • 1/2 tsp Garam masala powder
  • 1 tbsp Ginger garlic paste
  • 3 tbsp Yogurt
  • 1 tsp Red chili powder
  • 1 tsp Coriander powder
  • 1 tsp Cumin powder
  • Salt to taste
  • 3-4 Green chilies (chopped)
  • 1 Onion medium
  • 1 Egg
  • 1/4 cup Gram flour (roasted)
  • 1 tbsp Oil
  • Ingredients for gravy:
  • 1 cup Onion (chopped)
  • 1 cup Tomato puree
  • 1 tbsp Ginger garlic paste
  • 1 tbsp Red chili powder
  • 1 tsp Turmeric
  • Salt to taste
  • 1 tsp Cumin
  • 1 tsp Coriander powder
  • 1 tsp Garam masala powder
  • 6-7 Black pepper whole
  • 1/2 inch Cinnamon stick
  • 1/4 cup Fenugreek leave (dried)
  • 1 Bay leaf
  • 6-7 Cloves
  • 1/4 cup Cream
  • 1 block Cottage cheese in cubes
  • 2kg Spinach
  • Directions for kofta:
  • In a chopper add beef mince, garam masala, ginger garlic paste, yogurt, red chili powder, coriander powder, cumin powder, salt, green chilies, onion, egg and gram flour.
  • Chop until well combined, grease your hands, take small amount of mince and make small balls.
  • Deep fry on low medium flame until light golden brown and take it off.
  • Directions for gravy:
  • In a pan heat water, boil spinach in it for 8 to 10 minutes then blend.
  • In another pan heat oil then cook onion until translucent.
  • Add ginger garlic paste, whole spices and cook for a minute.
  • Add tomato puree, salt, turmeric, red chili powder, coriander powder, cumin powder and cook for 5 to 6 minutes.
  • When oil separates, add blended spinach and cook for 20 to 25 minutes or until oil separates.
  • Add koftay, cream, garam masala powder and cook for 3 to 4 minutes.
  • Then add dried fenugreek leaves, cover and cook for 5 to 10 minutes on low flame.
  • When oil separates add cottage cheese cubes and mix. It’s ready.
  • Garnish with some cream and serve tasty palak paneer kofta.
  • Preparation time: 15-20 minutes
  • Cooking time: 30-40 minutes
  • Serving: 5-6 persons

پالک پنیر کوفتہ ریسپی
کوفتے بنانے کے اجزاء:
بیف قیمہ آدھا کلو
گرم مصالحہ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
دہی 3کھانے کے چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 1چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
سبز مرچیں 3-4عدد
پیاز 1عدد
انڈہ 1عدد
بیسن 1چوتھائی کپ
کھانے کا تیل 1کھانے کا چمچ
گریوی بنانے کے اجزاء:
پیاز 1کپ
پسے ہوئے ٹماٹر 1کپ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
ہلدی 1چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
دھنیا پاؤڈر 1چائے کا چمچ
گرم مصالحہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
ثابت کالی مرچ 6-7عدد
دارچینی آدھا انچ
خشک میتھی 1چوتھائی کپ
کڑی پتا 1عدد
لونگ 6-7عدد
کریم 1چوتھائی کپ
کاٹیج چیز 1بلاک
پالک 2کلو
کوفتہ ترکیب:
ایک چوپر میں قیمہ، گرم مصالحہ، ادرک لہسن پیسٹ، دہی، لال مرچ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر، ذیرہ پاؤڈر، نمک، سبز مرچیں، پیاز، انڈہ اور بیسن ڈال کر اچھی طرح چوپ کر لیں۔
اب ہاتھوں کو گریس کر کے قیمہ مکسچر کے کباب بنا لیں۔
پھر کوفتوں کو ہلکی درمیانی آنچ پر گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کر لیں۔
گریوی ترکیب:
ایک پین میں پانی گرم کر کے اس میں پالک آٹھ سے دس منٹ ابال لیں اور اچھی طرح بلینڈ کر لیں۔
اب ایک دوسرے پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں پیاز ڈالیں اور ایک منٹ پکا لیں۔
پھر اس میں ادرک لہسن پیسٹ اور ثابت مصالحے ڈال کر ایک منٹ بھون لیں۔
اب اس میں پسے ہوئے ٹماٹر، نمک، ہلدی، لال مرچ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر اور ذیرہ پاؤڈر ڈال کر پانچ سے چھ منٹ پکائیں۔
پھر اس میں کوفتے اور گرم مصالحہ پاؤڈر ڈال کر تین سے چار منٹ پکائیں۔
اب اس میں خشک میتھی ڈالیں اور ڈھکن سے ڈھانپ کر ہلکی آنچ پر پانچ سے دس منٹ پکائیں۔
جب آئل علیحدہ ہونا شروع ہوجائے تو اس میں کاٹیج چیز ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
اب اس پر کریم ڈالیں اور مزیدار پالک پنیر کوفتہ سرو کریں۔
تیاری کا وقت: 15-20منٹ
پکانے کا وقت: 30-40منٹ
افراد: 5-6

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *